Analóg inzulinos cukorbetegek figyelem!

KérdésekAnalóg inzulinos cukorbetegek figyelem!
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

 Szigorítani fogják a felírhatóság  jogszabályát,már meg is jelent a MDT oldalon.
http://www.diabet.hu/

„A gyógyszer alkalmazása egy év után csak akkor folytatható, amennyiben a megfelelő vércukoranyagcsere-háztartás (HbA1c<7,0%) legalább két mérés alapján fenntartható volt (kivéve dokumentáltan gyakori tüneteket okozó hypoglikaemia esetén).”
A lényeg,hogy törekedni kell a 7 alatti HgbA1C-re. Mondjuk idős betegeknél ezt elég nehéz elérni,úgy hogy hypo se legyen!! Tudjuk,hogy 7 alatt kellene legyen egy HgbA1C ,hogy lassítsuk a szövődmények kialakulását,de ez mindig nem megoldható!
Remélem finomítanak majd valamit a törvényen !

58 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

 Tudom Anita, hogy más doktornőnél vagy, csak általában írtam,mert ma jött egy Apidra +Lantusos beteg (kitartott neki) és egy év alatt nem volt egyetlen HgbA1C eredménye sem. Sőt,most hogy jött javaslatért sem hozott labor eredményt,csak vércukor naplót. Nem beszélve arról,hogy még C-tesztcsíkot használ és ebben az évben nem is váltott ki csíkot! Na ilyenkor mi a helyzet?!
 

Sára Biró answered 12 év ago

 Szia Anita! Rég láttunk remélem csak a szép idő adta kirándulási lehetőséget használjátok ki.

Nanita answered 12 év ago

Szia Sára! Voltam a héten is itt fent, szóltam is hozzá, tudod a stix témánál és a blogban a reggeli értéknél 🙂
Az sajnos tény, hogy nem vagyok mos aktív sem itt, sem a szakmám fórumain. Kérlek nézzétek el, múlt hét csütörtök a kis családomon belül súlyos gondok merültek fel, mely miatt férjemmel nagyon kikészültünk. Én jelenleg a szívbetegségemből adódóan ismét szedem a gyógyszert, mert azóta 120-akat ver. :-((((

Puszi mindenkinek és ne haragudjatok.

Sára Biró answered 12 év ago

 Szia Anita! Valahová írtam Neked,de nem találom:-) Remélem rendeződnek a dolgaid.
A gyógyszert viszont ne hagyd ki, szedd rendszeresen! Nem haragszunk, várunk vissza:-)) 

Nanita answered 12 év ago

Sziasztok.
Én ma még rádiót nem hallgattam, újságot sem olvastam, de anyukám meglepett egy hírrel.
Tényleg igaz az, hogy most már félévente nem csak a HgbA1C-t fogják nézni a vérben hogy 8 alatt van az analóg inzulin felírhatóság miatt, hanem azt is vizsgálni fogják a vérből, hogy az előírt CH-nál nem eszünk e többet, mert ha igen, akkor szintén megvonhatják az inzulint? Ti hallottatok erről? Ugye ilyen vizsgálat nem létezik?

Másik kérdésem. Nem tudom eldönteni, hogy a patikában jól adták e ki a gyógyszer.
Lehet, hogy én nem tudok számolni.
Lantusból napi 22E-t adok. 1 ampullában 300E van. Egy hónapra nekem 660E kell. A két ampulla nem elég. Előző hónapban 3-t kaptam, most pedig csak kettőt adtak ki. Nem 3-t kellett volna kapnom? Vagy a gép figyeli az előző hónapban kiadottat? Két hónap az 1320E, 4,4 ampulla.

Sára Biró answered 12 év ago

Valószínű Anita ezt hallhatta az anyukád: Belinkelem a cikket
Diabetes társaság: azok kapják a drága kezelést, akiknek az állapotán az valóban javít
http://drinfo.hu/hirek/egeszsegpolitika/

Van olyan  program, (nálunk nincs) ahol a gép valóban kiszámolja, hogy mikor fogy el az inzulin. Hiába könyvelő vagy,jól számolsz:-))

Nanita answered 12 év ago

Köszönöm Sára, akkor a CH amit anyu hallott az tulajdonképpen a HgbA1C, hú.. 🙂
Nekem az a gyanúm, hogy rosszul adták ki most az inzulint, elszámolták, mert nem tartom valószínűnek, hogy egy kis patikában lenne olyan program a számítógépen, főleg, hogy kézzel számolta ki.
Így legközelebb viszem magammal  a papírkát amin az általam kiszámolt és általad jóváhagyott ampulla igényem van. Vagy a háziorvos asszisztensének szólók, hogy pontosan tüntesse fel az ampulla mennyiséget. ( jelenleg a patikában számolják ki, mert a recept igaz bár, hogy egy hónapra szól, szerepel rajta a napi egység, de Lantus 5×3 ml van feltüntetve).

Marikának "üzenem": lehet, hogy jó lesz a fekete áfonyalevél? :-)))

Sára Biró answered 12 év ago

 Anita! Úgy van a programban,hogy 5×3 ml-es a kiszerelés, de utána azt írjuk,hogy scat.orig unam (I) egy 5 ampulla, vagy Amp. No. quinque,ez szintén 5 ampullát jelent,de ha csak 2 ampullát írunk is fel akkor is fenn a Lantus mellett 5×3 ml van.
A Tihanyi Kongresszuson elhangzott olyan vélemény,hogy az OEP nem számolja a felírt egységet pontosan,de olyan is hogy igen. 

« Előző 1 4 5 6