A feledékenység idővel elbutuláshoz vezet?

KérdésekA feledékenység idővel elbutuláshoz vezet?
Kovacs Andras kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Van az a félelmetes Alzheimer kór ez jutott eszembe! Vagy szorongás is okozhatja a feledékenységet?

10 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

Attól függ, milyen helyzetben jelentkezik a feledékenység.
Azt már írtam korábban, hogy a feledékenységnek sok oka lehet, nagyon gyakran inkább a koncentrációs probléma, mint szorongás okozza. Ilyenkor inkább következmény a szorongás, mert azon kezdünk aggódni, hogy vajon megcsináltunk-e valamit vagy sem.
Az Alzheimer kór viszont egy szervi elváltozásokkal járó betegség, melynek során az agyban elhalnak sejtek, és ezért alakul ki feledékenység. Ennek jellemzője, hogy először időben majd térben nem tud a beteg tájékozódni, adott szavak nem jutnak eszébe. Később, a betegség előrehaladtával összekeveri, nem ismeri meg először az ismerősöket majd a hozzátartozókat sem. Gyakran a beteg nem látja be, hogy baj van, ezért nehéz orvoshoz vinni. Alzheimer kórra utalhat az is, ha valaki főzés közben rendszeresen elfeledkezik arról, hogy valamit feltett főni.
Ami nagyon fontos, hogy Alzheimer kórban nem csak alkalmanként jelentkezik feledékenység, hanem eléggé rendszeresen, illetve az idő előrehaladtával láthatóan és viszonylag gyorsan romlik.

Kovacs Andras answered 13 év ago

 Nagyon köszönöm ez megnyugtató! Olvastam,hogy cukorbetegeknél gyakran társul a betegség az Alzheimer kórral és azóta is aggasztott ez a kérdés! Valóban lehet összefüggés a cukorbetegség és az Alzheimer kór között!? Vagy most már mindent ráfognak!

Szabó Eszter answered 13 év ago

Igazából az én ismereteim szerint (de ez lehet h kevés), inkább érszűkület, trombózis miatti leépülés a gyakoribb, ami hasonló demenciát is okozhat, mint az Alzheimer kór, de tudtommal az Alzheimer kórnak és a cukorbetegségnek nincs ok-okozati kapcsolata.

Sára Biró answered 13 év ago

 Az emberek egyre gyakoribbá váló feledékenységét a zaklatott, modern életvitel és az információs túlterhelés okozhatja – idézte skót kutatók megállapítását a BBC hírportálja. A kutatók az "elfoglalt életmód szindróma" elnevezést adták annak a tünetcsoportnak, amelyben a feledékenység nem éri el a demencia mértékét, ám a mindennapi életben több apró zavart okozhat. Ilyen például, amikor valaki rendszeresen elfelejti, hová tette kulcsát, hol hagyta a poharát vagy nem ugrik be ismerősének a neve. A szakemberek szerint ezt a típusú feledékenységet a zaklatott életvitel okozza, az, hogy folyamatosan új információk bombázzák az embereket, szól a mobiltelefon, a televízió, a rádió, és interneteznek.( forrásanyag: MTI)

jaskó answered 13 év ago

Legalább most én is megnyugodtam egy kicsit, mert én is a "kulcsosok" közé tartozom. Megoldásnak egy karabíner kapcsot tettem az övemre és a kulcsaimat arra akasztom. Elég csak odanyúlnom és tudom hogy meg vannak. Ez így OK, de mi van ha elfelejtem oda rakni, na akkor kezdem őket keresni. Szerencsére eddig mindig megtaláltam.

Sára Biró answered 13 év ago

 Én is mindig a kulcsot és a telefont keresem! Elhatároztam,hogy keresek  egy olyan helyet  a táskámban,ahova mindig teszem Sajnos mindig nem viszem a táskát,ez sem vált be! De ujabban a telefont pl. a zsebembe teszem :)! Hát ezek szerint vagyunk így egy páran! 🙂

Krisztina Kiss answered 13 év ago

  HÁT SAJNOS ÉN IS ELÉG FELEDÉKENY VAGYOK PL: HA ELMEGYEK BEVÁSÁROLNI TUTI AZT NEM VESZEK AMIÉRT ÉPP MENTEM. MOST MÁR FELIROM MAGAMNAK DEE NÉHA AZT IS ELFELEJTETEM , HOGY NÁLAM A LISTA:::)))) AJTOKAT  MINDIG VISZA MEGYEK MEGNÉZNI..:))) MILESZ VELEM 60 ÉVESEN AZT SEM FOGOM TUDNI , HOGY HIVNAK:)))

simon946 answered 13 év ago

  Én akkor már nem csodálkozok,hogy miért lettem ilyen feledékeny!!

Sára Biró answered 13 év ago

 Azért az Eszter megnyugtató,mert ha valaki stresszes akkor elfelejt dolgokat,vagy rutinból csinálunk ezt-azt pl.ajtó bezárást stb.! Az még nem az elbutulás jele,hanem  a stresszes életmódunknak köszönhetjük!
Ezt is jó tudni,nem?!:-)Így egy stresszel már kevesebb! 

Szabó Eszter answered 13 év ago

Arra azért figyeljünk oda, hogy egy idő után, ha túl sok mindent felejtünk el, akkor lehet mögötte valami más is. De nem kell azonnal kétségbe esnünk, ha kétszer ellenőrizzük az ajtó zárt állapotát. (Bevallom, nekem ez a legnagyobb "feledékenységem"). 🙂