Hogyan készítitek a halat?

KérdésekHogyan készítitek a halat?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

11 Válasz
Krisztina Kiss answered 12 év ago

Én átlagban rántot halat készitek, vagy paprikás liszbe forgatva a páromnak .részemre a pangazust  vajon  meg párolva kis fűszer keverék, rozmaring . Én ily modon készitem el.

Joó49 answered 12 év ago

Szervusztok.

Én nagyon szeretem a halat. Sokféle képpen el tudom készíteni, ha sorrendet kellene készíteni talán így nézne ki: Bajai halászlé, Rántott hal, Paprikás lisztbe sült parcsa, Harcsa paprikás túrós csuszával, egészben sütőzacsiban zöldségesen natural módon, a haltöpörpű szegedi módra a Tisza partján egy felséges eleldel. Olajos hal, amit nem untam meg fiatal koromban, és hetente egy két alkalmmal büdösítek vele mások orra alá. Épp ma nézegettem a neten, hogy lehet beilleszteni az uj étrendembe a halakat. Sajnos nem sok konkrétumot találtam.

jaskó answered 12 év ago

Annak ellenére, hogy már 52 éve horgászom, nem szeretem a halat, bocs hazudok, mert a harcsát, süllőt és a konzerv halakat igen. Nem szeretek szálkázni. A halászlét igen. Abból a lehető legegyszerűbbet készítem. Ez a mindent bele egyszerre módszer. Becsült mennyiséghez, becsült hozzávalók és fűszerek. Csak a sóra vigyázok. Mindig a rendelkezésre álló halmennyiséghez igazítom a többi belevaló mennyiségét. Ezt egy öreg békési halásztól, Szalkai Jani bácsitól  tanultam még gyerekkoromban. Az elején sokat elrontottam, de azután belejöttem. Előbb az alaplét készítem el ezzel a módszerrel. Teljesen szétfőzöm az alapanyagokat, majd átpaszírozom. A vízparton a paszírozás kimaradt. Amikor kész az alaplé, csak azután mennek bele a szeletek. Többször főztem már akár 20-25 fő részére is. A titok a sok és jó minőségű hal. Én többnyire pontyból, kárászból és esetenként törpeharcsából készítem.
Az amúrból halfasirtot csinálunk. A filézett húst nem irdalom, hanem nagyon sűrű lukú húsdarálón ledarálom. A húsban maradt vékony szálkák a daráló kése mögé feltekeredve a gépben maradnak. A többi a sima fasirt módszer. Teszek bele még egy kis vegetát és petrezselyem zöldet. Amikor megfelelő az állaga rudacskákat formálok belőle és forró olajban kisütöm. Ezt is szeretem. Az amúr húsa száraz, nem való a halászlébe. Sütve, rántva, vagy így elkészítve szerencsésebb.

Tri-Ton answered 12 év ago

 Szia Joó49 !   Szívesen olvasnék tőled és Jaskótól recepteket a halak elkészítéséről. Gondolom rövidesen Sárika leírja hogyan tudod a blogban is megjelentetni őket. 15 – 20 éve horgászom, de ha nincs meg egy bográcsnyi mennyiség ( halászlé ) akkor a feleségem késziti el. Rántott, ecetes, paprikás, sült, stb..  Nagyon szeretek a jó időben bográcsban ill. tárcsán sütni, főzni, de a halászlén kívül még halat másképp nem próbáltam. Esetleg valakinek tárcsás ötlete ???

Krisztina Kiss answered 12 év ago

Tárcsán Húst szoktunk mi is csak mellé krumpli hagyma ……

Tri-Ton answered 12 év ago

 Tárcsán én nem, csak sütni, hanem szó szerint ,,alkotni,, szoktam.  Általában a létszámhoz mért mennyiség közel dupláját, de alig szokott maradék lenni. Most viszont a hal a lényeg, a többit hagyjuk.

Tri-Ton answered 12 év ago

 Joó49 !  Az üzenőfalon általában kicsit pörgősebb az élet, gyere át oda is. Sorstársak vagyunk, ezért összetartozunk. Itt alig van egy-két ember aki személyesen találkozott, mégis mindenki ismerős. ( pár nap és meglátod )

Sára Biró answered 12 év ago

 Citromos hal-ahogy én készítem:-)
A tonhalat még fagyott állapotban meglocsolom citromlével, ráreszelem a citrom héját is. Egy picit leitatom papírtörlővel,megszórom kaporral Utána a teflon serpenyőbe olíva olajat,majd egy kis vajat teszek beleteszem a halakat és  megsütöm.
 Nagyon finom és könnyű étel, a blogon többször is szerepel:-))
http://blog.keva.hu/?p=425

Sára Biró answered 12 év ago

 Tóni kérdésedre válaszolva, természetesen kiteszem a blogba a recepteket , nagyon várom az étel recepteket és a fotókat. Természetesen a beküldő nevét kiírom:-)))

Sára Biró answered 11 év ago

 Gabriella megkaphatjuk a hal recepted?