Hallottatok a szezonális depresszióról?

KérdésekHallottatok a szezonális depresszióról?
Ilona50 kérdezte ennyi ideje: 13 év

5 Válasz
Best Answer
Violetta Varga answered 13 év ago

 Szezonális depresszió (SAD)
A tél közeledtével, ahogy a napsütéses napok lerövidülnek, a fény hiányára néhányan megtapasztalják a depresszió egy sajátos formáját, az ú.n. szezonális hangulati zavart (seasonal affective disorder – SAD). 

Azok, akik különösen érzékenyen reagálnak a rossz idő érkezésére, a téli lehangoltság e szélsőséges formája alól csak a tavaszi nyári hónapok alatt nyernek megkönnyebbülést. A téli depresszió egy súlyos tünetekkel járó, valódi betegség. 
Az évszakok váltakozásával az emberi belső biológia óra is „átáll”, részben azért, mert a napfényeses időszak lerövidül. 

Előfordulhat azonban, hogy biológiai óránk nem tud „lépést tartani” a napirendünkkel. Így a sötét hónapok alatt a téli depresszióban szenvedők számára nehéz a napfény hiányához való alkalmazkodás. A tünetek olyankor a legsúlyosabbak, amikor a nappalok a legrövidebbek. 

Szezonális hangulatzavarról beszélünk, ha:
A depressziós tünetek rendszerint az őszi, téli hónapokban jelentkeznek.  A depresszió csillapodik a tavaszi, nyári hónapokban. A tünetek előfordultak az előző két év során, de nem-szezonális epizódok nem voltak. A szezonális epizódok száma felülmúlja a nem-szezonális epizódokét.

Zsóka answered 13 év ago

Igen, az őszi téli időszakban mikor rövidebbek a nappalok és kevesebb a napsütés több emberen mutatkoznak a depresszió jelei.Ez a tavaszi napsütéssel elmúlik!!

Mária Balázs answered 13 év ago

 Ha nem szűnne a panasz pszichiáterhez kell fordulni! Sajnos sokszor együtt jelentkezik a depressziő a cukorbetegséggel!

Violetta Varga answered 13 év ago

 Gyakori tünetek:Alvásproblémák: túl sok alvás ellenére nem ébred felfrissülten az ember, nem tud felkelni az ágyból, szüksége van a délutáni szundikálásra. Túlevés: magas szénhidráttartalmú ételek, édesség, rágcsálnivaló utáni sóvárgás, mely elhízáshoz vezethet.
Depresszió: kétségbeesés, reménytelenség, gyötrelem, bűnösségérzés, szorongás, a mindennapos feladatok frusztrálóvá válása.

   Családi problémák: 
társaságkerülés, ingerlékenység, a szexuális érdeklődés csökkenése, érzelemszegénység.

Testi tünetek:gyakorta előforduló ízületi vagy hasi bántalmak, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség  csökkenése.
Viselkedési problémák (különösen a fiatalkorúaknál).

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Ha szeded a depresszió gyógyxereket akkor is megérezni hogy ősz és tél van,én megakarok gyógyulni és ezért megyek és megyek,rendületlenül viszem az unokáimat óvodába és persze hozom is őket,érzem itt a bezárkózás időszaka,nem akarok bezárkózni!(én pánik és depressziós  beteg vagyok((!!