Édesítőszerrel, és fogyással kapcsolatban

KérdésekÉdesítőszerrel, és fogyással kapcsolatban
Tündi kérdezte ennyi ideje: 13 év

Egyre több helyen hallani hogy az édesítőszer ártalmasabb  mint a cukor, egy jó kávéhoz, teához, limonádéhoz stb. Én a Pötyi classicot használom, és valóban olyan rossz utó íze is van. Drága édesítőket én nem tudok megvenni, de akkor mit használjunk, ha valóban ártalmas. És a minap volt reggel egy nagyon közismert orvos szólása. A diéta és a fogyókúra drága dolog. Akkor hogy is fogyhat és diétázhat egy szegényebb ember??Örülök hogy ezt egy szakorvos mondta ki.

9 Válasz
Best Answer
stewes answered 13 év ago

Hát legjobb elkerülni a mesterséges édesítőszereket. Diabetikus készítményekre pénzt nem szabad kiadni. Magas kakaótartalmú (legalább 65%) tejcsokiból egy keveset ehet a cukorbeteg is, ha figyelembe veszi a szénhidrátmennyiséget. De tényleg csak keveset. A tejcsokiban lévő zsír lassítja a cukor felszívódását. A legtöbb hazai gyümölcs szintén elég édes, hogy csillapítani tudja az édes íz iránti vágyat. Alternatíva lehet a gyümölcscukor. A mesterséges édesítőszerekből sokféle van, könnyen lehet a neten találni róluk korrektnek tűnő leírást. Ha mértékkel használjuk, talán a káros hatásuk kevésbé érvényesül.

Krisztina Kiss answered 13 év ago

A Xilovit, mivel kifejezetten alacsony a glikémiás indexe (GI=7), a vércukorszintet egyenletesen alacsonyan tartja. A cukorhoz képest a 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz, és az emésztésekor felszívódó szénhidrát is kevesebb.
A Xilovit a szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, ezért erősíti a jóllakottság érzését. Elősegíti a kalóriabevitel csökkentését, ezen keresztül pedig a fogyást. Kutatások bizonyítják, hogy hatékonyan csökkenti a fogszuvasodás előfordulását. Candida diétán lévők is nyugodt szívvel fogyaszthatják.

katalin answered 13 év ago

Kedves Kriszti én még nem hallottam erröl a szerröl tudnál valami többbet is mondani rola.

stewes answered 13 év ago

A Xilit nyírfából készül, s valóban nagyon alacsony a glikémiás indexe. A glikémiás terhelési mutatóját nem tudom. Rákot okoz a wikipédia szerint. Hashajtó hatása van, a cukrot nem minden területen helyettesíti, s irgalmatlanul drága.

Horváth Anita answered 13 év ago

Léteznek trmészetes édesítőszerek is,nem muszáj a mesterségeseket használni.Ilyen a fruktóz (alacsony GI-ű),mely befőzésekhez is jól használható.A szorbitot kukorica-búza-vagy burgonyakeméyítő erjesztésével állítják elő.A Sztívia pedig egy gyógynövény,mely ugyancsak jól használható édesítőszerként,kalória és szénhidrátmentes.A kukorica csutkájából pedig a Xilit készül,a csicsókából pedig a csicsókaszirup.

stewes answered 13 év ago

A xilit nyírfakéregből készül.

A wiki oldaláról már eltűnt a rákot okoz mondat, helyette ez található:

Mellékhatásai [szerkesztés]

  • Mivel a cukor-alkoholok nem tökéletesen bomlanak a szervezetben, hasmenést okozhat
  • Állatkísérletek alapján májkárosító hatás valószínűsíthető
  • Nagy mennyiségben hipoglikémiát okozhat
Miklós Mária answered 13 év ago

Üdvözlök Mindenkit!
Használja valaki közületek a sztívia édesítőt?  Nagyon dícsérik, hogy jó és nem is drága.

Sára Biró answered 12 év ago

 Akkor a Xilit nyírfakéregből,vagy kukorica csutkából készül??