Lehet e ö is?

KérdésekLehet e ö is?
Anonymus kérdezte ennyi ideje: 11 év

Elsö kapcsolatombol 2 gyermekem született!13és 9 évesek most!Sajnos mindkettö 1 es tipusu cukorbeteg!!Nálunk a családban soha senki nem volt cukros,nem is hallottunk róla!!Miért lettek ök betegek?Amásodik kapcsolatomból született 1 kislányunk ö 11 hónapos!!!Ő is lehet cukorbeteg?

2 Válasz
Sára Biró answered 11 év ago

A diabetes öröklődő betegség, genetikai háttere ismert,teljesen kizárni azt, hogy a kisbaba is diabeteses lesz, nem lehet. Az viszont  ismert, hogy azokban a családokban, ahol halmozottan van jelen a cukorbetegség, nagyon az esély arra, hogy az utódokat is érinteni fogja a betegség. Egyes állítások szerint abban az esetben, ha az anya cukorbeteg, kisebb az esélye az öröklésnek, mint ha az apa esetében áll fenn a diabétesz. 

Agnes Kovacs answered 9 év ago

Van  ICA  ( pancreas szigetsejt elleni antitest) IAA ( inzulin ellenes antitestek) nevezetű vizsgálat ami megmondja h örökölte-e a gyermek a diabéteszt, ezt magán laborokban elvégzik vérből 21 nap alatt 5-7000 Ft-ért. Ez a vizsgálat azt mondja meg van-e inzulinellenes ellenanyag termelés az érintettben, ha igen akkor annak a szintje is megmondja h mikor várható h bekövetkezik az 1es típusú diabétesz, van ehhez kapcsoldóan a 2es típusú diabra is vizsgálat.  Genetikai vizsgálat már jóval drágább és időigényesebb kb 2 hónap és nem biztos h megéri azt kérni, hisz a génmutáció nem jelenti 100% h bekövetkezik a betegség, bár 1-es típusnál szinte valószínű, de az ICA és IAA is megmutatja ez így olcsóbb megoldás és itt már kialakult maga a betegség csak tünetekete nem produkál még.