Jelek amelyek felhívják a figyelmet a cukorbetegségre!

KérdésekJelek amelyek felhívják a figyelmet a cukorbetegségre!
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 13 év

Szeretnélek megkérni,hogy írjátok le milyen jelek ,tünetek jelentek meg amikor kiderült,hogy cukorbetegek vagytok! Esetleg van olyan tünet ami hónapokkal,sőt évekkel a cukorbetegségre utalt,amit így utólag tudtok?
Mindezt azért szeretném összegyűjteni,hogy azok akik még nem cukorbetegek odafigyeljenek !
Köszönöm!

27 Válasz
Szabó Judit answered 11 év ago

Annak idején még, mikor kiderült, hogy terhes vagyok, azonnal be kellett feküdnöm a Klinikákra, ha jól emlékszem addig, míg 3 hónapos terhes nem lettem. Ez kb. 3 hét volt. Ott figyelték az értékeket, de semmi más nem történt. (Sajnos volt ott velem egy időben egy ugyancsak cukros kismama, neki nem sikerült megtartani a babáját.) Aztán következett a nagy utazás, minden héten hétfőn hajnalban, utazás Budapestre, ami tőlünk 140 km, a Szabolcs utcai kórházba. Időben ott kellett lenni, mert vérvétel, időszakonként szemészet, nőgyógyász. Minden hétfőn várakozás a kezelő orvosra, hiszen rengeteg kismama járt oda. Nagyon kedves doktornő volt, a nevére már nem emlékszem. Azz előző heti cukorértékek értékelése, és az inzulin adatok 1-2 egységgel történő következő hétre szóló emelése történt. Mindig az aktuális terhességi időszaknak és cukorértékeknek megfelelően. Kiugró értékekre nem emlékszem, ami nagyon megmaradt bennem, volt olyan, mikor reggel, délben és este is az étkezés előtti értékem 4,8 volt. Ez akkor olyan érdekes volt számomra, hogy milyen jól be tudja állítani a doktornő az inzulin mennyiséget.
A fiam 2,28 dekával született, igen picinyke volt. De én nem csatolnám ezt az alacsony súlyt a cukorbetegséghez. Három héttel korábban született a vártnál, egy "frontos" éjszakán, mikor valószínűleg a front miatt egy több ágyas (kb. 6-8-10) szülőszoba éjjel tele volt szülő anyukákkal. Még szerencse! mert Ahogy később kiderült, valami miatt nem kapott elég táplálékot a fiam, és fogyni kezdett az addig összeszedett súlyából. Azt mondták, olyan volt mint egy "kisöreg, tiszta ráncos volt a bőre, a visszafogyástól. A szülés előtt két héttel már bent feküdtem, de sajnos ezt nem vették észre az ultrahangos vizsgálat során.
Évente járok szemészet, ott nem találtak semmi szövődményt, a lábaim rendben vannak. Most vagyok magas vérnyomás gyanús, bár a háziorvos szerint inkább az idegességtől, mint egyenlőre magas vérnyomás betegségtől, mert teljesen ingadozó, nincs külön napszak mikor magas. Valamint a pajzsmirigyem, amiről másik kérdésnél írtam, annak a kivizsgálása van folyamatban. Hogy ezek szövődmények-e, azt sajnos nem tudom.
Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredet.

Sára Biró answered 11 év ago

 Nagyon köszönjük kedves Judit a részletes beszámolót, nem volt könnyű 🙁 A magas vérnyomás társbetegsége a cukorbetegségnek, fontos követni. Vesefunkció vizsgálat történt? Vizeletben nincs fehérje? Igen emlékszem,hogy írtál a pajzsmirigy betegségről korábban  ( vissza is kérdeztem, hogy megvolt-e a z izotóp vizsgálat). A fiadnak milyen a testalkata? Gondolom azóta már nagyra nőtt:-)) Köszi a történetet!:-)

Szabó Judit answered 11 év ago

Vesefunkció vizsgálat régen volt már. Kinek említsem meg, a háziorvosnak vagy a diabetológián? Januárban és márciusban is voltam laborban, vizelet fehérje negatív mind a két alkalommal.
Hát igen, jó nagyra nőtt a fiam, nagyon vékony testalkatú, 178 cm magas és 56 kg.
Igen, olvastam és válaszoltam is a kérdésre, köszönöm az érdeklődést!

Sára Biró answered 11 év ago

A háziorvos is adhat labor beutalót, akár a pajzsmirigy (TSH) vizsgálattal együtt is elvégezhető. Jó jel,hogy nincs a vizeletben fehérje. Gratulálok a nagy legényhez ! 🙂

Szabó Judit answered 11 év ago

A vesevizsgálat is egy laborvizsgálat? Én úgy emlékszem, évekkel ezelőtt valami másfajta vizsgálaton voltam a vesével kapcsolatosan. Lehet, hogy rosszul emlékszem? Köszönöm 🙂

Sára Biró answered 11 év ago

Az alapvizsgálat laborban történik :karbamid,kreatinin,GFR, vizelet vizsgálat. 

Szabó Judit answered 11 év ago

Most gyorsan megnéztem az előző laboreredményeket:-), vizelet kreatinin az van rajta, mindkettőn határértéken belül van…ha ez az:-) Mivel a napokban mennem kell inzulint iratni, ezeket is kérdezni, kérni fogom. Köszönöm a segítséget!