Vörösborfogyasztással kapcsolatos dilemmáim.

KérdésekVörösborfogyasztással kapcsolatos dilemmáim.
rgyorgy kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sohaéletemben nem szerettem a bort. Ennek ellenére, másfél éve, ajánlásra, napontaebéd után megiszom két deci száraz vörösbort. Ráadásul ízlik, olcsó, és mindigazonos a minősége a hazai borokhoz képest.Ahatásáról annyit tapasztaltam, egy idő után elálmosít, meg úgy tűnik, a cukromnem emelkedik meg tőle. Kíváncsi lennék arra, meglehet e állapítani azelfogyasztott bor hasznosságát, esetleg káros voltát? Tapasztalatok? Tanácsok?

14 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

Alkohol fogyasztása tilos májbetegség,hasnyálmirigy gyulladás,magas triglicerid szint esetén.Ha nincs kizáró ok akkor férfiak legfeljebb 2 dl, a nők 1 dl száraz bort,vagy pezsgőt fogyaszthatnak naponta,étkezést követően . Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a bornak nagy energiatartalma van. Tudni kell,hogy cukorbetegeknél főleg azoknál akik inzulint kapnak,vagy szulfanilurea (Diaprel, Glimepirid,Dialosa) készítményt szednek a vércukor meredek eséséhez vezethetnek,mert gátolják a máj cukorleadását! Ezért cukorbeteg csak étkezést követően fogyasszon 1-2 dl száraz vörös bort.  Mindenképpen minőségi vörösbor fogyasztása javasolt.:-)
Kedves György! Újabb kérdés a diabteológián:-) Javasolnám a cetlire felírni : mennyi  száraz vörös bort fogyaszthatok?- szaporodnak a kérdések,ugye?

Halász Gabriella answered 11 év ago

György!
Értem…. szóval regisztrálva vagy a Facebookon.
Sárával, Zsuzsával ls Katival már "találkoztam" ott! 🙂
Én órákat ott tudnék ülni!! 🙂 Kb. egy hónapja járok fel igazából. Előtte  2-3 hét is eltelt, hogy bekukkantsak. Aztán ki is lépem.

Nem hasznos a Facebook???
 Nem tudom,….. én találok magamnak érdekes dolgokat, szép képeket, olvasni valót. 🙂 És ha olyan cikk jön velem szembe, akkor még máshova is elkalandozom! 🙂

De mondom, egyre többet és többet, érdekes dolgokat találok… és már mindennap felmegyek, olvasgatok, nézelődöm.

Sárika és a lányok is megosztanak másokkal is érdekes orvosi cikkeket, tudásanyagot. Én is igyekszem ha olyan jön velem szembe… persze más jellegű cikkeket is lehet olvasni... A feleségednek kézimunka, sütés, főzés, receptek, esetleg ott van Bálint gazda ötletei is, meg sok jó dolog, rengeteg szép természet fotó, vicces állat fotók, stb.

Persze ehhez az kell, hogy lenyomd a tetszik gonbot! 🙂

rgyorgy answered 11 év ago

Kedves Gabriella!
Én azért már régebben regisztráltam.Az "ismerőseim" közül majdnem mindenkit személyesen ismerek. Elég nehéz lenne "közös nyelvet" beszélnünk, mikor kor szerint 17-74 év között vagyunk. Ez csak egy bökkenő a témában.A diabos téma megosztásának nem igazán örülne sportrepülő barátom,és akivel a közös téma, az utazások.A feleségem van annyira kreatív, hogy tud önálló lenni, finomakat süt, főz, még saját receptből is.Most is a konyhában van, mert megsült a kenyér.Nó, megyek a fecebookra.

Halász Gabriella answered 11 év ago

Kedves György!

Lehet, hogy igazad van, de…..
lehet, hogy nem érdekli a diabéteszes cikk a barátodat, de ki tudja, lehet, hogy más épp igen...akár az, hogy miért jó a diólevél, vagy parlagfű témában, esetleg, hogy melyek azok a zöld  zöldségfélék, gyümölcsök, fűszerek, amik lúgosítanak?? :-)...stb..vagy például, hogy a csoki és az eperbor mennyire passzol egymáshoz... hátha ez lesz a kedvence?? :-)… valakinek a családban! 🙂
Vagy esetleg az élményutazások és nosztalgia utazások is érdekelne valakit! :-)… igaz nem biztos, repülővel, hanem vonattal!! :-)…. ami egy nyugdíjasnak elér elérhető árban van! :-)… gondolom!

Nem kétlem, hogy a feleséged nem tud főzni és sütni, (Sőt!! Tuti hogy jól főz, mert oda kell figyelni a te étkezésedre.. is..- de ki tudja… lehet, hogy épp találna olyan finom receptet, amit szívesen neked is megfőzne, mert még nem ismerte és fő a változatosság címén meglepne vele! :-)

Csak mondtam pár példát… természetesen elfogadom a válaszodat! 🙂

rgyorgy answered 11 év ago

Kedves Gabriella, örülök, hogy elfogadtad a válaszom.