Analóg inzulinos cukorbetegek figyelem!

KérdésekAnalóg inzulinos cukorbetegek figyelem!
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

 Szigorítani fogják a felírhatóság  jogszabályát,már meg is jelent a MDT oldalon.
http://www.diabet.hu/

„A gyógyszer alkalmazása egy év után csak akkor folytatható, amennyiben a megfelelő vércukoranyagcsere-háztartás (HbA1c<7,0%) legalább két mérés alapján fenntartható volt (kivéve dokumentáltan gyakori tüneteket okozó hypoglikaemia esetén).”
A lényeg,hogy törekedni kell a 7 alatti HgbA1C-re. Mondjuk idős betegeknél ezt elég nehéz elérni,úgy hogy hypo se legyen!! Tudjuk,hogy 7 alatt kellene legyen egy HgbA1C ,hogy lassítsuk a szövődmények kialakulását,de ez mindig nem megoldható!
Remélem finomítanak majd valamit a törvényen !

58 Válasz
Marika answered 12 év ago

Szia Anita !! El kellett dobni az inzulin patront , van a gyógyszertárban egy doboz ahol begyűjtik a lejárt szavatosságú , vagy már nem használt gyógyszereket , ide szoktam bedobni ami nem kell . A kukába nem szabad tenni , mert veszélyes lehet , ha gyermek kezébe kerül .Ha az egész doboz hibás biztosan kicserélik .

jaskó answered 12 év ago

Csak némi adalék a 7 es HBA1c hez. és a gyors inzulinok felírhatóságához. Jártam úgy, hogy egy teljes doboz patront ki kellett dobnom, mert a gyógyszertárban megfagyasztották tárolás közben. Egy hetembe került, mire kiderítettem az okát. A fagy megrepesztette a patronokat. Nem látszott, csak a beadást követően nyirkosodott a pen. Tette ezt az első, de az ötödik patronom esetében is. Közben a cukor az egekben. Egy ilyen hét tönkrevághatja egy negyedév munkáját, vagy a nyári melegben megbuggyant inzulin, vagy egy rejtett gyulladás a szervezetben,. mire kiderül az ok, már régen oda van a jó eredmény. Jön azuitán még más is. Az intenzív kezelésen lévő beteg részére felírható havi 3 doboz csík. Azt is elvonják? Mérés nélkül nem tudom az életem "szabályozni" nem érzem az értékeket (neuropathya) Akkor vegyem teljes áron? Akkor meg nem marad kajára való? Tényleg nem tudom ki az az agyalágyult személy, akiben csak a gondolata is felmerült ennek a lehetetlen állapotnak a kitervelése.

katalin answered 12 év ago

Jasko én bizom benn hogy ezt még átgondolják ezt olyan ember aki valamit is tud a betegségröl nem gondolhatja komolyan.

Nanita answered 12 év ago

köszönöm Marika és Jaskó. Persze tudom, hogy nem kerülhet a háztartási kukába a hibás patron vagy bármilyen más gyógyszer, hanem azok a gyűjtőládába valók. Sajnos időközönként lehetséges, hogy nem úgy teszem fel a kérdést, mint pl. itt a kukás szót, de kérlek nézzétek el nekem, hulla fáradt vagyok.
A Magyarország.hu-n ez a tájékoztatás jelent meg a gyógyszerek felírásával kapcsolatban:

"Márciustól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet, az eddigiekhez hasonlóan viszont fennmarad az a lehetőség is, hogy a krónikus betegségeknél az orvos három havi gyógyszert írjon fel, ugyanúgy három vényre, mint ahogy eddig ennek történnie kellett volna." Tehát az orvosnál fel lehet írni a 3 havi gyógyszert, de azokat 3 különböző recepten teheti meg, amelyek kiváltására havonta lesz lehetőség a gyógyszertárakban.

Én kérni fogom a háziorvosomat, hogy írja fel havonként három vényre, hogy ne kelljen minden hónapban mennem feliratni a gyógyszereket.

https://hirkozpont.magyarorszag.hu/hirek/gyogyszer20120105.html?highlight=kr%C3%B3nikus%20beteg

Marika answered 12 év ago

A három doboz tesztcsík felírhatósága az maradt ,nekem már megvan ez évre az igazolás .      Nálunk ha nem elég a felírt inzulin a diabetológián szoktak adni egy patront soron kívül .       Mi is mindig kérjük a három hónapra való gyógyszer felírását , mert nem szeretek feleslegesen  betegek közé menni , ha nem kell .Ezek szerint ez ugyanúgy lesz mint eddig is .

jaskó answered 12 év ago

A tervezet pontos szövege:
Az analóg inzulinok felírásába (EÜ 100% 2, 3 pont) is bekerült a csak legalább 3 hónapig a beállított terápia ellenére megfelelő vércukor-anyagcsere háztartást (HbA1c<7,0%) nem lehetett elérni kitétel. Emellett jelentős változás az, hogy az EÜ 100% 2. és 3. pontja esetén „A gyógyszer alkalmazása egy év után csak akkor folytatható, amennyiben a megfelelő vércukoranyagcsere-háztartás (HbA1c<7,0%) legalább két mérés alapján fenntartható volt (kivéve dokumentáltan gyakori tüneteket okozó hypoglikaemia esetén)" – figyelmeztet a MDT szakértője.

Sára Biró answered 12 év ago

 Annyi érdekes dolgot írtatok. 
Elgondolkoztató ,hogy egy inzulinos patronban bármi is úszkálhat,őszintén megmondom nem szoktam annyira megfigyelni! Tehát ezután megteszem. Kíváncsi vagyok mi lesz azzal  a patronnal,amit beküldtünk vizsgálatra a céghez (írtam korábban,hogy egy betegnél bőrpír és viszketés jelentkezett csak ennél a doboznál).
Valóban Marika a diabetológián csak azokat a gyógyszereket és inzulinokat kellene felírni,amire a betegnek aktuálisan szüksége van,mert a sok idő elmegy a beteg  inzulinkán kívül  a 10 fajta gyógyszerének a felírásával és egyébre nem igazán marad idő. Mi inzulint akár 2-3 hónapra is felírtunk és ráírtuk ellátva eddig.. Nem lehet annyira kiszámolni az egységet,mert légteleníteni is kell. Nem beszélve arról,ha netán eltörik vagy bármi amit itt leírtok.
Anita  tényleg meglepő laborosból-könyvelő:-))) azért is kérdeztem meg,hogy mivel foglalkozol,mert a hozzászólásaidból éreztem,hogy esetleg más egyébbel foglalkozol:-))))
Remélem ez a HgbA1C mizéria azért megoldódik…
A tesztcsík felírás nem változott,de elárulom Jaskó hogy a betegek nagy része nem használja ki a felírható mennyiséget,és ezért maximalizálni fogják a felírhatóságot!
Ha valamire nem reagáltam,akkor később megteszem!

Sára Biró answered 12 év ago

http://www.diabet.hu/ 
 A gyógyszer alkalmazása egy év után csak  akkor folytatható, amennyiben a megfelelő vércukor anyagcsere háztartás (HbA1c<7,0%)  legalább két mérés alapján fenntartható volt (kivéve dokumentáltan gyakori tüneteket okozó hypoglikaemia esetén). 

jaskó answered 12 év ago

Ha viszont az ember a gyógyszerre játszik és gyakori hypora utazik, akkor meg ugrik a jogosítvány, ami pedig a mozgás sérülésem miatt röghöz köt. Jól ki van ez találva Sárika. Az viszont tény, hogy a 7 es átlagot a hypo-határ szinten tartása mellett lehet csak elérni (legalább is az esetemben). Ha viszont sűrűn hypózom, újra veszélyben a szemem. Fokozzam még? Marad a véleményem: hulljon a férgese "népirtás, nem középiskolás fokon"

katalin answered 12 év ago

Igazad van Jasko én például dolgozom nem mehetek ki sokszor ezt az inzulint evés elött adom és tudok vele alkalmazkodni.