Gyakori cukorleesés..

KérdésekGyakori cukorleesés..
G Zsóka kérdezte ennyi ideje: 9 év

 Kedves sorstársaim! Cukorproblémám 2,5 éve kezdődött. Gyógyszeres kezelést kaptam azóta, de Karácsony előtt felment a cukrom 20-24-re és nem használtak tovább a gyógyszerek. Január 5-én kerültem be a kórházba inzulinátállításra. Egy hét után rendeződött a vércukrom és azóta intenzív kezelést kapok.
Eredeti beállítás: Inzulin R: reggel : 12., délben 8., este 10   + 6 egység inzulin N éjszakára Mellette 2x 850 gr Meforál tabletta.

Alacsony vércukorértékeket mértem 3 nap múlva, ezért a kontroll alkalmával- orvosommal egyeztetve – levettem a reggeli  és esti inzulinból. Most a főétkezések előtt 8 egységet adok be magamnak, éjszakára maradt a 6. Ennek ellenére délutánonként  (ebéd után 2 órával) leesik 3-4 közé a cukrom és érzem a hipó közeledését. Iszom 2 dl ivólevet és jobban leszek, de nem tudom lehet-e ebből gyakorlatot csinálni, ill. hogyan védjem ki. 175 gr-s diétát tartok. Eléggé tanácstalan vagyok. Akinek van okos tanácsa, ill. gyakorlata szívesen fogadom és megköszönöm. Zsóka

4 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 9 év ago

 Örülök,hogy sikerült segítenem!:-) Írd majd az adatokat!

Sára Biró answered 9 év ago

 Üdv. az oldalon!Első lépésként csökkentsd a déli inzulin adagot 2-3 E-el.
Írj étrendi naplót, hogy mikor,miből ,mennyit eszel.
Mérjél néhány vércukrot étel előtt, után 1,5 órával,illetve lefekvéskor és éjszaka 2-3 órakor.
Jegyezd le mikor,mennyit mozogsz? Kis étkezés van-e?

G Zsóka answered 9 év ago

Kedves Sára!

Már Szeptemberben- amikor gyógyszert szedtem- nagyon jó tanácsokkal láttál el. Az általad most felsorolt okok között a kis étkezések elhanyagolását gondolom a rám jellemző típushibának. Megfogadtam, hogy soha sem hagyom ki ezen túl. Az étrendi naplót vezetem, a cukorméréseket is elvégzem. A kórházban eredetileg beállított inzulinadagot amiatt csökkentettem már, mert a 200 gr szénhidrát-bevitelt nem tudom tartani. Keveset eszem, mint egész életemben mindig.
Nagyon köszönöm segítségedet. Üdv: Zsóka

G Zsóka answered 9 év ago

 Kedves Sára! Bátrabban igazítom a beadandó inzulint a várható fizikai munkához, sporthoz és az elfogyasztandó szénhidráthoz. Rendkívül fontos a rendszeres testmozgás, a szigorúan betartott 170-es szénhidrátdiéta és a kis-étkezések!

Előfordult két héten belül két alkalommal, hogy leesett 3-4 közé a vércukrom, de 2 szem szőlőcukor helyrebillentette. Ezzel együtt én a gyümölcsök ( narancs, alma) ill. a light joghurt időbeni beiktatását ideálisabb megoldásnak tartom. Megelőzhető vele a nagyobb kilengés, Jellemzően 5-7 között van a CH-értékem.  Az inzulinadagom: R: 9., D:7., E:7:, éjszakai 6 egység. Nagyon köszönöm az eddigi támogatásodat!
üdv: Zsóka