Szerintetek nyavajgás az, ha őszintén leírjuk, kibeszéljük a gondjainkat?

KérdésekSzerintetek nyavajgás az, ha őszintén leírjuk, kibeszéljük a gondjainkat?
jaskó kérdezte ennyi ideje: 11 év

Idézet egy másik oldalról:
"Felháborító!
Most hallottam a TV-ben egy riportban, az alkoholizmus, olyan mint a cukorbetegség, kezelni lehet, tünetmentes lehet a beteg, de gyógyultnak nem lehet mondani.
Jó most már a diabéteszt az elmebetegség után az alkoholizmushoz is hasonlítják!
Nevetséges és egyben szomorú 2013 ban, itt tartunk!!!!!"
Mi lehet ennek a sok félreértésnek az alapja? Butaság, esetleg hivatalos hangulatkeltés?  Sajnos a hivatalos tájékoztató szolgálatok felkészületlen riporterei, de még a riportalanyai sincsenek tisztában a diabetesz alapjaival, a kezelés módozataival, de még az 1 és 2 tipusú cukorbetegség közötti különbséggel, és  a kialakulásának módjával, okaival. 
Szerintetek mi a különbség a két betegségcsoport között? Mit tudtok a kiváltó okokról?

8 Válasz
Best Answer
Hné M Melinda answered 11 év ago

 Jaskó! Ezért csinálják az inzulinnal  azt amit csinálnak. Fogalmuk sincs, hogy mi a betegség kiváltó oka. Bár az alkoholizmus kiváltó oka számomra teljesen egyértelmű- a beteg saját magának köszönheti az életmódjának nem úgy mint az 1-es tipusu cukorbeteg. Az alkoholistákra, drogosokra mégsem mondják, hogy az életmódjuk miatt fizessen a gyógyszerért teljes árat, nekem viszont megmondják. Pedig én a betegségem nem az életmódomnak a mozgásszegény életemnek, vagy az elhízásnak köszönhetem. Sőt soha nem voltam olyan sovány mint amikor a betegségem kiderült. Az 1-es tipusu cukorbetegség egy autoimmun betegség, aminek kiváltó oka nem tisztázott, genetika, fertőzés, gyógyszerek? A 2-es tipusu cukorbetegségben viszont már szerepe van az életmódnak, mozgásszegény életnek, elhízásnak, de itt is szerepet játszik az öröklődés. Diétahiba? – ezt mondja a kormány- honnan tudja. Az anyósomnál van diéta hiba, de őt nem érinti az inzulin, tbl-t szed, van valami saját inzulin termelése- az ő hgbA1c értéke tökéletes. Én úgy érzem megteszek mindet, időnként önsanyargatok, és folyton órára élek, és soha nem tudok csak "úgy" spontán elmenni itthonról. ezt mindig meg kell tervezni, és soha nem mehetek hypos csomag, inzulin, étel nélkül. Úgyhogy elég szomorú, hogy egy lapon emlegetnek bennünket az alkoholistákkal, ha nincs hozzáértő ember, akkor legalább vennék a fáradtságot és néznének utána, vagy maradjanak csendben.

jaskó answered 11 év ago

Szerintem minden rendelkezésre álló helyen, fórumon, írásban és szóban beszélnünk kell a betegségünkről. Meg kell győzni a tudatlan többséget, hogy ez nem elmebaj, nem alkoholizmus, nem kábítószer utóhatás, hanem egy többnyire önhibánkon kívül szerzett esetenként életveszélyes állapot, melyet hozzáértő kezeléssel, önkezeléssel kordában lehet tartani. Nem fertőzünk,, egyszerűen csak diabeteszesek vagyunk és szeretnénk emberhez méltó módon élni, sőt tovább élni, dolgozni, szeretni, gyermeket, unokát nevelni, hasznos tagja lenni a társadalomnak. Szeretbnénk ezt tenni és szabad akaratunkkal önrendelkezni. Sajnos minden társadalomban érvényesül a falka szellem, ahol a gyengébbet, beteget kiverik maguk közül és tehernek, olykor megsemmisítendő fölöslegnek tartják. De kedves, minket a perifériára szorító egészséges (??????) többség! mi a biztosíték arra, hogy holnap nem kopogtattok megtört ábrázattal az ajtónkon, segítséget kérve, mert ti is cukorbetegek lettetek? Akár 1, akár 2 tipusúak. Ne felejtsétek, mi gyengék, félretaszítottak, sokszor lealázottak nem utasítjuk el a segítségért kinyújtott kezet, hanem segítünk, tanácsot adunk, együtt érzünk és befogadunk benneteket.

jaskó answered 11 év ago

Melinda! Örülök, hogy egy véleményen vagyunk. Ebből adódik a feladatunk is. Akár unalomig ismételni a lényeget, beszélni róla, önmagunkról. Megmutatni a helyes utat és megmutatkozni. ha hallgatunk eltaposnak. Lehet, hogy szélsőségesnek tűnök a bejegyzéseimmel, de nem lehet állandóan a meghunyászkodás, a háttérbevonulás az osztályrészünk. Az elismerésünkben, elismertetésünkben nekünk is komoly feladatunk van.
Tegyünk önmagunkért, tanuljunk saját és mások tapasztalataiból. tartsuk be a szabályokat, és tanítsunk, tájékoztassunk, segítsünk mindenütt, ahol csak módunk van rá és alkalom adódik.

rgyorgy answered 11 év ago

Kedves jasko, értelmezésem szerint, most két témát dobtálfel, ami nem fésülhető össze. Amit a Tv-ben lehetett látni, hallani, az arrajó, hogy az emberek elkezdjenek vele foglalkozni. Mindegy, hogy a véleményeklogikusak, vagy nem, mert az egész csak arra jó, hogy az embereket egymás ellenfordítsák. Most nem a kékszinüeket a pepitákkak ugratják össze, hanem a cukorbetegeket…?Valamit készítenek elő a háttérben. Lehet, hogy kemény anyagiakról van szó,mint annó a nyugdíjkassza. Én már sok-sok év óta nem nézek Tv-t, mert nemszeretem, és nem is hiányzik az agymosás.Akérdést a beszélgetésről talán a legfontosabbnak találom. Ha ezzel nem lennénekgondjaink társadalmi szinten, az olyan Tv műsorokat, mint amiről írtál, nemlenne kinek eladni. Most viszont mérnem kell, beadni a jussomat, majd jön azélvezetesebb része, a pótvacsi.

jaskó answered 11 év ago

Elnézést kérek, ha félreérthető voltam! Igen kettős témát fed le a kérdésem. Az egyik véleményt kér gerjeszt, a másik tájékoztatást, bemutatást, ismertetést vár. Ha nagyon zavaró a kettős felvetés,törlöm a kérdésemet a kérdésemet, vagy legalább is annak az érdemi részét. Azért ha arról írok, hogy a riport alanyok nem túlságosan  ismerik a különbséget az egy állítás, de arra sem mernék azért mérget venni, hogy maguk a cukorbetegek tudják, ismerik e a különbséget

rgyorgy answered 11 év ago

Úgy látszik, nagyon rosszul fogalmaztam.Egyáltalán nem zavar a kettős felvetés. Sőt mindkét rész rendkívül fontos, amit érdemes lenne külön-külön is megbeszélni. Én ugyanazt szeretném, mint te és a többiek, de lehet, hogy nem tudok megfelelően beszélgetni?Ha így van, különösen fontos számomra a beszélgetés.

Sára Biró answered 11 év ago

 Sziasztok! Miért kellene törülni a kérdést? Örülök kedves György,hogy itt vagy velünk és természetesen a többieknek is :-))) Akinek kedve van hozzászól, és végtelenül örülnék, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket velünk.
Sajnos a riporterek sincsenek sokszor tisztában azzal a ténnyel, hogy teljesen más az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség .Melinda leírta , hogy az 1.típ cukorbetegség egy autoimmun betegség, mely valószínű vírus infekció miatt alakul ki, és  ennek következtében elpusztulnak az inzulint termelő béta sejtek, ezért INZULINHIÁNY  alakul ki. Ezt a cukorbetegséget kezdettől inzulinnal kell kezelni, különben rövid időn belül  meghalna a beteg. A 2. tip. cukorbetegség kialakulásában nagy szerepe van az egészségtelen életmódnak. Nagy az   öröklődési hajlam is ,de önmagában emiatt nem alakul ki, hanem szükségesek a környezeti tényezők a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás, és az ebből kialakuló elhízás. Itt van a szervezetnek inzulinja,de nem tud hasznosulni. A 2 tip. cukorbetegséget kezdetben tablettával  kezelhető, de a későbbiek során itt is inzulin kezelés válik szükségessé. Azért fontos, hogy jó legyen az anyagcsere, a vércukor, a HbA1c  hogy később alakuljanak ki a szövődmények. Minden cukorbetegnek fontos tanulni, ismereteket gyűjteni, azzal önmagán sokat segíthet. Adjatok egymásnak tanácsot, bátorítást, hogy cukorbetegen is lehet élni, tudom sokszor nehéz, de ilyenkor kell egy jó segítő társ, egy közösség aki mellettünk van és a zordabb napokon átsegít.

Halász Gabriella answered 11 év ago

Szerintem a hivatalos szervek, akik elvileg "képviselnek" minket országos szinten!!!!!… nem kellően állnak ki az érdekein mellett!!! Legalábbis én így érzem!!! 🙁

Nekik kellene az iskolákban, a munkahelyeken, mindenhol -akár még a különböző gyorséttermekben is felvilágosító fórumokat tartani. Minden plázában, ahol csak lehet, és minél többet kellene írni különböző újságokban, művelődési és közösségi házakban terjeszteni e betegségről az igazságot, nem pedig ülni a babérjaikon!!! 🙁

MI többet teszünk itt ezen az oldalon, mint a Ők!!
Lehet, hogy túl kemény vagyok, lehet, hogy nincs igazam, lehet, hogy nem tudok dolgokról, de épp ezért érzem így!!! 🙁

A másik…
Azt hiszem mi betegek sem vagyunk kellően elhívatottak!!!  Igen !!! .. lehet, hogy még én sem! 🙁
Nekünk kellene ahol csak lehet, beavatni az embereket e alattomos betegségbe!!!

A múlt héten voltam az éves ellenőrző kontrollon. Egy árva darab szórólap sem volt a rendelő közelében sem! 🙁
Bezzeg más igen!!! 🙁 Különböző recept nélküli szerekről, meg étlap, meg a fene se tudja még mi volt ott, de felvilágosító prospektus az nem… pedig én egy kórház szakrendelőjébe járok… nem pedig egy kisváros, vagy falu orvosi várótermében ültem!! 🙁

A riportra visszatérve!!
Én el sem tudnám képzelni a munkámat, úgy hogy nem járnék a riport előtt utána legalább a leg alapvető dolgoknak!! Egy riporter akkor jó riporter, ha jóformán már mindent tud arról, amiről kérdez valakit… akár egy járókelőt, akár szakember! Ez a minimum ehhez a munkához! 🙁

Jaskónak igazat adók.. mégpedig abban, hogy önhibánkon kívül is lehet valaki cukorbeteg. Én vagyok az élő példa erre!!!
Nem volt a cukrommal semmi baj, de egyszer csak előjött egy piros folt a könyökömön. Aztán a másikon is. Pár nappal később már nem csak piros volt, hanem hegek is voltak rajta. nem tudtam mi az, csak azt, hogy viszket. 🙁 Figyeltem, de nem terjedt. Aztán pár hónap után több lett…. egyre több. Közben egy súlyos izületi gyulladás is kijött as két térdemben! 🙁 annyira hogy még itthon a lakásban sem tudtam járni. 🙁 Nagy nehezen eljutottam a bőrgyógyászatra -persze 3 hét múlva kaptam időpontot- ahhoz képest, hogy bejelentkeztem! 🙁
Megállapították -kapásból-, hogy a legsúlyosabb pikkelysömöröm van… az egész testemet elborította akkor már! 🙁 Egyedül az arcomon nem volt… még a fejbőrömön is volt.
Egyből labor vizsgálat. Persze arra is kellett várni 3 hetet, mert átfogó, mindenre kiterjedőt kért a doktornő!
Akkor derült ki, hogy magas a cukrom.. 16,9! 🙁
Amikor visszamentem a lelettel, akkor kérdezgettem erről-arról. Akkor mondta, hogy a pikkelysömört nem tudják mitől van,  – illetve annyit tudnak, hogy az immunrendszer túlzottan aktív -de nem is tudják kezelni, csak max. a tüneteket -viszketés- csillapítani! 🙁

Azt is elmondta, hogy az ízületi gyulladás a pikkelysömör egyik "hatása", és valószínű, hogy a cukromat is az hozta elő! :-(… mivel krónikus és annyira súlyos volt.

Ráadást még azt sem lehet mondani, hogy akkoriban nem mozogtam, éltem aktív életet, mert egy intenzív 9 hónapos tanfolyamra jártam. hajnalban keltem, elláttam a családomat reggel, mentem a suliba -több mint egy órát utaztam- 9-10 órát voltam ott. Aztán haza, vagy vásárolni, főzni, tanulni a srácokkal, aztán én tanultam éjjelig! 🙁
Tehát nem ültem a fenekemen, nem zabáltam… pláne nem egészségtelen ételeket, mert még így is mindennap főztem!

Fel vagyok háborodva komolyan és nem is tudom, hogy mit mondjak erre! 🙁

A szomszédomra is évek óta haragszom! megmentettem ugyan az életét, de ezért még jobban!!

Ivott elég rendesen, közben örökké köhögött, a tüdejével baj volt, a szívével is, és még ráadást cigizett is. Az egyik nap azzal jött, hogy adjak neki egy fájdalomcsillapítót, mert fáj a lapockája. Mondom, hogy nem adok, mert az akár lehet egy kezdődő szívinfarktus is. (Sajnos átéltem, így tudtam miről beszél) Felhívtam a mentősöket és elmondtam mi van. Kijöttek és kiderült, hogy nekem volt igazam. Azonnal elvitték a kórházba. 4 hónapig volt bent, mert annyira le volt romolva fizikailag is. Megmentettem.. túlélte. Hónapok múlva már bicajozott!!! Örültem neki és elképedtem ugyanakkor. Eltelt e-két év.. közben még kétszer volt kórházban hónapokat – a tüdejével-. Most megint iszik és annyira köhög. hogy éjszaka is hallom, pedig velem szemben lakik. A szobánk pedig elég messze van! 🙁

Tehát ki tehet az alkoholizmusáról, a tüdőbetegségéről???
Ő maga!!!!
!

Az állam többször hónapokig kezelte, kapta a különböző tapaszokat, a gyógyszereket, rehabilitációt, meg a fene tudja mit. Az ebédet azóta is hozzák neki, pedig van elég szép nyugdíja… nem sajnálom tőle, csak baromira mérges vagyok az ilyenekre, mert látom nap mint nap hogy hogy él! 🙁

Elnézést ha néhol elég indulatos voltam, de nem tudok nem így reagálni erre a dologra! 🙁