A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó faj. Gyógy- , és fűszernövény, melynek hagymagumója fogyasztható; felvágva erőteljes aromával (egyesek szerint illattal, mások szerint szaggal) rendelkezik. Népies neve „foghagyma” vagy „büdös hagyma”.
A fokhagyma a francia konyha kiemelten fontos fűszere.
Wikipedia
Nem mindegy, hogy az ABC-ben vesszük vagy a piacon, a kertben termelt fokhagyma sokkal ízletesebb.
Ti gyakran használjátok? Esetleg valakinek egy jó fokhagyma krémleves receptje van?
Gyerekkoromban gyakran ettünk fokhagyma mártást főtt marha
hússal.Ha valaki tudná a receptjét…
A fokhagymát már az Egyiptomiak is ismerték és használták . Őshazája Ázsiában van . A fokhagyma fertőtlenítő hatást gyakorol az emésztő és légző rendszerre a benne levő fenolsavaknak köszönhetően , amelyek illékony anyagaik lévén a levegőbe kerülnek. A fokhagyma fogyasztása segíti csökkenteni a koleszterin szintet. A vér folyékonyságát fokozó és az apró vérrögöket feloldó hatása miatt gátolja az érelmeszesedés kialakulását . Száz kénvegyületei tágítják a koszorúereket , ily módon hozzájárulnak az Angina Pektoris megelőzéséhez . Bélférgesség gyógyítására is alkalmas ( orsógiliszta , horgas fejű galandféreg ) rendszeres fogyasztásával pedig megelőzhető a gyomorrák . Forrás: A természet Füvészkertje
Aki csak el bírja viselni a szagát, ízét, az egye, mert hihetetlenül jó hatása van. Én nagyon régen eszem és nagyon sokat segített. Vérnyomásom OK, koleszterin tökéletes, a szemem és a vesém hajszálerei rendbe jöttek. Mindez, term,észetesen sok más egyéb mellett a fokhagymának is köszönhető!
Fokhagyma leves Gabi módra! 🙂
Hozzávalók:
2 fej fokhagyma,
nagyon kevés liszt, de el is hagyható
pár dkg cérnametélt,
1 ek. olaj
só, és pirospaprika, ill. víz
A fokhagymákat megpucoljuk és nagyon apróra vágjuk. (A préselt nem annyira jó.)
Veszünk egy kb. 3 literes fazekat és beletesszük az olajat. Felhevítjük és beledobjuk az apróra vágott fokhagymát. Gyakran keverjük, nehogy oda égjen. Épp,hogy pirítjuk, és levesszük a tűzről. Rászórjuk a lisztet és elkeverjük. Majd jön a pirospaprika. Azzal is jól összekeverjük. Utána jön a kb. 2,5 liter víz.
Felforraljuk, sózzuk és amikor már felforrt a víz, beletesszük a cérna metéltet!
Felforraljuk, egy picit főzzük, de nehogy annyira, hogy szétfőjön. A cérnametélt amúgy is még a forró fazékban puhul.
Megjósoljuk és ha még kell utána ízesítjük. Tehetünk bele apróra vágott petrezselyemzöldet, de ne sokat, mert akkor elveszi a fokhagyma ízét.
Már kész is! 🙂
Üzenetben kaptam 🙂
Fokhagyma Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja.
TIPP Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.