Az üvegeket alaposan kimossuk, én még a mikróban is csírátlanítom.
Diabetikus eperlekvár recept.
Elkészítés: Az epreket szépen megtisztítottam, lecsumáztam és utána félbevágtam őket. Egy nagy lábasba tettem az egészet 14 dkg xilittel és fél lime levével. (Tudom, hogy 10 dkg-t írtam korábban, de én eredetileg 14 dkg használtam, és végül számomra az túl édesnek bizonyult.) Közepes lángon feltettem főni, fedő alatt 20 percre.15-20 perc léeresztés és rotyogás után levettem a fedőt és folyamatosan kevergetve úgy még negyed óráig főztem, míg lekvár halmazállapotú nem lett az egész. Akkor elzártam a gázt és egy kimosott üvegbe kanalaztam az egészet, majd konyharuhába csavarva hagytam kihűlni. Hozzávalók:
- 60 dkg megtisztított eper – 100 gramban 7,2 gramm szénhidrát10 dkg xilit – 100 grammban 25 gramm szénhidrát1/2 citrom – én lime-ot használtam.