A magas húgysav szint esetén milyen ételeket kell kerülni?

KérdésekA magas húgysav szint esetén milyen ételeket kell kerülni?
6 Válasz
Best Answer
Horváth Anita answered 13 év ago

A húsok,húskészítmények,belsőségek mennyiségét kell csökkenteni.Max.15 dkg fogyasztható/nap  Az állatok bőre emeli a húgysav szintjét (hal bőre,sertés bőrke,szárnyasok bőre…),ezért a kocsonya,erőleves,pecsenyelé is.A babról,borsóról,lencséről az első főzőlevet le kell önteni.A parádi és a balfi ásványvíz szénsavmentes változata üríti a húgysavat a szervezetből.Napi 2-2,5l javasolt A zöldségek,gyümölcsök,zsírszegény tejtemékek nyugodtan fogyaszthatók. Az ételek készítésénék kerülni kell a bő zsiradékban (olaj is) való sütést.Helyette párolni,főzni,alufóliában sütni…..

Krisztina Kiss answered 13 év ago

A kutatók a köszvény kialakulásának hátterében életmódi okokat találtak. Abban egyetértenek, hogy a hús és a belsőségek túlzott fogyasztása hajlamosít a megbetegedésre. Az alkohol, elsősorban a sör és a bor túlzott élvezete is elősegíti a köszvény kialakulását. A betegek elhízásának is szerepe lehet benne, és megfigyelték azt is, hogy a migrén, az epilepszia és az asztma is nagyobb számban fordul elő köszvényes betegeknél. A köszvényes roham megjelenését az öregujj-lábközépcsont túlzott igénybevétele, a sok járás, a cipő nyomása is kiválthatja, és a kiterjedt visszértágulat is az okok között szerepelhet. Ez a helyi anyagcsere és vérkeringés megváltozására utal, ami szintén a roham kialakulásához vezethet. A túlzott szellemi munka, a nagyfokú izgalom, de még a betegségtől független műtéti beavatkozás is okozhat akut köszvényes rohamot.

Ilona50 answered 13 év ago

 Köszönöm a válaszokat és a jó ötleteket! 

Sára Biró answered 12 év ago

 Figyelni,mert a kocsonya szezonja van.

Pityu answered 12 év ago

Visszanéztem az étkezési aplóimat. z emlékeimben az élt, hogy az elmúlt szezonban 5 családban volatam böllér, és 3 alkalmommal főztem kocsonyát, amiből 8-10 alkalammal ettem egy-egy tál ételt. A többit a labor fogja kimutatni. Kiváncsi vagyok az erdményre.

Krisztina Kiss answered 12 év ago

Ej Piyu akkor volt kis bűnözés!!!