Minden mozgásforma jó a cukorbetegeknek?

KérdésekMinden mozgásforma jó a cukorbetegeknek?
Aranka Horváth kérdezte ennyi ideje: 12 év

Azt tudom,hogy az úszás sétálás jó , de van esetleg olyan mozgásforma ami nem javasolt a cukorbetegeknek?

11 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 12 év ago

Igen az aerob típusú mozgásforma javasolt sétálás ,gyaloglás, kocogás, kerékpározás,úszás.
A mozgás intenzitása függ az életkortól, fizikai állapottól, betegségtől, de mindenkinek szüksége van rá!
Fontos,hogy rendszeres legyen,közepes intenzitású mozgásformát válasszunk,mérsékelt terhelést, fokozatosan kell növelni az időtartamot, a terhelést , 30-45 percig tartson, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban mozogjunk,legalább hetente 3-7 alkalommal .
Nem  javasolt súlyzós edzés, testépítés,súlyemelés,mert könnyen sérülés alakulhat ki.

Nagyon fontos tudni, hogy a cukorbetegséghez szövődmények társulhatnak, melyeknekmegelőzésében nagy szerepe van az egészséges életmódnak  a rendszeres testmozgásnak és az étrendnek.

Sára Biró answered 12 év ago

Egy mai példa. Elhízott cukorbeteg vércukor értéke   reggel 10, 1  mmol/l volt. Egy kis étrendi,életmódbeli megbeszélés után megkértem gyalog menjen el az üzletbe és vásároljon Bulatat és Korpovitet. Mennyi volt a vércukor értéke 40 perc múlva??:-) Tippek??? Várom:-)

Zsuzsanna Német answered 12 év ago

 Hát szerintem 8.6………

Sára Biró answered 12 év ago

Még annál is többet csökkent kerek 3 mmol/l-el volt kevesebb!

Krisztina Kiss answered 12 év ago

ITT derül ki a mozgás mennyit jelent a cukorbetegeknél is.

Zsuzsanna Német answered 12 év ago

7-re? az igen!!!!

Sára Biró answered 12 év ago

 És nem történt más csak egy kis gyaloglás,amit a beteg szívesebben autóval tett volna meg. Amikor látta,hogy mennyit csökkent a vércukor értéke elmondta a rendelésen,hogy meglepődött és hogy sok mindent megjegyzett ma .( az első alkalommal nem sokat,de kapott írásos anyagot és azt átolvasta).
Majd kiderül sikerül-e így karácsony táján a megbeszélt egy kilót leadni.

Aranka Horváth answered 12 év ago

 Ezek szerint tényleg jó  a séta is,hihetetlen ennyit csökkenjen a vércukor.Az én családomban több cukorbeteg is van és sajnos  nem mindenki mozog.Ilyenkor télen meg nehezebb kimozdulni.
Az ünnepek alatt csak jönnek a kilók!

Zsuzsanna Német answered 12 év ago

 A mozgás az nagyon fontos ,én csak megerősiteni tudom és tapasztalatból mondom,amennyit csak lehet én mozgok ,de már hiányozna is!

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Igaza van a Zsuzsának, aki rendszeresen sportol valamit,annak pár nap kihagyás után már hiányzik. A nagy hó miatt én sem voltam futni 2 napja, itthon is mozgok ilyenkor, de ez nem ugyanaz. Ma elmentem, gyönyörű volt  az erdő, igaz sokkal jobban elfáradtam mint egyébként – magasabbra kellett emelni a lábam a hó miatt- de megérte. Mindenki kezdjen valamit, akár sétával, majd kicsit gyorsabb sétával és igy tovább. Kell, hogy kikapcsoljunk a mindennapi robotból. Ebben a fél -háromnegyed órában csak magammal foglakozok, úgy gondolom ennyi jár!