Pánik rosszullét lehet?

KérdésekPánik rosszullét lehet?
mimi xd kérdezte ennyi ideje: 13 év

December elején 2 alkalommal az üzletben rosszul voltam.A vércukrom jó volt! Lehet pánik beteg leszek?A háziorvos írt fel nyugtatót,de azóta nem mentem tömegbe,mert félek,hogy rosszul leszek!

8 Válasz
Best Answer
Violetta Varga answered 13 év ago

 Pánikbetegségben a szorongásoso állapot hasonló módon zajlik le, a roham nem köthető veszélyeztetet, még kiemelt helyzetekhez sem. Váratlanul jön, változatos vegetativ és psziches tüneteket produkál.Gyakoriak a szivtájéki fájdalommal, szoritással, verejtékezéssel, légszomjjal, halálfélelmmel megélt rosszullétek. A rohamok általában rövid idő alatt  – az esek nagy részében néhány percig tartóan – zajlanak.  A tünetek erős intenzitása miatt  a beteg orvoshoz, majd kardiológia kivizsgálásra kerül. megfelelő műszeres kivizsgálás után, negatív kardiológiai és belgyógyászati lelet birtokában  lehet és kell is pánik-rohamra gondolni.

Violetta Varga answered 13 év ago

 A beteg rendkívül negatívan éli meg a rohamokat. Fél a roham ismétlődésétől. Ösztönösen megkerüli azokat a helyeket és élethelyzeteket, amelyekben a rosszullét utol érte. Fél ezektől a helyektől és a helyzetektől is. Ismétlődő rohamok után  fokozatosan romlik biztonságérzete, szűkül élettere. ilyenkorra a pánikbetegséghez már közlekedési fóbia is társul ami általában a tömegközlekedésre az utcai egyedüli közlekedésre vonatkozik. De kíséret mellett is megkerüli a  azokat a társasági helyszíneket, ahonnan rosszullét esetén a menekülés szégyenteljes lenne számára.

etelka1964 answered 13 év ago

 A pánik rosszullét veszélyes,mert ha gyakran jelentkezik akkor ki sem mer mozdulni a beteg a lakásból. Ha a panaszok ismétlődnek pszichológushoz,vagy pszichiáterhez kell fordulni!

Szabó Eszter answered 13 év ago

Megértem, hogy félsz kimozdulni, de ezzel csak fokozod a félelmedet. Valóban fontos ilyen esetben szakemberhez fordulni, de mi magunk is tehetünk a rosszullétek ellen, főleg, ha ennyire jól körülírhatóan jelentkeznek. Először olyan helyre menjünk, ahol kevesebb ember van, esetleg kísérővel, de az sem biztos, hogy jó megoldás, mert lehet, hogy egy idő után csak vele tudunk kimenni. Eközben érezhetünk feszültséget, rosszulléthez hasonló tüneteket, de próbáljunk megnyugodni. Ilyenkor sokat segít, ha tudatosan lassabban vesszük a levegőt, néhányszor sóhajtunk, és figyelünk a légzésünkre. Ha ez már működik, akkor láttuk, hogy ezt "túl lehet élni, nem is olyan nagy dolog", és mehetünk nagyobb tömegbe is. Itt is érdemes a légzésgyakorlatot alkalmazni, ha érezzük, hogy kezdünk feszültebbé válni.
H a viszont úgy érezzük, hogy nem bírjuk tovább, időben induljunk el kifelé, de ne rohanva, mert az csak ront az amúgy nagy feszültségünkön (biztos, hogy valaki ilyenkor áll keresztebe a kocsijával a sorok között, csak azért, hogy mi ne tudjunk kimenni. 🙂 ). Persze ez nem egy vicces helyzet, de ha megtanuljuk kezelni a későbbiekben más helyzetekkel is könnyebben megbirkózunk.

mimi xd answered 13 év ago

 Sziasztok! Kedves Eszter,örömmel újságolom,hogy voltam már 2 alkalommal áruházban vásárolni,igaz nem egyedül mentem és  lehet a figyelmemet elterelték ,de nem voltam rosszul. A pánik is inkább télen van,vagy az időjárástól független?
Valaki esetleg tapasztalta azt,hogy télen hamarabb jön szorongás,vagy ilyen pánikszerű rosszullét?

Szabó Eszter answered 13 év ago

Télen kevesebb a napfény, kevesebb időt töltünk a szabadban, mozgással, így bizonyos szorongásnak érzett dolgok előbb megjelenhetnek. De éppen most olvastam egy cikket, hogy nem  minden feszültséget, nyugtalanságot kell elnyomni, megszüntetni, mert sokszor a feszültség oka pozitív dolog is lehet. De ezt végig kell gondolni, mert mindenki maga tudja megállapítani, hogy mi történt vagy éppen nem történt vele, ami a feszültséget okozhatja. (Pl.: Az éppen érettségiző gyerek vagy unoka miatti aggodalom nem igényel szorongáscsökkentést 🙂 )

mimi xd answered 13 év ago

 Kedves Eszter! Ez nagyon aktuális hisz most vannak a ballagások!
Valóban a napfénynek hihetetlen jó hatása van és ha mozgással párosítjuk akkor jobban is érezzük magunkat. Remélem a  tél nem fogja ismét kihozni a legrosszabbakat. Köszönöm a váalszt!

Szabó Eszter answered 13 év ago

Próbáljunk meg felkészülni a télre, amiben a különböző illóolajok és párologtatók sokat tudnak segíteni. De az még hál’ istennek messze van. 🙂
És gratulálok a vásárláshoz. 🙂 Csak így tovább!