Riogatás, vagy valós veszély szövődmény ügyben !!!

KérdésekRiogatás, vagy valós veszély szövődmény ügyben !!!
Tri-Ton kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Szeretném tudni, ha valaki gyógyszerrel, vagy inzulinnal rendszeresen normál értéken tartja a cukrát akkor nagyobb veszélynek van-e kitéve a szövődmények terén, mint az aki természetesen és egészségesen a normál cukorszinten van. Hangsúlyozom az eredmények egyformák !!!!!

10 Válasz
Best Answer
jaskó answered 13 év ago

Egy jól kezelt és jól beállított, önmagát menedzselni képes cukorbeteg életében is vannak szélsőséges értékek. Eseteként a legjobb értékek mellett sem lehet elkerülni a szövődményeket. Maximum lassítani, vagy enyhébb lefolyásúvá tenni a kifejlődésüket. Igaz arra is van példa, hogy nagyon kemény küzdelem árán sikerül megállítani a már beindult folyamatokat, de ez nagyon ritka. Egyszer Dr Fövényi Józseffel beszélgettem erről a témáról egy országos eseményen. A Tanár úr azt mondta: túl a vércukor eredmények hatásán még jelentős szerepet játszik a szövődmények kialakulásában és alakulásában a genetikai hátterünk. Tehát nagyon összetett dolog ez. Mindenesetre a "hajlam" nem mentesít és nem ad feloldozást arra, hogy azt tehessünk, amit szeretnénk, mert ez nagyon veszélyes játék. A fő gond a legyintős betegeknél van. Aki legyint a cukorbetegségre és a "kit érdekel" megjegyzéssel éli a mindennapjait. Na ők szoktak később nagyon durva helyzetekbe kerülni, de akkor már késő a sírás. Már valamelyik kérdésre válaszolva írtam egyszer: én minden betegtársamnak azt ajánlom: A mai nap határozza, alapozza  meg a holnapot. Ma lehet megalapozni a jövőnket, sőt durván a végünket is, hiszen nagymértékben tőlünk is függ  az, hogy milyen lesz a vég! Az itt fáj, ott fáj, ezzel is van rgy kis gond és az azt is meg kell oldani problémák mellett emberhez méltó módon jutunk el azb utoló utunkig, vagy vakon, lábatlanul, esetleg teljesen elbutulva a sok hypo okozta idegkárosodás hatására koloncként lógunk szeretteink nakán, vagy teljesen magunkra maradva siratjuk az elhibázott múltat.
Ezt senki nem engedheti meg magának, aki egy kicsit is felelősen gondolkodik a saját és szerettei sorsa felől!

eva1954 answered 13 év ago
katalin answered 13 év ago

Szerintem egy egészséges ember elönnyökkel rendelkezik de az is sokat számit ha valakinek jok a cukor értékei.Tri-Ton a tied mindig jok? sajnos nekem közbe vannak magasabb értékeim is.Mindig megfogadom hogy vigyázok de nehéz.

Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Éva üdvözöllek a kevan. Nagyon szívesen olvastam volna a véleményed,de gondolom valamilyen technikai ok miatt nem jött át az üzenet.

A Katinak igaza van az sokat számít,ha jók a vércukor értékek,de a legnagyobb fegyelem diéta,mozgás  betartása mellett is a jól kezelt cukorbetegnél is előfordulnak kiúgró vércukor értékek.

Kedves Tri-Ton ez nem riogatás,mert valós a veszély! Természetesen nem mindenkinél alakul ki a neuropathia,de a figyelem felhívás nem elég,ezért sokat kell tenni mindenkinek a szövődmények kivédésében,illetve késleltetésében.
Van olyan időszak amikor egy hónap alatt 2 betegnél is kialakul a diabéteszes láb. A múlt héten is volt egy beteg akinek a tavaly az I-es ujját amputálták,most a kóros nyomáspontból kiindulva az egész lábfeje gyulladt,váladékozó seb van rajta. Nem vagyok biztos benne ,de reménykedem hogy"megmarad" a lába.
Neki évekig tartósan magas volt a cukra,ami természetesen akkor nem okozott panaszt!
A jó vércukor, jó vérzsír érték , norm.vérnyomás , mozgás,helyes lábápolással  stb-vel meg lehet előzni a szövődményt,de tudni kell egy diabéteszes láb ha kialakul és a  csontokra terjed utána hamar  jön  a láb amputáció ! EZT KELL MEGELŐZNI!

MariMarton answered 13 év ago

 Nagyon hamar egy jó vércukor érték eltud romlani egy influenza,vagy akár egy megfázás,túlhajtás.A mai jó cukorból egy-két év múlva rossz ,magas cukor lehet.Ezért fontos az óvatosság.

Tri-Ton answered 13 év ago

Szép reggelt mindenkinek !   Ezekre a válaszokra számítottam és azért tettem fel ilyen ,,ütős,, formában a felkiáltójeles kérdést, hogy figyeljünk magunkra. Nem élhetünk abban a hiú tudatban, hogy ,,jók az értékeim mi bajom lehet,,. Való igaz, jó értékek mellett jók az esélyek is, de a veszély nagyobb mintha nem lenne CH. problémánk. Ezért ne engedjünk meg magunknak kilengéseket egy – egy ünnep alkalmából sem, mert hamar visszaüthet a jóvilág. Ha ma egy kicsit többet és majd holnaptól betartok mindent elvet követjük, akkor holnap is lesz kifogás a holnaputánra. A végén pedig oda juthatunk, hogy későn vesszük észre a valós problémát, mivel a magasabb CH. érték nem produkál azonnal látványos tüneteket, ezért valaha én is nagyon jól éreztem magam a 10 fölötti értékeimmel. Szerencsémre időben, szövődmények nélkül kiderült a problémám és ma már ugyan gyógyszerrel, de 4,5 – 6,0 között tartom az értékemet. Ehhez viszont az kell ( tudom, hogy nem olcsó és nem támogatott ) hogy a tablettás betegek is rendszeresen otthon is mérjék a CH. – t. Hisz magunkkal kell, hogy jó viszonyban legyünk és nem akarjuk becsapni. Míg egy labor vizsgálatra tudatosan fel lehet készülni és jó eredményt produkálni, majd utána abban a tudatban élni, hogy minden rendben. Legközelebb hónapok múlva kell menni és előtte megint egy kis diéta + gyógyszer had örüljön a kezelőorvos. Csakhogy a közbenső időben dolgozik a cukor és segíthetünk mindenkinek csodálkozni, hogy mindig jók voltak a labor értékek és megis hova jutottam. No hát ennyi !

Tri-Ton answered 13 év ago

 Köszönöm az öszinte segítséget Jasko ! Ezt az oldalt sokan olvassák olyanok is akik még igen az elején vannak és nincs tapasztalatuk, sőt valójában az ezzel kapcsolatos felelősségérzetük is kissé hiányos lehet, úgy Önmagukkal, mint a családjukkal szemben. 

Sára Biró answered 13 év ago

 Sziasztok! Gondolom Tri-ton vércukrot szerettél volna írni csak CH sikerült.
Már megijedtem Tóni,hogy riogatásra gondolsz:-)
Jáksó  örülünk,hogy itt vagy az oldalon és megosztod a tapasztalatokat ,köszönjük az oldal nevében! 🙂

Tri-Ton answered 13 év ago

Szia Sárika !   Én csak rövidítettem mégpedig vegyjellel. ( cukor = szénhidrát = CH )  Viszont én is figyelek rád és gondolom nem a rádiós Jáksó – t, hanem Jasko – t terveztél írni.   ( 1 : 1 )

Sára Biró answered 13 év ago

 Szia Tóni! Jól van 1:1. De  tényleg azért írtam,hogy nehogy valaki félreértse.
Még jó,hogy figyelsz:-) ,köszi!