Desszert receptek…. cukrosoknak, illetve mindenkinek! :-)

KérdésekDesszert receptek…. cukrosoknak, illetve mindenkinek! :-)
Halász Gabriella kérdezte ennyi ideje: 11 év

Gondoltam, ha már van, savanyúsággal foglalkozó kérdéskőr, téma, akkor legyen desszert is! 🙂

Biztos vagyok benne, hogy finomabbnál-finomabb sütireceptjeitek vannak a saját kis receptes könyvetekben! 🙂
Netán gyerekkori kedvenc, vagy finom régi, elfelejtett receptek. :-)… persze esetleg némi változtatással, egészségesebb hozzávalókkal. 🙂

23 Válasz
Best Answer
Zsuzsanna Német answered 11 év ago

Nagyon jó még elkésziteni sem nehéz!!!

Halász Gabriella answered 11 év ago

Azért tettem ide be az előző receptet, hogy ha valakinek kedve van Húsvétra megsütni, akkor ideje legyen letesztelni! 🙂
A Facebook-os oldalamra felteszem a képét. Persze az enyémtől szebb is lehet! 🙂

Halász Gabriella answered 11 év ago

Epertorta tej- és gluténérzékeny gyerekeknek

4-6 fő részére
nagyon könnyű elkészíteni
kb. 60 perc az elkészítése

A torta hozzávalói:

A piskótához:
6 tojás
2-3 ek. xylit
fél citrom reszelt héja
1/2 kk. vaníliaőrlemény vagy 1 rúdból kikapart magok
8 ek. hámozott, őrölt mandula

A krémhez:
80 dkg eper
1 dl kókusztej
20 dkg kókuszzsír
7-10 dkg xylit
2 tk. agar-agar (natur boltokban szokott lenni)

Tetejére:

félbevágott friss eperszemek

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
 A tojásokat gondosan kettéválasztjuk, vigyázva, hogy a fehérje teljesen tiszta maradjon. Először a fehérjét verjük kemény habbá. A sárgákhoz hozzáadjuk a xylitet, a citromhéjat és a vaníliát. Habverővel alaposan kikeverjük. Kanállal hozzákeverjük a mandulát, majd apránként, óvatosan összekeverjük a felvert fehérjével.

A tepsit sütőpapírral vagy többször használatos sütőfóliával kibéleljük és belesimítjuk a piskótatésztát. 12-15 perc alatt megsütjük. Kivesszük, hűlni hagyjuk. A sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla.

A piskótalapot három vagy négy egyenlő részre vágjuk. Az első lapot megkenjük a krém egy részével, majd ráhelyezzük a második lapot, ismét megkenjük, és a tetejére helyezzük a harmadik lapot. A maradék krémet kívülről rákenjük, és a tetejét félbevágott eperszemekkel díszítjük.

A krémhez turmixolunk és átpasszírozunk 80 dkg epret. Összekeverjük a kókusztejjel, hozzáadjuk a kókuszzsírt, xylitet, agar-agart és lassan felmelegítjük. Folytonos kevergetés közben megvárjuk, amíg egyet forr, majd eloltjuk, és a krémet kihűtjük.

Hűtőben legalább két-három órát hűtjük, majd az előkészített piskótalapokat megtöltjük

Megjegyzés: Szerintem lehet más gyümölccsel is elkészíteni.. pld. konzerv őszibarackkal.
Hogy a kókuszsírt lehet-e valami mással helyettesíteni, sajnos szt nem tudom! 🙁

Sára Biró answered 11 év ago

 Gabriella köszi a sok jó receptet!:-)