Cukorbetegnek pótszabadság?

KérdésekCukorbetegnek pótszabadság?
Hné M Melinda kérdezte ennyi ideje: 11 év

Nekünk mint inzulinos cukorbetegnek jár-e pótszabadság? Most, hogy 2 havonta kell menni laborba? Nálink siketnéma takaritónő dolgozik, akinek a betegsége miatt ávei 5 nap plussz szabadság jár. Mondván, hogy orvoshoz járásra. Ez megint egy jó törvény, ln nem irigylem, de neki miért kelene orvoshoz járni, ráadásul rokkantnyugdjas. Mi, akiknek tényleg szükségünk van orvosi felügyeletre, és dolgozunk is ezt oldjuk meg?

6 Válasz
Sára Biró answered 11 év ago

 Szia Melinda ! Erről még nem hallottam,de hátha elolvassák olyanok is akik  felvetik e kérdést. Érdekes felvetés.
Miért kell 2 havonta laborba menned? 

Nanita answered 11 év ago

Sajnos csak akkor súlyosan fogyatékosnak pótszabadság ha aktívan dolgozónak, ha rehab szerv 50%-s egészségkárosodást állapított meg nála. Ha ilyen nincs, akkor nem jár pótszabi, csak a lentebbi törvényi részben felsorolt esetekben:

" Egyéb pótszabadságok
1. Pótszabadság egészségkárosodás esetén.
A munkavállalónak, ha rehabilitációs szakértői szerv legalább ötvenszázalékos egészségkárosodását megállapította, évente öt munkanap pótszabadság jár. A munkavállalónak az egészségkárosodás megállapítására vonatkozó határozattal kell bizonyítania, hogy jogosult erre a pótszabadságra.
2. Gyermek után járó pótszabadság.
A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb
a) egy gyermeke után kettő,
b) két gyermeke után négy,
c) kettőnél több
gyermeke után összesen hét munkanap pótszabadság jár.
3. Fogyatékos gyermek után járó pótszabadság.
4. Apának járó pótszabadság.
5. Fiatal munkavállalónak járó pótszabadság
6. Az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen legalább három órát dolgozó munkavállalónak évente öt munkanap pótszabadság jár."

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Köszi Anita a pontos tájékoztatást. Akkor nekünk nem jár, ismét egy jó rendelet, amit szerintem mengint a nem hozzáértők találták ki. Sára! Nem tudom a kéthavit honnan vettem, valahol olvastam,( talán a diabetes oldalon), de ezt nem tudom, úgy irták, hogy fél év alatt 3 vizsgálatot fognak kérni, amiből kettőnek kell 8 alatt lenni. Eddig én is csak 3 havonta jártam.

Sára Biró answered 11 év ago

Melinda egy évben az OEP 4 HbA1c vizsgálatot finasziroz.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

a cukorbetegség nem rokkantság , ezért nem jár nekünk pótszabadság. A siketség az egy végleges egészségkárosodás a cukorbetegség pedig ugyan élethosszig tartó betegség, de lássuk be egészséges állapot tartható fent, nyilván ezért sokat kell tennünk nap mint nap de egészséges életet , állapotot tudunk fentartani. Azért előny helyzetben vagyunk egy végtaghiányosnál, nem látó , nem halló , nem beszélő embernél. Épp ezért a cukorbetegeknek miért járna külön szabadság a többi embernek sem jár ha fpgorvoshoz, nőgyógyászhoz vagy csak éves kontrollra elmegy …..??? 

Agnes Kovacs answered 9 év ago

A rokkantaknak az egészségbizottság meghatározza mikor kötelező megjeleniük, ezért jár nekik erre pótszabadság, nekünk cukorbetegknek nem kötelező egy adott időpontra elmenni a szakorvosunkkal egyeztett számunkra is megfelelő időpontban oldjuk meg a labor és orvosi kontrollokat, a rokkantsági bizottságnál nincs ilyen h nekem mikor jó, ők határozzák meg az időpontot, mi meg egyeztetjük a dokinkkal.