diabetes

Kérdésekdiabetes
Mária Miklós kérdezte ennyi ideje: 11 év

   Szeretném megkérdezni  Tőletek, kedves Sorstársaim, hogy Nektek is ingadozik a vércukor szintetek?
   Mióta ez a meleg-hideg frontok  jönnek, mennek, meg most ahogyan a hó megjött nekem sajnos ingadozik. Pedig ugyanúgy teszek mindent.

  Szép délutánt 🙂

10 Válasz
rgyorgy answered 11 év ago

Kedves Marika, végignéztem az egész évi táblázatomat, ilyen jellegű idő egyszer volt idén. Szerintem a frontok a vc szintet nem befolyásolják.Ma reggel 4,9-ről 7,6-ra ment fel a cukrom, de a cellajegyzetbe azt írtam-egy elmaradt fontos beszélgetés lehet az ok. A korábbi hasonlófrontos időben nagyon jók voltak a vc értékeim, és a napi átlag is.

jaskó answered 11 év ago

Az egyéni érzékenység a mérvadó. Mint minden objektív külső hatás, így az időjárási frontok is hatással vannak az emberre. A betegekre különösen. Vannak olyan hatások, amelyek esetenként enyhébb. máskor komolyabb tüneteket produkálnak. Mindenképpen az egyéni érzékenyég a döntő. Nálam az erősebb hidegfronto akár már a  megérezésük előtt egy két nappal is indokolatlannak tűnő vércukorszint emelkedést, míg a melegfront erős hypot is okozhat. Ma délután pl két alkalommal is hypoztam. Okát csak kb 20 perce fejtettem meg: esik a hó! Jó dolog és szerencsés alkat az, akire nincs hatással az időjárás. Következtetéseket akkor vonjunk le és csak utólag keressük az okát az érthetetlennek tűnő eredmények, mert előre csak ráhangolódnánk és a félelmünk önmegvalósítóvá válhat. Kis odafigyeléssel és a napló visszaellenőrzésével azért érdekes tapasztalatokra tehetünk szert.

Nanita answered 11 év ago

Még hogy nincs hatással a front a vércukor értékekre. 🙂
Ezt gyorsan meg is cáfolom. Bezavarhat a front, a földrengés, a nap tevékenység, akár egy film megnézése is….A vércukorra mind a külső tényezők, mind a belső lelki dolgok is igen jelentősen hatnak.

Mária Miklós answered 11 év ago

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Kedvesek vagytok.
Értem…valószínű nálam is ilyen "események"  a befolyásoló tényezők.  Jaskó.. György…Nanita  szeretettel üdvözöllek Benneteket 🙂

p.s.: vannak lelki tényezők is most….:-(

Sára Biró answered 11 év ago

 Sziasztok! 🙂  Én már csak a jó ötleteket olvasom 🙂
Bizony időjárás ,lelki tényező … minden borít 🙁 De érdemes lejegyezni mindent,akkor könnyebb kibogozni, hogy mi áll a hátterében egy-egy magas, vagy alacsony értéknek.

rgyorgy answered 11 év ago

Mi cukorbetegek tudunk a legtöbbet tenni a saját egészségünk érdekében. Legfontosabb, hogy az átlag vércukor értéket a kívánt határok között tartsuk, úgy, hogy az alacsony és magas vc értékeket minél jobban elkerüljük. Durva ellenőrzésként a cukormérőben meglehet nézni egy héttől három hónapig az átlag vércukrot.Ahhoz, hogy a kívánt érték között legyen a Hba1c, napi szinten kell-látni az átlag vércukrot.Tapasztalatból tudom, hogy még ez sem elegendő, mert csak akkor tudom a kellő pillanatban megfelelően módosítani a vércukromat, ha az előző beíráskor, azonnal megjelenik az addig mért napi átlag. Minden beíráskor azonnal  látni kell, hogyan, milyen mértékben módosította a mért vércukor az átlagot.Ha ez számolás nélkül is azonnal látható, az emberbe azonnal az "ugrik" be, mi a teendőm. A számolás a lényeg megértésétől vonja el a figyelmet, és idő sincs rá. Ezért jó bármilyen táblázatkezelő programba írni a vc napló adatait, mert egy egyszerű kis képlet beírása elvégzi helyettünk a számításokat. jasko nagyon jól meghatározta a feladatokat amiket el kell végezni a jó vércukor értékért. Táblázatkezelő program ezeket automatikusan nagyon jól eltudja végezni helyettünk, mi más fontos dolgokra tudunk figyelni. Anitának egyebek mellet nagyon pontos megfigyelése volt, hogy a durva, hibás vc értékek a nap azonos időszakában szokott jelentkezni. Táblázatkezelővel ezek is jól feldolgozhatók, és térképszerűen láthatóvá lehet tenni. Amit pedig látunk, azon könnyű eligazodni. Teljesen mindegy, milyen külső, és belső tényezők hatnak ránk, a vércukor szintünket a kívánt értékek között lehet tartani.

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves György! Sajnos nem teljesen mindegy a tényező:-( nem mindig lehet egyensúlyban tartani az anyagcserét,még a legjobban közreműködő betegnél sem, 1-es típusú cukorbetegnél még nehezebb!

jaskó answered 11 év ago

Kedves György! Az utolsó mondatot, melyet bemásolok " Teljesen mindegy, milyen külső, és belső tényezők hatnak ránk, a vércukor szintünket a kívánt értékek között lehet tartani." én így írtam volna: Teljesen mindegy, milyen külső, és belső tényezők hatnak RÁM, a vércukor szintünket a kívánt értékek között lehet tartani. Emberből vagyunk mindannyian és pontosan ezért mindannyian mások vagyunk. Mindannyiam másképpen reagálunk mindere. Az időjárásra, a stresszre, az egyéb külső és belső körülményekre. nagyon szerencsés alkat, ha minden alkalommal tervszerűen el tudja érni a megcélzott értékeket. Nekem ez nem megy. Hiába gyakorlom a "szakmát" immár 38 éve, hiába vannak meg a terveim, az elképzeléseim, ha egy zavaró körülmény fellép, akkor, ha fejre állok sem tudom azt elérni. Ilyenkor a következmény után megyek és a megfelelő módon korrigálok. Na ilyen helzteben jó a kézzel írott napló, mert az még a horgászládámban is benne van. Azonnal tudok jegyzetelni és visszalapozni. Természetesen a kérdés felvetése nem a két naplóvezetési mód közötti kérdés eldöntésére irányul. Ezt tegye mindenki saját belátása szerint. Viszont azt az állítást tényleg vitatom és talán bízom is az igazamban, ha azt mondom:  Ezek a tapasztalatok NÁLAM így működnek, fenntartva a lehetőségét annak, hogy másnál talán pont ellenkezőleg, vagy egyáltalán nem jelentkeznek. Egyébként teljes mértékben osztom a Sárika véleményét

Nanita answered 11 év ago

Hát csak egyetérteni tudok veletek. Nagyon jól ismertek, mindent megteszek hogy jó legyen a cukrom, de egyre nehezebben tudom az általam kívánt értékek között tartani, valószínűleg most a hormonális változás, változó kor kezd bezavarni de nagyon csúnyán. Nincs olyan nap az elmúlt két hónapban, hogy nem mérnék minden nap magas értéket napszaktól függetlenül. Eddig legalább azt tudtam, jön a délután 4 óra és megy felfele a cukrom, ha olyan a kedve. Most bármikor megteszi. Naponta előveszem a füzetem, többször értékelek, tisztára bele vagyok betegedve, még éjszaka is ezzel álmodom. Két hónapja nem viccelek, napi 6-8x mérek és még sem tudom kivédeni. 31 éve vagyok cukorbeteg, 1-s típusú, gyerekkori. Soha nem volt olyan, hogy a "kívánt értékek között lehet tartani." Pár nap, pár hét igen, aztán jön a borulás, vagy azért mert menses, vagy betegség, vagy lelki trauma vagy azért mert egyszer jobban reagál a szervezetem az inzulinra máskor meg mintha semmit nem adnék.

rgyorgy answered 11 év ago

Kedves jaskó!  A javításod jogos, nem fogalmaztam pontosan. Majdnem mindenben egyetértek veled. Rendkívül jó megfigyelő vagy. Óriási tapasztalatod van a cukorbetegséggel kapcsolatban, csak RÉSZEMRE hiányzik a pontosítás. Pl, mit értékeljek ki, mire van szükségem, hogyan tudom hasznosítani? És hasonló tanácsok. Az, hogy horgászás közben ha történik valami, azt azonnal beírod a naplóba, így tökéletes, így nem felejtődik el ami fontos. Ugyanez van nálam, mikor beírok egy mérési eredményt, és azonnal látom milyen irányba, és mértékben változtatja meg a vércukor átlagomat. A kétféle napló teljesen egyforma. A különbség csupán annyi, az Excel naplóban a beírt adatok azonnal feldolgozódnak a kívánalmaknak megfelelően. Amikről szoktam írni, újból leírom, csak a Humán inzulint használóknál (nálam) működik jól.
Analóg inzulinnál nagyon sokat számít a bevitt CH mennyisége a GI figyelembevételével. Ezek is adatok amiket fel lehetne dolgozni táblázatkezelővel a vc szint javítása érdekében. Én nem ezt az inzulint használom, tehát számomra idegen a téma. Ha esetleg át akarnának állítani analógra, ragaszkodnék a humán inzulinhoz. Jóval "macerásabb" a használata, de sokkal könnyebben "kézben" lehet tartani a vércukor szintet.