Hogyan vegyük észre a cukorbetegség jeleit?

KérdésekHogyan vegyük észre a cukorbetegség jeleit?
4 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 A betegség tünetei változatosak, hiszen a tünetmentes véletlen felfedezés mellett a drámai gyors kezdet, akár kóma is elő fordulhat.
 Az 1-típusú cukorbetegség (inzulin-függő) tünetei egyértelműbbek, mint a 2-típusúé, és beletartoznak a gyakori vizelések, folytonos éhségérzet, túlzott szomjúság és gyengeség, fáradtság  
 Az 1-típusú cukorbetegek tapasztalhatnak hasi vagy gyomorfájdalmat, hányingert vagy hányást . A magas vércukorszint, az ún. hiperglikémia esetében megnő az ürített vizelet mennyisége. Ez annak következménye, hogy bizonyos vércukorszint felett (általában 10 mmol/l felett) a vizelettel cukor  is ürül és az ürülõ cukor vizet ragad magával,megjelenik a vizeletben az aceton, a lehelet acetonossá válik. A vízvesztés pedig szomjúságérzetet okoz.Akár kóma is kialakulhat.
A 2-típusú cukorbetegség  alattomos  különböző tünetegyüttest produkál, amibe beletartozhat a végtagok bizsergése, homályos látás, fáradtság vagy álmosság, zavarodottság , megjelenhetnek, például az íny vagy a hugyúti vezeték visszatérő fertőzései és a bőr viszketése, beleértve a nemi szervet is. Elõfordul, hogy elhúzódó sebgyógyulás, ismételten jelentkezõ pattanásos bőrbetegség, viszketés, nõgyógyászati folyás hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. A magas vércukorszint miatt szemészeti szövõdmény alakulhat ki, látászavar is jelentkezhet. Lehetséges, hogy a szemészorvos a szemfenéken észlelt jellegzetes elváltozások alapján hívja fel a diabéteszre a figyelmet. Megtartott étvágy mellett a testsúly csökkenhet, mivel a glükóz nem tud beépülni a szervezetbe. A beteg a tünetekhez hozzászokhat, ezért elõfordul, sajnos nem is ritkán, hogy a diabétesz szövődményeit észleli elõször az orvos pl.egy szívinfarktus kapcsán,vagy stroke kapcsán derül fény a cukorbetegségre.

etelka1964 answered 13 év ago

 Érdemes időnként elmenni szűrésre,főleg ha valakinek a családjában van cukorbeteg.

Ati42 answered 13 év ago

Az én családomban is több cukorbeteg van és sajnos nekem is kialakult,elég rossz örökség de élni kell vele és oda kell figyelni.

Katalin Nagy answered 13 év ago

 Ha valakinek pajzsmirigy betegsége van és meghízik érdemes a vércukrot is ellenőriztetni,mert sajnos a cukorbetegség tünetek nélkül jelentkezik,egy rossz alattomos betegség.