Vércukornapló, vércukormérés, kérdések, ötletek ?!

KérdésekVércukornapló, vércukormérés, kérdések, ötletek ?!
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 10 év

Gyakori téma és mégis naponta a betegek jó része napló nélkül vagy hiányos mérésekkel jön.Az éjszakai mérés tabu téma, hihetetlen de volt olyan analóg inzulinos cukorbeteg akit azért kértünk vissza,mert előző alkalommal alig volt mérése,utána megmérte éjszaka,de összesen egy hónap alatt 10 mérés volt.

Ehhez a kérdéshez szeretnélek megkérni,ha a vércukornaplótokból  2-3 napi mérést írjatokPl. 
-reggeli előtt 6.9   reggeli után 8,1
-ebéd előtt 7.3     ebéd után 4.8
-vacsora előtt 5.8  vacsora után 8.1-lefekvéskor 8
-éjjel 2-3 óra között 6.9

-ha odaírnátok az észrevételt . Pl ti ebben mit találtok rossznak?
Hajrá!

22 Válasz
katalin answered 10 év ago

Nem tudom lehet hülyeséget irok de a fenti profil egész jo .A 8 körüli étkezés után elfogadhato és lefekvéskor is.Profilt is fogok beirni de most mértem reggeli elötti 7.2volt.Nekem is csusznak be magasabb értékek is.György a reggeli utáni7.5 pedig szuper nyugodtan egyél tizorait. 

rgyorgy answered 10 év ago

Kedves Katalin! Köszönöm a biztatást. A baj ott van, hogy már vannak szövődményeim, ezért jobban oda kell figyelnem a cukraimra. A szemorvos szerint legtöbbet a vc ingadozása tud rontani a szememen. Mindenképpen 6,3 alatt szeretném tartani a vc-m, nagyobb ingadozások nélkül.
A januári értékeim eddig: 91 vc mérésből: 66 mérés 6,3 % alatti, ez az összes mérés 73 %-a.
15 mérés eredménye 6,3 és 7,5 közötti, ez az összes mérés 16 %-a.  7,5 feletti  mérés 9 volt, ez az összes mérés 10 %-a. és volt egy 4-es mérés, ami 1 %. A 7,5 feletti mérések átlaga 8,2, amin még bőven van mit javítani.

Milány Tiborné answered 10 év ago

 Kedves Sárika! A napi étremdem átlagosan: Reggeli 1 zsemle , Felvágott vagy sajt, 1 csésze tea édesitővel, és egy fél updáta puding pici lenmagpehellyel keverve. updáta puding az egész 15CH-át tartalmaz. Tizórai: a puding másik fele, fél banán vagy 1 alma. Ebéd éppen amit főzök a családomnak. Uzsonna: gyümölcs 2-3db korpovit keksz néha egy kis dió . vacsora: kéttő szelet kis kocka rozsos kenyér és rá felvágott vagy májkrém, vagy olajos hal, paprika paradicsom, esetleg 2dl tej. 8óra körül is kell ennem: ami mostanában 1 alma 2-3 db korpovit keksz. Nekem a reggeli után mindig magasabbak az értékeim. Ma voltam szakrendelőben, nem változtattak az inzulin adagomon.Túl vagyok a lézerezésen is, csak a lábam nem valami jó.Sárika szerinted mit változtassak az étkezésemen?

Pityu answered 10 év ago

Kedves Milányné! Javaslom, hogy egy ideig, modjuk egy-két hétig próbeképpen vezess egy korrekt étkezési naplót. Nem kell bemutetni seniknek, csak saját magad nézegesd időközönként. Úgy lesz korrekt, ha az étkezések után, mögé beírod a mért vc. értékeidet. Bízton rá fogsz jönni, mitől, mikor, hogyan működik az egész. Az első időszakban több (kaja után 1/2; 1,5; 2 órás mérést is javaslok.) Ja, és még valami, a látottaktól nem kell pánikba esni, kapkodni. Talán ez is megér egy próbát, és megnyugtatja a vc. értékeket. (azért is érdemes lenne, mert írtad: "Ebéd éppen amit főzök" vagy vacsira: "esetleg 2dl tej")

Milány Tiborné answered 10 év ago

 Kedves Pityu! Köszönöm, hogy reagáltál a bejegyzésémre. Nem gondoltam, hogy  rosszul étkezem, de ki fogom próbálni a naplót. Tudod nekem igy is nagy akaraterő kell az étkezés betartásához, mivel vállalkozóként vegyesbolltot müködtetek a lakásunk alatt.  

Sára Biró answered 10 év ago

 Sziasztok! Kedves Mihályiné! Egyetértek Pityuval , 3-4 nap is elég lesz csak mindent írj le. Addig is tízóraira banán nem javasolt cukorbetegnek , mellé a pudinggal sok. Banán csak alkalmanként, ha pl.erős fizikai munkát végzel!
Örülnék ha észrevételeket írnátok a naplóból  minél többen!

Milány Tiborné answered 10 év ago

 Sárika! Ma tizóraira megettem egy egész banánt és ebed előtt a cukrom 5,8 volt. Akkor hogy van ez?

Sára Biró answered 10 év ago

 Úgy,hogy valószínű a boltban emelgettél fizikai munkát végeztél és belefért, ha tévét néztél volna akkor megemelte volna  vércukrodat!

Milány Tiborné answered 10 év ago

 Sárika! Ültem és éppen a leltárt irtam 10- 12-ig, más volt helyettem a boltban.

Sára Biró answered 10 év ago

Akkor belefért , lehet nem volt túl érett és túl nagy,reggel több inzulint adtál,ez nagyon összetett.