Alvás alatt hypoglikémia.

KérdésekAlvás alatt hypoglikémia.
Cuki Baba kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Ti jártatok már így? A délután elaludtam és nem uzsonnáztam,amikor megébredtem a víz teljesen kivert alig tudtam megmérni a vércukrom,de közben már a szőlőcukrot szopogattam és így is csak 3,5 volt a cukrom! Nagyon rossz érzés volt.

7 Válasz
Best Answer
jaskó answered 13 év ago

Én már jártam így. Kissé veszélyes helyzet, ha az ember egyedül van és nem ébred fel időben. Egyike azon jelenségeknek, amiket egy cukorbeteg, ha csak teheti el kell hogy kerüljön. Általában a feledékenység, esetleg lustaság következménye. nem mérünk időben, hibásan értékeljük a pillanatnyi állapotunkat, kevesebbet eszünk, több inzulint adtunk a kelleténél. nem figyeltünk a többletmozgás által bekövetkezett hypo várható utóhatására, ami kb 4-6 óra múlva újabb hypoval válaszol. Sok a hibalehetőség. Elég egyet hibázni és már meg van a baj. Viszont ha sorozathibát követünk el, garantált a hatás!!! Az alvás közben bekövetkező erős hypo akár életveszélyes helyzetet is okozhat. Nagyon jó, ha a hozzátartozónk ismeri az ilyenkor szükséges teendőket. Ha van Hipo.Kit készlet otthon, akkor könnyű a megoldás, de annak alkalmazása után is azonnal enni kell. Eszméletét elvesztett beteget a félrenyelés lehetősége miatt kényszerrel megetetni szintén veszélyes dolog. Ha felébredünk és magunk oldjuk meg a helyzetet, próbáljunk úrrá lenni a farkas étvágyon és csak a megfelelő sorrendet betartva érhetünk célt. Szöllőcukor, vagy méz, majd mindenképpen CH tartalmú étel fogyasztása ajánlott!! Az édesség önmagában nem elég, mert az csak időlegesen emeli a cukrot.
Elalvás előtt bizonytalan helyzetben, feltétlenül márjünkl. Figyelni kell még, hogy az előző méréshez képest milyen irányban mozdul a vércukorértékünk. Ha lefelé, akkor mindenképpen ajánlatos a CH bevitel és egy későbbi kontrollmérés beiktatása, akár úgy is, hogy felhúzzuk az ébresztőórát.
A 3.5 még nem olyan rettenetesen aléacsony. Olyankor még van idő cselekedni. Viszont egyéni érzékenység nagy mértékben befolyásolja a tünetek megjelenését és azok erősségét Jómagam még 1.1 alatt is tudatomnál vagyok és cselekvőképesen tudom kezelni a helyzetet. Igaz ez az ingervezetés, idegkárosodás eredménye. Én az agykontrollt lalkalmazom igen eredményesen. Gyakorlat igazolta (többször is már), hogy a beprogramozott önkontroll működik és felkölt, ha baj van. Sajnos a cukorbetegséggel együtt töltött évek szaporodásával egyenes arányban nő a hibázás lehetősége. Ilyenkor a vészhelyzet elmúltával mindig értékelni kell az odavezető okokat is. Ezeket rögzítsük a diabetesz naplóban és a későbbi hibák elkerülése érdekében alaposan értékeljük ki!

Cuki Baba answered 13 év ago

 Senki nem járt így?

Zsóka answered 13 év ago

Szia !! Az az igazság, hogy én már jártam így nem egyszer éjszaka is meg nappal is , de nekem nem alacsony volt a cukrom hanem inkább magas.

Cuki Baba answered 13 év ago

 Kedves Jaskó! Nagyon köszönöm a tanulságos észrevételeidet, tapasztalatokat. Én már 4 mmol körüli vércukornál remegek,izzadok. Nem tudom,hogyan tudsz 1,1-nél még cselekedni? lehet a rutin? Vagy  tényleg mindenkinél más értéknél jönnek a tünetek!

jaskó answered 13 év ago

Mindenki más anyagból van. mindenkinél az eltelt idő arányában változnak az észlelési küszöbök. természetesen van egy nagy adag rutin éls még nagyobb adag tapasztalat mögöttem. Volt időm mindent elrontani kezdetben, majd szerencsére észhez tértem és kaptam időt a magam megismerésére és a kellő tapasztalatok megszerzésére is. Mindenkinek azt ajánlom, hogy figyelje önmagát, tanuljon, ismerkedjen a különböző helyzetekben megtapasztalt jelenségekre, jelzésekre. Számíthatunk ugyan segítségre a környezetünktől is, de igazán jobb elkerülni a bajt, illetve törekedni arra, hogy a gondjainkat magunk oldjuk meg. Egy a lényeg: nem szabad feladni soha sem.
Ahogy az idő előrehaladtával az érző idegek károsodni fognak, mindig alacsonyabb és alacsonyabb értéknél fogod észlelni a hypót. De ne felejtsd, hypo érzet következhet be akkor is, ha előzően magas értéket mértél és kicsit több inzulint adtál, esetleg  ráadásul kevesebbet is ettél. A korábban mért magas értékek, hirtelen lecsökkennek. Ilyenkor akár 10 körül is hypo érzeted lehet. Ne a műszert hibáztasd, hanem gondolkozz, értékelj és mérj!

Sára Biró answered 13 év ago

 Sziasztok!
Kedves Jaskó,nagyon köszönjük ezt a részletes általad megtapasztalt élményt,bizony sok embernek a segítségére lehetnek a gondolataid.Ilyen hitelesen csak az tudja leírni aki megéli. Biztosan sokan elolvassák és segítségükre lesz a beszámolód! Köszönjük az oldal nevében:-)

Cukorszem Klub answered 13 év ago

Alvás alatt hypoglikémia

Kedves Cuki Baba!
Természetesen, alvás közben is felléphet hypoglikémia.