Savanyúság házilag

KérdésekSavanyúság házilag
Halász Gabriella kérdezte ennyi ideje: 11 év

Szerintem a legfinomabb a sajátkészítésű savanyúság, ….. pláne, ha megpróbáljuk a nagymami, anyukáinkreceptjeivel elkészíteni! 🙂
Vannak olyan zöldségek,amelyeket tavasszal, és télen csak nagyon drágán tudunk beszerezni, viszontmagas vitamin és rost tartalmuk miatt fontos lenne ezeket egész évbenfogyasztani.
 Épp ezért érdemes az ízeket, és a vitaminokat még nyáron üvegbezárni, így télen sem kell lemondani a finomságokról.A savanyúság készítéseNagymamáink idejében még megszokott feladat volt, és ma egyre többen kezdik elújra eltenni télire 🙂  a savanyúságot, mert az árak igen magasak. :-(Legtöbbször a boltban csakcéklát, kovászos uborkát, vagy csemege uborkát tudunk vásárolni, jobb esetben apiacon rábukkanhatunk néhány különleges savanyúságra is.
 Nálunk a Fény utcaipiacon annyi, de annyiféle savanyúság van, hogy csak ámulok.. … innen vettem azötletet, hogy akkor Gabi rajta… adva van a feladat a nyárra, őszre! 🙂
 
Augusztusban, szeptemberben és októberben jóformán mindennap elraktam valamit…csalamádét, marinált paprikát, paprikasalátát, csemegeuborkát, hagymás „mindenfélét”, és a gyerekkori kedvencemet: a paradicsompaprikábatöltött fehér káposztát! 🙂
A lányom családjára is gondoltam, ….nekik is teleraktam aszekrényüket… sőt!!… karácsonyra ajándéka is kaptak pár üveggel. Nagy meglepivolt! 🙂 Nagyon örültek neki! 

 Biztos van mindenkinek jó bevált savanyúság receptje….
 Kérem,  adjátok közre, hátha tanulunk egy-két új receptet! 🙂

3 Válasz
Halász Gabriella answered 11 év ago

Marinált paprika

   előkészület: 30perc     főzés összesen: 20perc

hozzávalók 6 főre
2 kg paprika
2 dl 10%-os ecet
8 dl víz
10 dkg kristálycukornak megfelelő édesítő
1 ek
15 szem fekete bors
2 dl olívaolaj
3 db babérlevél
Nátrium benzonát
Celofán

Nemtudtam a zöldségesnél ellenállni, annyira szép és friss volt a pritaminpaprika, és aránylag olcsó is….augusztusban! 🙂

Elkészítés

A paprikákat alaposan megmossuk, kicsumázzuk és vékonyan felszeleteljük. Az ecetet 8 dl vízzel, az olívaolajjal, a cukorral és a sóval egy lábasba öntjük. Borssal, babérlevéllel fűszerezzük és felforraljuk.

A paprikát több részletben hozzáadjuk, és blansírozzuk benne, vagyis 2-3 percig főzzük.
Tisztára mosott csavaros tetejű befőttes üvegekbe szedjük. Amikor az összes paprika elkészült, a forró lét ráöntjük, egy késhegynyi tartósítószert teszünk a tetejére és rásimítjuk a bevizesített celofánt, majd lezárjuk az üvegeket.

 Gyors mozdulattal a tetejére fordítjuk, és úgy hagyjuk kihűlni.

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

Gabriella nagyon tetszik a savanyúság recepted!!!

Halász Gabriella answered 11 év ago

Zsuzsa!
Nálunk mindenki szereti! 🙂 Amikor a lányom várta a második babáját, csak ezt tudta megenni! :-)… semmi más savanyúságot nem.