Mi okozott a legnagyobb nehézséget az inzulin kezelés beállításakor?

KérdésekMi okozott a legnagyobb nehézséget az inzulin kezelés beállításakor?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 13 év

Kedves  inzulinos cukorbetegek! Mi okozott a legnagyobb problémát amikor megmondták,hogy inzulint kell kapjatok?A tű szűrástól való félelem? A gyakori vércukor ellenőrzés?A hypoglycaemiatól való félelem? stb…?

25 Válasz
Best Answer
Julcsi answered 13 év ago

A napi rendszeresség és az idó pontos betartása, főleg mig nem l helyen dolgoztam.Munkahelyen a rendszeres étkezést sem volt egyszerü megtartani.

Farkasinszkiné Kati answered 13 év ago

Nekem az inzulin beadástól először a szúrás okozott problémát, azután a napi rendszeres szúrás és étkezés betartása. Ez sem volt könnyű főleg a munkahelyen. Legjobban azonban a hypózástól való félelmem volt,
mert sokáig nagyon ingadozott a vércukrom, s bizony nem egyszer a kórházban ébredtem fel, szerencsére
ez már a múlt.

Sára Biró answered 10 év ago

 Régi kérdés,de még sokan nem írtatok erre.

Christine answered 10 év ago

Az időpontok, azt hogy ezt nem lehet elhagyni, csinálni kell.
Nekem nagyon nehezen ment elején, hogy jó evés, aztán 1,5 óra és mérni kell. Megjegyezni, hogy mikor kell mérni, most már látom magam előtt a naplót, hogy melyik mérés jön.
A másik nagy gondom volt sokáig a mások reakciója, elején még nem zavart, mert nem tudtam hogy fognak reagálni. Sokan rettenetesen reagáltak és ez bántott.

Sára Biró answered 10 év ago

 Christine Te hányszor mérsz egy nap vércukrot?
Leírnál egy esetet, ami bántott,hadd lehessen belőle tanulni másoknak!

Christine answered 10 év ago

A minimum a napi 3, meg van egy teljes napos mérésem. De  általában 3-nál mindig több van, mert most rosszul érzem magam, vagy sportolni megyek, meg ilyenek.
A bámulást már megszoktam, úgyis mindenkit bámulnak, de hogy undorodva bámulnak, mert tűt használok.
Volt olyan, aki elkezdett vísitozni, hogy mert ő nem bírja a tű látványát, ne csináljam.
Sokan egyszerűen nem tudják hogy kezeljük az egészet, pedig nem kell semmit csinálniuk 😀

Igazából arra jöttem rá, hogy ha én természetesnek és jónak találom és úgy végzem az egészet, akkor más is máshogy áll hozzá.
Pedig általában pl. ha tömegközlekedési eszközön cukrot mérnek, szinte mindig azt hiszik, hogy azért mérek, mert rosszul vagyok, és rémüldözve néznek rám.

Az szokott rosszul esni, ha okoskodnak. Mert ismernek xy cukorbeteget, és akkor azt hiszik mindent tudnak. Pedig mindenkinek a kezelése más. Még egyénileg is változhat évek alatt, nem hogy személyenként.
Volt olyan, hogy rám szóltak, miért iszok málnaszörpöt, mert azt nekem tilos. Közöltem, hogy édesítőszeres, akkor meg néztek…

Sára Biró answered 10 év ago

 Christine köszi,hogy leírtad ,hogy minden cukorbeteg más és a kezelése is más. Gyakran mondjuk egy-egy betegnek,hogy ez csak önre vonatkozik, ön megehet egy banánt pl.,de a túlsúlyos cukorbetegnek aki a szomszédjában lakik nem javasolt ( épp ilyen eset volt ma:-), egymásután jött a két cukorbeteg.
Az okoskodás is jellemző, sajnos még mindig homály fedi  a cukorbetegséget, a kezelést, a mérés fontosságát ….

Christine answered 10 év ago

Pont ma találkoztam facebookon azzal, hogy valaki írta, hogy dehát banánt tilos enni a cukorbetegnek. Nem mindegy melyiknek. Nekem naponta is változik attól függően, hogy pl. sportolok e.

Christine answered 10 év ago

Ráadásul, aki okoskodik, az egyáltalán nem ért hozzá. De szerencsére sokan szívesen kérdezgetnek, és nem okoskodnak 😀 Sok a homály, pl. egyik ismerősöm azt hitte, hogy ez olyan, mint egy sima gyógyszeres kezelés, hogy ha használ az ember gyógyszert, akkor rendben tartható. Kérdezte, hogy dehát akkor miért mérek?

Sára Biró answered 10 év ago

 Pl. sportoláskor jó szolgálatot tehet egy banán :-), de tévé nézés közben nem fér bele 🙁
Miért kell mérni? Az a beteg aki mér, és a kapott adatot értékeli  jobb életminőségben él. De hiába mér az a beteg , aki az  adatot nem tudja értékelni,de ha jókor mér akkor a rendelőben már tudunk segíteni, persze ha odaírja mit csinált, mit evett, mert egy vércukor érték önmagában semmit nem mond.  

Christine answered 10 év ago

Kedvencem, amikor az okoskodok megkérdezik, hogy mennyi a cukrod? Mondom mikor? Hát úgy általában. Nézek, hogy most mivan 😀
Amikor még kis kezdő voltam, akkor még csak az értékeket írtam, aztán amikor a doki kérdezte, hogy 2,5 hónappal ezelőtt mi történt annál a vércukorértéknél, nem tudtam. Azóta beírom, így én is tudom követni, hogy most sima hypo volt, vagy sportolás utáni hypo, vagy túl sok inzulin által okozott hypo.