Valóban egészséges a vörösbor?

KérdésekValóban egészséges a vörösbor?
Kovacs Andras kérdezte ennyi ideje: 13 év
6 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 A legújabb európai diétás ajánlás szerint napi 2-3 dl vörösbor elfogyasztása cukorbetegek és metabolikus szindrómások esetében hozzájárulhat az érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez.
Nem szabad elfeledkezni arról,hogy a bornak nagy energiatartalma van! Tudni kell,hogy cukorbetegeknél főleg azoknál akik inzulint kapnak,vagy szulfanilurea készítményt szednek a vércukor meredek eséséhez vezethetnek,mert gátolják a máj cukorleadását! Ezért cukorbeteg csak étkezést követően fogyasszon 1-2 dl száraz vörös bort!
A vörösbor hasznosabb, mint más alkoholok,a nedűben van antioxidáns, szintén hasznos a szervezet számára.Olasz kutatók azt is kimutatták, hogy a vörösbor a fertőtlenítő hatása miatt jót tesz a fogaknak és az ínynek.Napi egy pohár vörösbor, de nem több, lassíthatja az időskori elbutulás kifejlődését.

Horváth Anita answered 13 év ago

A vörösborban van egy rezveratrol nevű anyag (a zöld teában is ez van),mely segít az infarktus megelőzésében és enyhíti a szívinfarktus következményeit,megelőzi az erek meszesedését,növeli az érfalak rugalmasságát.Szerepe van ennek a vörösborban található anyagnak a rák és a Parkinson kór megelőzésében.Fitoösztrogénként is működik,utánozza az ösztrogén működését ,ezáltal véd a hormonfüggő betegségek (pl.csontritkulás,mellrák ellen)Állatkísérletekben már igazolódott,hogy képes beindítani a rákos sejtek apoptózisát (programozott sejthalál).A normális sejtekben működik a genetikailag kódolt öngyilkosság ( egy idő után elpusztítja önmagát),viszont a rákos sejtekben nem,ezért folyamatosan osztódnak.A rezveretrol az állati szervezetben képes ezeket a beteg sejteket öngyilkosságra kényszeríteni.Az emberi szervezetre gyakorolt ilyen jellegű hatásait még kutatják.Ez az anyag főként a dél-európai vörösborokban van jelen.Persze nagyon fontos a mértéktartás,nőknél 1-2 dl/nap (a női szervezetben kevesebb,az alkohol lebontásért felelős enzim van,mint a férfiakéban) férfiaknál 2-3 dl/nap vörösbor fogyasztása ajánlott.

etelka1964 answered 13 év ago

 Nagyon jó a vörösbor az erekre,és vérszegénység esetén is 1-2 dl jótékony hatású!

Kovacs Andras answered 13 év ago

Én néhány hete rendszeresen napi 1-2 dl vörösbort elfogyasztok és érzem a jótékony hatását! Természetesen palackozott vörösbort!

Simonne Edit answered 13 év ago

Műtétem után az orvosom ajánlotta napi 2dc vörösbor fogyasztását.

Ilona50 answered 13 év ago

 Igen egyre több helyen olvasom és hallom,hogy jó a száraz vörös bor fogyasztása a cukorbetegeknek,érbetegeknek,sőt az erek meszesedését is gátolja,ezért jó a napi rendszerességgel történő fogyasztása!