Desszert receptek…. cukrosoknak, illetve mindenkinek! :-)

KérdésekDesszert receptek…. cukrosoknak, illetve mindenkinek! :-)
Halász Gabriella kérdezte ennyi ideje: 11 év

Gondoltam, ha már van, savanyúsággal foglalkozó kérdéskőr, téma, akkor legyen desszert is! 🙂

Biztos vagyok benne, hogy finomabbnál-finomabb sütireceptjeitek vannak a saját kis receptes könyvetekben! 🙂
Netán gyerekkori kedvenc, vagy finom régi, elfelejtett receptek. :-)… persze esetleg némi változtatással, egészségesebb hozzávalókkal. 🙂

23 Válasz
Best Answer
Zsuzsanna Német answered 11 év ago

Nagyon jó még elkésziteni sem nehéz!!!

Halász Gabriella answered 11 év ago

Tessékitt van a téli sláger…., meg szezonja is van!! 🙂

Narancslekvár

 Hozzávalók:
1 kg narancs,  
1 kg mandarin,
2 szemcitrom (pikánssá teszi a lekvár ízét)
25 – 35 mlfolyékony édesítő
2 zacskódzsemfix 3:1-ben

Tehetünk bele  fahéjat, esetleg, gyömbért is, esetleg vaníliát. A fűszereket egészben főzzük bele, majd a főzés végeztével vesszük ki a lekvárból.
1 kiló narancshoz 1 rúd fahéj, és 8-10 szem szegfűszeg elég.
 
A friss gyömbér is igazán pikáns ízt ad lekvárunknak – de vigyázat, ez egy nagyon erős aromájú fűszer, így egy kiló narancshoz fél centinyi, frissen reszelt darabka is elegendő.

Mivel a narancslekvárba a gyümölcs héja is belekerül, így nagyon alaposan mossuk meg. Érdemes akár egy éjszakát is egészben áztatni a gyümölcsöt, majd másnap tiszta kefével gyorsan átsikálni.

A következő lépés a narancs előkészítése.
 Attól függően haladhatunk tovább, mennyire szeretnénk, hogy a narancslekvár kicsit kesernyés ízt is kapjon; illetve, hogy mennyire bírjuk a pepecselős munkát.

A gyümölcsök héját zöldséghámozóval vékonyan távolítsuk el, majd vágjuk gyufaszál vastagságúra. A narancs és a citrom belső, vékonyabb, fehér héját, és a fehér csutkarészt is távolítsuk el.

 Ha szeretjük a kicsit kesernyésebb ízt, akkor a narancs szinte áttetsző, hártyás bevonatát hagyjuk meg.
Ha édesebb ízre vágyunk, akkor a belső hártyát is távolítsuk el, mert ez adja a keserű ízt.

A narancsszeleteket egy pici bemetszéssel tulajdonképpen kifordítjuk a vékony hártyából, majd a narancshúst kockára vágjuk és egy nagyobb lábosba rakjuk.

A citromot ugyanúgy készítünk elő, mint narancsot.
Természetesen az előkészítés során keletkezett, felfogott levet is löttyintsük hozzá a gyümölcshúshoz.
Végül  hozzáadjuk az édesítőt is.

Ezután, ahogy a dzsemfix tasakjára vanírva, úgy járunk el.
Amikor sűrűsödni kezd, akkor adjuk hozzá az 1-2 csepp rumaromát, majd átforralás után az előkészített, kimosott üvegekbe töltjük.

 Annyirafinom, hogy nem lehet ellenállni neki! 🙂

Judit Kraseczki answered 11 év ago

Még ugyan nem csináltam meg, de ez szerintem nagyon finom lehet 🙂

http://www.nosalty.hu/recept/kokuszgolyo-11-dietas-almas

Halász Gabriella answered 11 év ago

Szia Judit! 🙂
Mi van veled??

Köszi a receptet, ez jó szerintem! 🙂 Ki fogom próbálni.
Almával még soha nem készítettem! 🙂

Halász Gabriella answered 11 év ago

Zabpehely szelet

A zab az egyik legfontosabb gabona, ezért is tartozik a szuper ételek közé. A zabpehely kiváló alapanyag müzlihez, vagy süteményekhez.
 Mivel a zabnak alacsony a Glikémiás indexe, kimondottan javasolt cukorbetegek és diétázók számára. A zabpehely szelet cukormentes így alkalmas diabetikus és candida betegek számára és azoknak akik gyomorbetegségekben szenvednek vagy fogyókúráznak..

 Hozzávalók
•    4 evőkanál napraforgó olaj,
2 érett banán
•    1 kávéskanál fahéj, fél kávéskanál vanília kivonat
•    50 g kesudió vagy mogyoró, 50 g zabpehely (nagy szemű)
•    50 g kókuszreszelék, 1 reszelt alma
Elkészítés
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A hozzávalókat sorrend szerint egy turmixgépben eldolgozzuk (néhány másodpercig minden összetevő után), majd egy lapos, kb. 20×20 cm-es, kiolajozott tepsiben 25 percig barnára sütjük. Rácson hűlni hagyjuk, majd  kockákra szeleteljük..

Tippek
Adjunk a masszáhozi aszalt áfonyát, esetleg aszalt sárgabarackot, vagy aszalt meggyet  – de más aszalt gyümölcsökkel is lehet próbálkozni. Akármilyen más mogyoró vagy dió is megteszi. Ha nincs kókuszreszelék vagy vanília kivonat, az sem gond – nélkülük is nagyon finom. Eltart kb. egy hétig a hűtőben. Az almát is lehet helyettesíteni más gyümölccsel is, pl körtel, őszibarack, sárgabarack, de akár 1 dl almalével is.
A zabpehely szelet egy egészséges sütemény, remek babaétel és sütemény gyerekeknek is!

Halász Gabriella answered 11 év ago


Zabpehely szelet

A zab az egyik legfontosabb gabona, ezért is tartozik a szuper ételek közé. A zabpehely kiváló alapanyag müzlihez, vagy süteményekhez.

Mivel a zabnak alacsony a Glikémiás indexe, kimondottan javasolt cukorbetegek és diétázók számára. A zabpehely szelet cukormentes így alkalmas diabetikus és candida betegek számára és azoknak akik gyomorbetegségekben szenvednek vagy fogyókúráznak..

 Hozzávalók

  •     4 evőkanál napraforgó olaj,
  •      2 érett banán
  •      1 kávéskanál fahéj,
  •      fél kávéskanál vanília kivonat
  •      50 g kesudió vagy mogyoró,
  •      50 g zabpehely (nagy szemű)
  •      50 g kókuszreszelék,
  •      1 db reszelt alma


Elkészítés

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A hozzávalókat sorrend szerint egy turmixgépben eldolgozzuk (néhány másodpercig minden összetevő után), majd egy lapos, kb. 20×20 cm-es, kiolajozott tepsiben 25 percig barnára sütjük.
 Rácson hűlni hagyjuk, majd  kockákra, vagy vékony téglalapra szeleteljük..

Tippek
Adjunk a masszához aszalt áfonyát, esetleg aszalt sárgabarackot, vagy aszalt meggyet  – de más aszalt gyümölcsökkel is lehet próbálkozni.
 Akármilyen más mogyoró vagy dió is megteszi. Ha nincs kókuszreszelék vagy vanília kivonat, az sem gond – nélkülük is nagyon finom.

 Eltart kb. egy hétig a hűtőben.

Az almát is lehet helyettesíteni más gyümölccsel is, pl körtével, őszibarackkal,  de akár 1 dl almalével is.

A zabpehely szelet egy egészséges sütemény, remek babaétel és gyerekeknek is jó a suliba!

Halász Gabriella answered 11 év ago

Bocsi!!
Félig "kész" állapotban a gép betöltötte a receptet… mert közben lefagyott a gép… nem tudtam, hogy meg fog jelenni, így újból bemásoltam.

Halász Gabriella answered 11 év ago

Az én kakaós kalácsom! 🙂
 
(Kb. 1,20 kg kalács lesz)

Hozzávalók:

Tésztához:

40 dkg kenyérliszt
35 dkg tönköly liszt (fehér)
150 ml kefir            
15 ml tej (2,8%-os)
15 dkg-nak megfelelő édesítő (Sussina)
2 cs vaníliás cukor (vagy eszencia)
10 g kókuszreszelék
3 db egész tojás (csak 2 kell a tésztához, a maradék pedig   a kenéshez)      
10 dkg olvasztott vaj       
1,5 csapott tk só
2.2 dkg élesztő

Kakaós tészta ízesítéséhez:

2-3 ek cukrozatlan kakaópor            
2-3 ek víz

A kéz meleg tejben vagy tejszínben feloldok egy kiskanálnyi cukrot, majd elkeverem benne a friss, elmorzsolt élesztőt. Kevergetem, egészen addig, míg láthatóan el nem kezd feloldódni a meleg tejben. Ekkor egy konyharuhával letakarom, és huzatmentes, meleg helyre teszem. 10 percet várok.
A lisztet egy nagy keverőtálba szitálom, belekeverem a sót. Ez a lépés elhagyható, de érdemes mégis belefektetni ezt a plusz öt percet, mert nem tudhatjuk, mióta állt a liszt a hiper polcán, és hány csomó van benne. A kelt tészta lelke a levegő, ezért kell szétválasztani a lisztet apró szemcséire.

A tojásokat egy tálba ütöm, villával habosra verem, majd hozzáadom a folyékony édesítőt. 
A vajat felolvasztom, és félreteszem.

Egy nagy fakanállal folyamatos keverés közben apránként a liszthez öntöm az élesztős tejet, majd mikor mindet felvette, a tojást is hozzáadom.

A masszát deszkára borítom, és gyúrni kezdem. Ez szerencsére nem kenyérdagasztás, pár perc alatt összeáll és ruganyos, hólyagos lesz. Ha öt-hét perc gyömöszölés után is a kezemhez ragad, adok hozzá kevés lisztet. Ha nagyon száraz, kemény, kevés langyos tejjel segítek neki.

Apránként, kis adagokban hozzáadom az olvasztott vajat, közben folyamatosan gyúrom. Egészen addig, míg az összeset egészen fel nem vette. Akkor jó, ha a felszíne már nem csúszik, nem ragad a vajtól.

Huzatmentes, meleg helyre teszem, letakarom, egy órán keresztül hagyom kelni. Ha nem kelt meg, várok még húsz percet.  Érdemes valamilyen edényhez viszonyítva megjegyezni, mekkora volt a tésztánk, ha ehhez képest a kétszerese, megkelt, ha a háromszorosa, túlkelt, ha kisebb, vagy ugyanakkora, nem kelt meg.

Ha kész, a tésztát megfelezzük, és az egyik felét a vízzel kikevert kakaóval további 5 percig dagasztjuk, állni hagyjuk.

 Ezalatt a fehér tésztát gyengéden kinyújtjuk, hogy ki ne jöjjön belőle a levegő!!!

Ezután a  kakaós tésztát is kinyújtjuk.

A két tésztát egymásra fektetjük, a világos legyen alul. Ezután feltekerjük a tésztákat.

"S" alakban meghajtjuk, és sütőpapíros tepsibe helyezem, ekkor kenem le enyhén felvert tojással, és további egy órát hagyom kelni. Nem többet, mert széteshet a forma, a tészta szétlapulhat.  Egy kis meleget kell biztosítanunk neki. (Jó ha a ház meleg részén van.)

Ha megkelt, tehát körülbelül a kétszeresére dagadt,a sütőt előmelegítem 180 fokosra. Egy edénybe vizet öntök, amit a sütő aljába helyezek.

A sütőt sülés közben folyamatosan figyelem, nem megyek sehová, mert nincs két kelt tészta, ami ugyanannyi idő alatt sülne meg.
Ha túl gyorsan elkezdene barnulni a teteje, alufóliával lefedem. Ha nem tudom, átsült-e, tűt szúrok bele – ha a tű csak morzsás, de nem ragacsos, kész.
Ez az idő kb. 50 -60 perc szokott lenni. Ha nem sült át, akkor még hagyjuk 10 percig a sütőben.
Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. (Erre a mozdulatra emlékszem: anyukám kopogtatta meg mindig.. és én megkérdeztem…. érdekes, ez megmaradt bennem! 🙂

Rácsra tesszük és ott hagyjuk kihűlni, de előtte folyékony édesítős langyos vízzel még a forró kalácsot megkenjük párszor.
 Ettől finom ropogós és édes lesz a teteje.

Babra munka a kalács sütés, de megéri! 🙂

Halász Gabriella answered 11 év ago

Lehet, hogy nem ide kellett volna becsempészni ezt a cikket, de egyelőre nincs más…

Én évek óta igyekszem megnézni, hogy mit veszem, és mit eszem…. már sokkal korábban, mint hogy kiderült, hogy cukorbeteg vagyok! … Most meg még jobban figyelek a dolgokra...

A fiaimat is így tanítottam már korábban is vásárolni, ha netán én beteg voltam, akkor rájuk tudjam bízni a vásárlást. Szerencsére átvették ezt a módszert és már húsért is el tudom küldeni őket a piacra. Legutóbb a múlt héten, amikor én betegen feküdtem. 🙂 Szerencsére a lányom is ezt teszi a kis családjával …
Igen, én igyekszem tudatosan vásárolni.… érdemes megnézni, hogy mit vesz az ember, mit eszik és nem utolsó sorban mire adja ki a pénzét!!! ... legalábbis szerintem.

Ha már egy valaki elgondolkodik azon, ami a cikkben szerepel, akkor megérte……. gondolatébresztésnek is szántam…:-)
 
Remélem nem veszitek zokon!

***************************************************

Dívány.hu….
ALAPKONYHA

Sárgabaracklekvár: több a rossz, mint a jó   (teszt)

    Tuna Judit  2013. február 25., hétfő 11:50

A baracklekvár ahogyan a ketchup is, minden háztartásból fellelhető. Jó a kenyérre kenve reggelire, uzsonnára, finom a sütikben és csak úgy kanállal is szuper ha valaki nassolna egy kicsit.

Amikor körbekérdeztem az ismerősök és kollégák között, hogy melyik lekvárt preferálják, egyértelműen a házi került előtérbe. Nyilván ez a gazdaságos, és ízre is a legjobb, de kevesen esnek neki lekvárt befőzni. És ugye az is állandó dilemma, hogy pazaroljuk-e a fincsi házi lekvárt a süteménybe, vagy arra inkább a boltit használjuk fel. Na, de nyilván nem mindegy a boltinak a minősége sem, és az ára sem mellékes. Most megpróbáltuk megkeresni a tökéletes boltit. Megtaláltuk. Csak éppen soha nem fogjuk megvenni, mert annyira drága.

Ahogyan már megszokhattuk vannak fanatikus kollégák akik a bióra esküsznek, a másik csapat fogyókúrázik ők a cukor nélkülit választották és vannak a spórolósok, akiknek fontos az ár is. Beszereztük tehát az összes favorizált és kevésbé favorizált terméket, és természetesen nem maradhatott el a kóstolóból a saját készítésű sárgabaracklekvár sem. Az eredményen ismét nem lepődtünk meg: a házi és a legdrágább fölényesen verte a többit. Igaz, hogy most nem tettünk különbséget a lekvár, dzsem és íz között – de ebben az esetben nem ez volt az elsődleges szempont – hanem az, hogy találjunk egy jót a sok termék között.

Nézzük is a versenyzőket kóstolási sorrendben

1.  Tarpa lekvárfőzde,
baracklekvár

Igaz, tartósítószert nem tartalmaz de hozzáadott cukrot igen. Azt hittük nagyon jó helyen fog végezni, de nagyot csalódtunk, csak az ötödik helyet sikerült bezsebelnie. A pontozók egytől egyig mind három ponttal jutalmazták. Ez amolyan: nem-rossz-de-a-jó-az-nem-ilyen kategória.

„Túl édes, mintha sütőtök is lenne benne, viszont rostos. Illata alig van; meglehetősen savanyú ízű, de köze sincs a sárgabarackhoz; tartalmaz gyümölcsdarabkákat. Nagyon édes némi savanykás utóízzel. Egy kicsit darabos és szerintem tele van cukorral, émelyítően édes. Egyáltalán nincsen házi íze.”

2. Hamé, sárgabarack minőségi dzem

Érdekes, hogy még itt is hasonló véleményen voltak a kóstolók, mindenki két pontot adott a haménak. Sajnos erre már nem mondhatjuk el azt amit az előzőre, viszont legalább ez is drága termék.

„Szagtalan; vasas utóíze van, borzasztóan édes, és köze sincs a sárgabarackhoz. Nem tartalmaz gyümölcsdarabkákat, elég sápadtka és olyan se íze se bűze cucc. Pusztító cukor, rengeteg citromsavval ellensúlyozva. Őrülten édes, már-már kellemetlenül. Ezzel kenték meg a kenyeret az óvodában! Nagyon halovány, valószínű nyomokban tartalmaz barackot. Kicsit darabos, vagy inkább szálas. Nem finom.”

3. Kecskemét
i sárgabaracklekvár

A kecskeméti édességről egy kóstolón kívül, mindenkinek a csipkebogyó ugrott be. Ja, mert persze teljesen olyan az íze! Ez a lekvár 60 százalékban tartalmaz barackot, de még így is csak a hatodik helyet kapta. Hogy miért? Íme:

„Sárgabarack illatú; sárgabaracklekvár ízű, enyhén túl édesített; tartalmaz gyümölcsdarabkákat, a színe kicsit sötét, mint amikor a házi baracklekvárt egy kicsit túlfőzzük. Rostos, de nagyon édes és inkább hasonlít a csipkebogyóra mint a barackra. Ez tuti valami átverés lesz, ez hecsedli lekvár! Rohadt édes, szálas és darabos, viszont jó sötét. De ez nem véletlenül csipkebogyó?!”

4. Menz and Gasser, kenhető gyümölcskészítmény sárgabarackból

Az olasz lekvár felirata szerint 100 százalékban csak barackból készült, persze van még benne szőlőcukor és gyümölcspektin (hogy is van ez a 100 százalék?). Ez volt a második legdrágább lekvár a teszten, és épp csak fél ponttal csúszott le a dobogóról. Egy óriási baja van: 3263 forintba kerül az egy kilós kiszerelése. Már ha van ilyen, természetesen ez a fajlagos ára. Nyilván sokan visszahőkölnének, ha a polcon ezek a számok néznének vissza. Ugye, hogy nem árt számolgatni is egy kicsit shoppingolás előtt?!

„Enyhén illatos; savanykás; tartalmaz gyümölcsdarabkákat; a színe valószerűtlenül barnába hajló. Végre az első savanyúbb lekvár a teszten. Na, azért nem kell túlzásokba esni, sajnos a cukrot ugyanúgy lehet rajta érezni. Nem túl édes, de lapos íze van. Olyan mintha citrompótló lenne benne, de azért fincsi.”
 
5. Óceán, prémium lekvár

A középmezőnyben végzett, és ez a legolcsóbb lekvár a teszten! Ahhoz képest, hogy mennyibe kerül kifejezetten jó. Simán ajánljuk sütikbe és kenyérre is, de azért nassnak mégis inkább a házi mellett döntsön. Egyébként a Vitamórral vetekszenek azon, hogy melyik lenne jobb baracklekvár-hajzselének. Vagy akár édes kocsonya is lehetne mind a kettőből…
„Illata szinte nincs; édeskés-savanykás, amilyennek lennie kell; gyümölcsdarabkákat nem, de rengeteg zselésítőt tartalmaz; határozottan sápadt. Jó, ez tuti őszibaracklekvár, ne is próbáljatok meg átverni. Nagyon pépes, se íze se bűze, csak feltételezem, hogy van benne gyümölcs is. Rengeteg ipari zselésítő és citromsav van benne, ilyet tesznek az olcsó balatoni palacsintákba.
 
Egy dolog biztosan jó ebben a lekvárban, mindenkiben felidézte a gyerekkori kiruccanásokat a balcsira.
 
6. Zentis, sárgabarack dzsem

Na, ez volt az első lekvár ami megosztotta a tesztelőket. Van akinek nagyon bejött, van aki csak egy pontot adott neki. Azért még így is benne volt az első hétben a tizenhatból. Nem annyira rossz helyezés, viszont ez sem mondható olcsónak!

„Alig van illata; túl édes; tartalmaz gyümölcsdarabkákat de erősen zselésített; kissé világos. Ez tökre olyan mint az előző, csak még több cukorral és zselésítővel. Megint egy rohadt édes valami és még krémes is. Szörnyű, miért kell cukorral elvenni az igazán finom sárgabarack ízt?!”
 
7. Gabriella Major, Andrássy-féle kajszibaracklekvár

Ezt a lekvárt csak azért vettük meg, mert 300 forintra volt leárazva az Auchanban, ugyanis éppen most vasárnap (24-én) jár le a szavatosságuk. Gondoltuk, ha már ilyen jó áron hozzá tudunk jutni, miért is ne? És milyen jól tettük! Ez lett a teszt nyertese. A bibi csak annyi, hogy magasan a legdrágább versenyző is, ugyanis a rendes ára ezer forint körül van a 230 grammos kiszerelésnek. Éppen annyiba kerül ez a pici üveg, mint egy kiló a háziból!

Ez abszolút megdöbbentő és nem is kifejezetten értjük, hogy egy hazai terméknek miért kell ennyibe kerülnie. Értjük mi, hogy ott van a kemény adó, a dolgozók bére stb., de így biztosan nem fogunk rászokni arra, hogy magyar termékeket vásároljunk. Jó lenne, ha a magyar termelők megértenék végre, hogy azért nem fogy a portékájuk mert túl van árazva. Persze lehet sznobságból, illetve a gyors meggazdagodás reményében több ezerért kínálni valamit, de akkor ne sírjanak, hogy senki nem veszi meg őket! És hát nyilván nem véletlenül maradtak ott a polcon ezek a lekvárok sem…

„Enyhén illatos, savanyú, krémes állagú; barnába hajló színű. Nagyon savanyú, ami egyáltalán nem hátrány! Sőt! A színe egy kicsit visszataszító, olyan mintha fedő nélkül állt volna a lekvár napokig a konyhában, viszont az íze isteni! Nagyon pépes, már-már gyerekpapi állagú, mégis elképesztően finom. Ez nagyon hasonlít a házihoz, illatban is. Kinézetre olyan mint a Nutella, ízre viszont cukor nélküli sárgabaracklekvár. Tökéletes! Bizarr sötét színe van, viszont jó savanykás, de nem a mesterséges fajtából.”

8. d’arbo, sárgabarack dzsem

Épp, hogy csak becsúszott a középmezőnybe a nyolcadik helyezéssel. Az Ekos árban olcsóbb és simán leverte a nagynevű d’arbót. Ennyit tudott:

„Jó illatú és ízű, de túlcukrozott; gyümölcsdarabkákat tartalmaz. Megint az ipari vonal: aromák, citromsav, temérdek cukor és gyanúsan zselés. Nagyon erős visszaesés az előző után, de legalább darabos. Emiatt talán elmondható, hogy van valami köze a gyümölcshöz. Nagyon édes, főleg így az előző után. Ha olcsó lenne, akkor sem venném meg.”

9. Sárgabarack lekvár xilittel

Ezt becsempésztük a tesztbe, ahogyan a házit is. Igazából ezt cukorbetegek is ehetik, kíváncsiak voltunk az ízére. Drága is és ehetetlen. Szegény cukorbetegek!

„Kellemes illatú és ízű, fura utóízzel; pépes állagú – és mintha csipkebogyó-zúzalékot kevertek volna bele. Ismét a sütőtökös narancsos vonal, természetellenes aszkorbinsavas savanyúsággal ellensúlyozva a cukor mennyisége. Illata nincs, a színe olyan barackos. Fura utóíze van, mintha édesítőszer lenne benne. Krémes is és zselés is, kicsit büdi.”

10. vitafood,
bio kajszibaracklekvár

Sajnos a bio nem hozta a várt eredményt, épp, hogy elcsípte a hetedik helyet. De legalább ez is jó drága, holott szintén hazai készítmény. Na, meg édes is. Jó, persze legalább nádcukor van benne. És?!

„Enyhe illata van; határozottan jó az íze (kicsit édes az utóíze); az állaga a házi baracklekvárra emlékeztet. Nem rossz, mert nem túl édes, de picit ebben is túl sok a sav. Vállalható, ha ilyet raknának a palacsintákba a strandon, szebb lenne a világ. Nincs illata és fura az íze. Talán a paradicsomhoz tudnám a legjobban hasonlítani az ízét, de semmiféleképpen valami édességhez. Ami azért is fura, mert ránézésre ez a házi sárgabaracklekvár. Szóval elég egy becsapós termék. Nekem édes, viszont más rossz nincs benne.”

11. Fruit de Berg, baracklekvár

„A legillatosabb; főzés közben odaégett és túl édes; pépesített gyümölcsdarabkákat tartalmaz; nagyon sötét. Rejtélyes jelenség: sötét narancssárga cucc, aminek egyértelmű szilvalekvár íze van. Bizarr, de tulajdonképpen nem kellemetlen. Megvan a házi szilvalekvár! Ízre teljesen szilva, nagyon finom csak ez is túl édes. Ha ez tényleg szilvalekvár akkor simán megérdemli a 4 pontot, ha viszont barack, amit kétlek, akkor az egyet. Mert hát túl sok köze ízre nincs a sárgabarackhoz.”

12. Pacific, kajszibarack lekvár

„Kissé édeskés; kellemes állagú; apró gyümölcsdarabkákat tartalmaz. Nagyon édes, de egyáltalán nem ihletett meg ez a valami. Csak azért nem kap nulla pontot, mert vannak benne darabok. Mondjuk azt nem tudom, hogy gyümölcsdarabok-e?! Van benne barack, legalábbis a rostok alapján. Csak kár, hogy ez az ízén nem érződik: vagy a cukor nyomja el, vagy nem is volt neki. Tipikus sarki cukis bukta töltelék. Mondjuk nem a hitlerszalonna, de van annyira rossz.”

13. St. Dalfour, kajszibarack lekvár

A legváratlanabb meglepetés ez a lekvár volt. A mindenki által nagyra becsült különlegesnek hitt francia lekvár, mondhatni csúnyán leszerepelt: tizenhatból a tizenötödik helyre került. Na, ugye mik ki nem derülnek egy ilyen vakteszten?

„Túl édes; homogén zselé; határozottan világos. Ez annyival rosszabb mint az előző, hogy már rostok sincsenek benne. Cukor narancssárgára színezve, sok-sok zselatinnal. Na jó, pektinnel. Süteményben elmegy, de kenyérre kenve senkinek nem ajánlom. Sűrű a jó sok zselatintól és jó édes. Itt-ott szálas, ami arra utal, hogy látott már barackot, de valószínű a leárazott poshadt fajtát.”

14. Vitamór, sárgabarack

„Alig illatozó; eléggé hm, ehető; csaknem keményre zselésített; elfogadható színű. Elképesztően jó illata van, viszont keserű és zselés. Ha másnak nem, illatosítónak tök jó lehet. Ez az első lekvár amit ki kellett köpnöm. Ez konkrétan nem ehető. Ősrégi menzai rémálmaim tolultak elő. Undorító, ha lenne mínusz öt pont, azt adnám neki. Valami ilyesmi lehet a saját márkás zselés szaloncukrokban. Csak a szaga utal arra, hogy kötődik a barackhoz.”

15. Ekos, sárgabaracklekvár (nagymama lekvárja)

És íme a harmadik helyezett! Viszonylag elfogadható az ára a többihez képest (bár még mindig rettentően sok), és a kóstolók is nagyon bírták. Nem mellékesen ez is egy hazai termék, szóval a dobogón csak magyar termelőktől (és a házi) származó lekvárok szerepeltek. Azért ez nem olyan rossz. Persze, azt nem árt tudni, hogy a kajszibaracknak hazánkban van a legnagyobb múltja.

„Kellemes illatú; jó ízű; házi baracklekvár állagú és színű. Isteni az illata, az állaga házias, csak egy icipicit kellett volna visszavenni a cukorból. Jó darabos, jó az íze is, csak az a fránya cukor ne lenne benne. Kicsi édes, de látott barackot az tuti. Nem kifejezetten savanyú, de a kóstoltak közül ez hajaz a legjobban a házira. Csak valószínű a mamának megremegett a keze mikor öntötte bele a cukrot. Kevésbé édes, mint a többi, az illata is jó, szerintem ez egy jó cucc.

16. Házi sárgabaracklekvár

Nem volt olyan a kóstolón aki ne vette volna észre, hogy ez a házi. Senki nem volt elfogult, és csak egy kóstoló adta neki a maximális öt pontot, de még így is a legjobb helyen végzett. Ebben a lekvárban 100 gramm gyümölcsre kb 15-18 gramm cukor jutott.

„Kellemes illatú; savanykás, fura utóízzel; a külleme tisztára olyan, mint a baracklekváré (ez házi baracklekvár?) . Ez a sajátom, megismerem, úgyhogy inkább nem véleményezném. Nagyon fincsi, jó darabos, savanykás az utóíze, de azért ebben is érezni a cukrot. Mi is hasonló házi szoktunk gyártani. Mert ez volt a házi, ugye? Na, ez lesz a házi. Jó, hogy a végére került a tesztnek, így legalább jó szájízzel fejeződik be a verseny! Finom nagyon, de hát mit is várhatnánk még el egy házitól? Mondjuk lehetne benne kevesebb a cukor.”

 

* Megjegyzés:
a Gabriella Major, Andrássy-féle kajszibaracklekvár (230 g) rendes ára 991 forint, így a fajlagos ára 4308 forint, tehát magasan a legdrágább termék lett a legjobb! Ez, azért nagyon szomorú. Már nem az, hogy a második lett, hanem a horribilis ár, ami megrémiszt.

Kajszibarack lekvár fahéjjal
http://source.etrend-kiegeszito.eu/images/m5_i16_baracklekvar
Összetevők Felezett kajszibarack, kajszibarack velő, fruktóz (gyümölcs cukor), citruspektin, fahéj

  • Gyümölcstartalom: 79%
  • Kiszerelés: 230g

Ára: 991 Ft (780 Ft + ÁFA)

Ennyiből jön ki a házi baracklekvár

Szezonban már tényleg jó barackot lehet venni, 400/kg áron. Egy kiló cukor legyen mondjuk 260 forint. Az üvegre, ha kell számolni, akkor legyen 50 forint egy kis üveg (de nem árt minden szóba jöhető, fémfedős üveget eltenni egész évben erre a célra).
Egy kiló barackból plusz 15-18 dkg cukorból lesz körülbelül két 3,5 decis üveg lekvár, tehát ha nagyon nagy ráhagyással számolunk, akkor egy kis üveg lekvár mondjuk 350-400 forint. Ez azt jelenti, hogy egy kilogramm belőle körülbelül ezer forintra jön ki, de valószínűleg inkább jóval kevesebb. Plusz persze az idő és az energia, amiket nehéz árazni.

Összegzés:
 Általánosságban megállapítható, hogy a hiperekben kapható lekvárok többsége jellemzően szagtalan, az ízét alapvetően nem a gyümölcs, hanem a cukor- és citromsavtartalom határozza meg.
 A házi baracklekvár még mindig a legmenőbb és a legolcsóbb, a túlárazott és agyonreklámozott „bevált” lekvárok nagy része nem is olyan jó, és a jó öreg "nagymama lekvárja" még mindig dobogós.

Erről ennyit…. mármint a házi készítésű lekvárokról!!! 🙂
A Facebokoon vannak az én lekvárjaim! 🙂

Halász Gabriella answered 11 év ago

Zabpelyhes muffin

Hozzávalók

  • 1 bögre (kb 2,5 dl) zabpehely
  • 1 bögre tönköly liszt,
  • 1 bögre kimagozott meggy, vagy apróra vágott alma
  • 2 db tojás,
  • 3/4 bögre tej,
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 bögre darabos dió,
  • 1/4 bögre olaj
  •  5-8 dkg-nak megfelelő édesítő
  • 1 csipet
  • esetleg pár csepp rumaroma és citromlé

A száraz és a nedves összetevőket külön-külön összekeverjük, majd jól egymásba forgatjuk.

A muffin papírokat 3/4 részig töltjük meg, és 190 fokon, előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Halász Gabriella answered 11 év ago

Ma is egy nagyon finom sütit hoztam. Mi is ehetünk belőle -igaz csak pár dkg-t, de nem baj… a lényeg, hogy nem tiltott Nekünk! 🙂
Jól ki kell számolni a szénhidrát mennyiségét.

Banános márvány kalács

Hozzávalók:
 

2 db tojás
5 dkg nádcukor, vagy nyírfacukor
15 ml Sussina folyékony édesítő
16 dkg olvasztott vaj
10 dkg zabpehelyliszt, vagy tönköly fehér liszt
35 dkg Nagyi titka kenyérliszt, vagy sütemény liszt
1 zacskó sütőpor
4 db érettebb banán (de ne nagyon!!)
2 evőkanál kakaópor (keserű)
1 csipet

Elkészítés:

A sütőt bekapcsoltam 180 fokra.

A banánokat villával összenyomkodtam. A tojást habosra kevertem a cukorral, hozzáöntöttem a vajat, majd szépen az összes többi hozzávalót, a felsorolás sorrendjében.
 Hagytam egy kicsit kelni.

A felét félre raktam.  A másik felébe kevertem 2 ek kakaóport, majd a fehérre borítottam, és villával kicsit átforgattam. Fogtam a fehér tésztát és a kakaósat és egy kicsit összetekertem, hogy csíkos legyen majd mindenhol.

A jénait (!!!!!!!) kibéleltem sütőpapírral.
Óvatosan bele tettem, és megint hagytam egy kicsit kelni.

Kb.  40 percig sütöttem. Tűpróbával kell ellenőrizni, hogy hogy áll a sütés.

A kisült kalácsot megkenem langyos, folyékony Sussinás  tejjel.