Mi a véleményetek depresszió és a fájdalom között lehet-e összefüggés?

KérdésekMi a véleményetek depresszió és a fájdalom között lehet-e összefüggés?
Kovacs Andras kérdezte ennyi ideje: 13 év
4 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves András!
Elég bonyolult a kérdés. Krisztinának igaza van abban, hogy a huzamosabb ideig fennálló, nem csillapítható fájdalom vezethet depresszióhoz, de ez a jobban, könnyebben kezelhető verzió, mert a fájdalom megszűntével általában elmúlik a depresszió is, ha közben az illető nem rögzült ennél a gondolkodásmódnál.
A gyakoribb helyzet az, hogy maga a depresszió, ami igazából egy speciális gondolkodásmódot is jelent, erősen ronthat az ember fájdalomküszöbén. Ha jó a kedvünk, ugyanazt a fájdalmat sokkal kisebbnek értékeljük, mint ha rossz, vagy esetleg depresszióban szenvedünk. Utóbbi esetben a fájdalom értékelése változik meg, nem maga a fájdalom, de valóban nagyon erős a két jelenség közti kapcsolat.

Krisztina Kiss answered 13 év ago

SZERINTEM IGEN AZ ÁLLANDO FÁJDALOM PL OKOZHAT DEPRESSZIÓT.  MERT VEGYÜNK EGY PÉLDÁT HA VALAKINEK MINDIG FÁJ A FEJE ELÖBB UTOBB KIHAT AZ EGÉSZ ÉLETÉRE MUNKÁJÁRA CSALÁDI ÉLETÉRE. SEMMIT NEM TUD UGY ELVÉGEZNI AHOGY SZERETNÉ ÉS LELKILEG ELÖBB UTOBB  MEG BETEGSZIK  MAGÁBA FORDULO DEPRESSZIOS EMBER LESZ…

Kovacs Andras answered 13 év ago

 Köszönöm a válaszokat! Kedves Eszter,hogyan lehet megtudni azt,hogy egy fájdalom rögzült-e?

Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves András!
Azt gondolom, nem a fájdalom tud rögzülni, hanem az ahhoz kapcsolódó gondolkodásmód, legalábbis én ezt próbáltam leírni. Erre a gondolkodásmódra jellemző a negatív történések túlértékelése, vagy csak ezek észrevétele, az olyan gondolatok, hogy "nekem semmi sem sikerül", "mindenkinek jobb", stb.
Ha úgy tűnik, hogy a fájdalom rögzült, akkor azt mindenképpen ki kell vizsgáltatni, mert lehet szervi eltérés a hátterében. Ha nincs ilyen, akkor érdemes egy pszichológust keresni.
De magunk is elgondolkodhatunk, hogy melyik testrészünk fáj, mert gyakran az is beszédes (pl.: sok teher nyomja a vállát – állandó bekötött vállizmok).
Remélem, tudtam segíteni, ha nem, kérdezzen nyugodtan. 🙂