Részletes belgyógyászati kivizsgáláson hasi panaszaim okát nem találták meg,lehet pszichés alapon is hasi puffadás,hasmenés?

KérdésekRészletes belgyógyászati kivizsgáláson hasi panaszaim okát nem találták meg,lehet pszichés alapon is hasi puffadás,hasmenés?
Anonymus kérdezte ennyi ideje: 13 év
5 Válasz
jaskó answered 13 év ago

Természetesen okozhat ilyen tüneteket, de ez inkább már egyöngerjesztő folyamat végeredménye lehet inkább A negatív vizsgálati eredményekfelidézik a saját esetemetMár tíz éve cukorbeteg voltam, amikor hasonló tüneteimjelentkeztek. Éjszakánként akár 20-22 alkalommal is bekövetkező hasmenés,esetenként hányás. Minden vizsgálati eredmény negatív. Gyógyszeres kezelésrenem reagáltam. Már rettegve vártam az éjszakákat és csak gyengültem. Ekkordöntöttem úgy, hogy nagyon alapos önvizsgálatot tartok, mert az ok valaholmégis csak magamban keresendő.Eredmény: rendszeres diéta hiba. Az eltelt évek alattelkövetett felelőtlenségeim, a nem igazán rugalmas inzulin kezelés és az akkormég kevés mozgással járó életmód. Kialakult bennem egy úgynevezett CH tolerancia,ami kb 150-170 gr szénhidrát mennyiséggel volt egyenértékű. Ha bármi okbólennél többet fogyasztottam a szervezetem furcsán reagált. Emésztés helyettcukros erjedés zajlott le bennem, ennek minden következményével. Egyszerűelképzelni, mint amikor a gyümölcs erjed a cefrés hordóban. Ekkor döntöttünk aváltás mellett. Komoly diéta, CH bevitel követése, mozgás beiktatása,konyhatechnikai változtatások, inzulin, fajta és adagolás módosítás. Ennekeredményeképpen hamarosan csökkentek, majd teljesen meg is szűntek a tünetek. Az alábbiakat javasolnám: Nem tudom milyen kezelésbenrészesül, inzulin, vagy tabletta, vagy csak diéta. Ezek megválaszolása csakkissé módosítja a helyzetet. Mindenesetre egy alapos önvizsgálatot javaslok,melynek eredményeit akár le is írhatja és beszélje meg az orvosával. Mindenekelőtt fontos az ŐSZINTESÉG önmagával és az orvosával szemben.Jöhetnek a kérdések. 1. Milyen kezeléstkap?2. Mennyire tartja be az előírásokat?3.Nincs e véletlenül ételallergiája4. Mikor jelentkezik a hasmenés? (napszak, hypo, esetlegmagas cukor után)5. Volt e a közelmúltban erős antibiotikumos kezelésbenrésze? Ha igen helyreállt e a belső egyensúlya?6.Vezet e diabetesz naplót? Ide be van e írva a hasonló esetekkörülményeinek előfordulása, gyakorisága? Ha nem vezeti, akkor sürgősen kezdjeel!7. Nem észlelte e, hogy az utóbbi időben lassult agyomorműködése?8.Felfigyelt e valamilyen komoly életmódbeli  változásra a tünetek megjelenése előtt.Sorolhatnám még, mert sok minden szóba jöhet. Ha az őszinteönértékelése kész, akkor a tapasztalatairól számoljon be a szak gondozóbeliorvosának. Higgye el nagyon sokat segíthet, hiszen minden észrevétel támpont akezelője számára. A gondok egy része lehet a cukorbetegség szövődménye, demellette még ott van az ember, ott van Ön is a hibáival, erényeivel együtt.Gyors gyógyulást kívánok!

kezdocukor answered 13 év ago

 Nagyon sokszor pszichés tényező okozza a hasi panaszokat. Mindenképpen érdemes egy pszichiátert felkeresni!! A lisztérzékenység is tud ilyen tüneteket okozni!

Szabó Eszter answered 13 év ago

Ha a kivizsgálás során nem találtak semmilyen eltérést, még érdemes felkeresni egy gastroenterológust, aki el tudja dönteni, hogy szükségesek-e további vizsgálatok, vagy sem. Amennyiben nem találnak szerbi eltérést, a panaszokat okozhatja az IBS (irritábilis bél-szondróma). Erre van tüneteket csökkentő gyógyszer, de ha a kiváltó okot nem derítik ki, vagyis azt, hogy milyen lelki probléma okozza a tüneteket, azok megmaradnak.
A legfontosabb, hogy először a testi kivizsgálásokon és a szakorvosi konzultációkon legyünk túl, utána érdemes pszichiátert vagy pszichológust is felkeresni.

janos menyhart answered 13 év ago

Az idegi panaszok ,így a hasi fájdalom tartós stresszre is kialakul,és nagyon görcsös hasi fájdalom tud lenni!
A kérdés,hogy van-e rá mód,hogy a stressz helyzetet megszüntessük!

Agnes Kovacs answered 9 év ago

a hasi panaszok és emésztési zavarok hátterében millió ok, betegség állhat sokkal több minden mint pszicjés eredet, ez a legrosszabb h erre fognak bármit hisz akkor nem is keresik a valódi okot, letudják a jolly joker semmivel. Nálam is volt néhány éve egy ilyen tünetegyüttes, amivel elsőkörben nőgyúgyászhoz fordultam, majd belgyógyászatra, aztán a tünetek mellé jelentkezett magas láz és gyulladás a vérben, de   agyulladást sehol nem találták 1,5 évig. Megjártam a sebészetet, gasztroenterológiát többször tükrőztek alúl-felül, allergia vizsgálat, diabétesz neuropathia bél vizsgálatra hátha  a diabétesz szövödmény okozza a bélmozgásokat és emiatt a felgyorult anyagcserét, hasi fájdalmat, puffadást. Néztek hormonokat, vegyületeket, fehérjéket, kórokozókat és a panasz nem szünt meg,  a fogyás és magas láz miatt kórházba is kerültem többször. Még Chron betegségre is hittek és egyéb szörnyűségeket diagnosztizáltak, mire kiderült h az immunrendszerem okozta a tünetet. Kaptam rá egy tápanyagkiegészítőt, immunerősítő hatóanyagot amit 1 évig kellett szednem és tünetmentes lettem, azóta nem szedhetek bizonyos gyógyszereket ha vírusfertőzésem lenne, mert akkor megint ez történik.