Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér.

KérdésekTeljes kiőrlésű lisztből készült kenyér.
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 10 év

 Képzeljétek ma rendelés után a doktornővel bementünk egy kapuvári kenyérboltba. A doktornő rákérdezett van teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér? Az eladó nézett, mintha nem magyarul lenne. Aztán rákérdeztem, az a kenyér rozskenyér stb….
Ti találkoztatok ilyennel? Egyáltalán tudják mit árulnak az üzletben?

17 Válasz
Krisztina Kiss answered 10 év ago

Én úgy gondolom ritkán lehet igazábol jót és egészségeset venni , ,mert lassan mindent meg etetnek velünk.. nehéz megbízni  az eladókban sajnos!!

rgyorgy answered 10 év ago

Sárika által jelzett györgy kenyere nem az én receptem, hanem a feleségemé. Én csak haszonélvezője vagyok a házikenyér sütésnek. Évikém az évek során, már mindenféle kenyér sütést kipróbált.Párom szívesen segít a házikenyér sütésben,  ha valaki kéri, de a klaviatúrát nemigazán kedveli.Szóban elérhető skyp-en, vagy  0621-es internettelefonon, ami ingyenes. Ha valakit érdekel a téma felvehetjük a kapcsolatot.

Sára Biró answered 10 év ago

 http://www.facebook.com/KeVaEgeszseg

Judit Kraseczki answered 10 év ago

Sajnos nem sikerült…. 🙁
azt hiszem valamit elszúrtam, nagyon tömör lett, olyan mint a sózsák….
megpróbálom újra, hátha jobb lesz.

Sára Biró answered 10 év ago

 Az baj,de ha az vigasztal én nem egyszer jártam így a kalácssütés alkalmával:-(
Akkor várjuk az újabb próbálkozást.

Halász Gabriella answered 10 év ago

A teljes kiőrlésű kenyérnek az a lényege, hogy ha csak abból a lisztből sütöd, akkor "féltégla" lesz… kemény, és sűrű! Mégpedig azért, mert ebben a lisztben nincs sikér tartalom, mint a finomított lisztekben!!

Javaslom máskor próbáld keverni a liszteket. Pld. Graham liszttel és kenyérliszttel. (A kenyérliszt BL 80-as) A normális fehér liszt BL55-ös.
Javíthatsz még az állagán úgy is, hogy fél kg liszthez teszel 1 evőkanál sikért.

 A búza a legfontosabb és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az abúzaliszt, mely a magfehérjét és a liszttestet hasznosítja, minőségszempontjából fontos anyagokat veszít el. Ezért egészségesebb az a liszt melyetaz egész búzaszemből őrölnek. Ezek ateljes kitörlésűek, melyek tartalmazzák a búzaszem  külső rétegeit(korpa)és a csírát. A csíra ásványi anyagokban gazdag E, A vitamin tartalma jelentős.A búzakorpa serkenti a bélműködést és székrekedés esetén hatása kitűnő Az egészbúzaszemből pehely magas rosttartalma ellenére könnyen emészthető, rendszeresfogyasztása növeli a szervezet ellenálló képességét

Hazánkban kapható búzalisztek jelölései :
 BL-55 finomliszt
BL-80 fehér kenyérliszt
 BL-112 félfehér kenyérliszt
BFF-55 rétesliszt
GL-200 Graham liszt
AD étkezési búzadara

A rozs
Második legfontosabb gabonanövényünk, színe a legsötétebb. Kenyérsütéshez használják elsősorban,gazdag B-vitaminban és jelentős a kalcium és magnézium tartalma is.
 Rendszeresfogyasztása csökkenti a székrekedés kialakulását.
A rostdús rozspehelynöveli a szervezet ellenálló képességét, és növeli a fizikai erőnlétet. A rozsliszt alacsony sikértartalma miatt,érdemes finomliszttel keverni.

Hazánkban kapható rozslisztek jelölései :
 RL-60 fehér rozsliszt
 RL-90 világos rozsliszt
 RL-125
sötét rozsliszt
 RL-190 teljes kiörlésű rozsliszt

A kalácshoz javaslom próbáld ki a tönköly lisztet…szuper lesz!!

Halász Gabriella answered 10 év ago

Előbb el felejtettem….

Én is jártam már így sokszor sajnos! 🙁

Az egyik országos bolthálózat -kimondottan péksüteményekkel és kenyerekkel foglalkozó pékség – megkérdeztem kb 1 éve, hogy a tönkölykockában mennyi a szénhidrát?? nem tudta…és mennyi tönkölyliszt van benne?? Összetételt tud mondani??
Nem, nem tud semmit sem……de majd megtudja, és ki is fogják akkor írni.
Mivel 3 havonta megyek arra -csak a cukros szakrendelés miatt járok feléjük- megint bementem és megkérdeztem…. természetesen nem tudtak választ adni.
Következő alkalommal megint bementem – már direkt- csak néztek rám…mit akarok, miről beszélek??
Nem is értették, hogy mi az a szénhidrát! 🙁

Lassan ott tartok, hogy megtudom az e-mailjüket, vagy felhívom a manager-üket és jól megmondom a magamét! 🙂