A cukorbetegnél a szívizom idegben is kialakulhat neuropathia?

KérdésekA cukorbetegnél a szívizom idegben is kialakulhat neuropathia?
Mária Balázs kérdezte ennyi ideje: 14 év

Olvastam,hogy az egész szervezetben az ideget megtámadhatja a cukor és neuropathiat okoz. A szívnél is lehet ilyen? Mi a tünete?

2 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 14 év ago

Bármely szervben kialakulhat a neuropathia.Leggyakoribb tünete a kardialis  autonom neuropathiának 
( a szív autonom idegrendszeri zavara),hogy a pulzus nyugalmi állapotban is szapora lesz!A szapora pulzus fokozza az erek elmeszesedését.Autonom neuropathia esetén kieshet a fájdalom érzés.A nem cukorbeteg heves mellkasi fájdalmat érez,ha szív vérellátása  átmenetileg elégtelenné válik,de a cukorbetegnél a fájdalomérzés kieshet. Ez vezethet a "néma",vagyis előzetes fájdalom nélküli infarktushoz!
A szív beidegzésének zavara mellett gyakori a vérnyomás szabályozásának a károsodása is,Pl.ha a beteg fekvő helyzetből feláll,a vérnyomás nem alkalmazkodik azonnal a megváltozott testhelyzethez és a vérnyomás alacsonnyá válik,akár ájulás is kialakulhat.  

Erzsi Török answered 14 év ago

Bizony hogy kialakulhat ,és éppen az a legnagyobb veszélye,ezért kell nagyon odafigyelni a cukorbetegnek a diétára.ha már kialakult a betegség. Sajnos az egyik  legalattomosabb betegség mert panaszt nem okozva komoly érrendszeri károsodást tud okozni.Ezért fordulhat elő hogy mire kiderül arra már elég komoly elváltozást is okozhat –és akkor már el is jutottunk oda,hogy mint minden betegségnél itt is a legfontosabb a MEGELŐZÉS! Évente elmenni szűrővizsgálatra!