Mennyire tartjátok fontosnak a szűrővizsgálatokat?

KérdésekMennyire tartjátok fontosnak a szűrővizsgálatokat?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Szinte hetente jelentkezik olyan cukorbeteg akinél évekkel korábban már rossz volt az annyagcseréje,vagy olyan aki legalább 20 éve nem volt laborban, na ilyen is van. Elszoktatok menni, illetve a családtagotok elmegy egy-egy szűrésre?

7 Válasz
jaskó answered 11 év ago

Igaz, hogy van benne egy kicsi részem, de nálunk a háziorvosok, illetve a nővérek rendszeresen végeznek szűréseket. Annak idején, amikorf elkezdtem szervezni a cukorbetegek klubját a településen és a háziorvosaink csatlakoztak a segítőink közé, kis idő múlva szinte "ugrásszerűen" megnőtt a település cukorbetegeinek a száma. Az ok egyszerű volt. A rendelésen megjelenő betegek, vagy akár csak gyógyszerért jelentkező hozzátartozók vércukorszintjét is elkezdték mérni. A "ha már itt van, miért ne" alapon. Az első gépeket még én szereztem a rendelőknek, illetve a 77 Elektronika biztosította támogatásként a csíkokat. Sok olyan beteget találtak, akik nem panaszkodtak, mert rossz közérzetüket ráfogták az öregségre. A méréseket azóta is rendszeresen végzik. Szükség esetén továbbküldik a felfedezett újakat az illetékes gondozó központba. Az egyik háziorvosunk minden nagyobb városi rendezvényen megjelenik a lányokkal (körzeti nővérek) Vércukrot, vérnyomást mérnek. Mindig sok jelentkező van náluk.
Szerintem nagyon fontos a szűrés. Ez a betegség is olyan mint a többi, ha időben felfedezik, meggyógyítani ugyan nem lehetm, de eredményesen kezelni igen. NAGYON FONTOS! Én negyedévente legalább egyszer minden családtagom vércukorszintjét ellenőrzöm. Természetesen ez nem helyettesíti az orvosi kontrollt, de figyelemfelkeltésnek ez is jó. Szerencsére nekik eddig nem volt gondjuk!!!

Krisztina Kiss answered 11 év ago

Én szerintem nagyon fontos . Nálunk apu az aki mindig minden szűrésre elmegy. Bizonyoskor után én kötelezövé tenném .

katalin answered 11 év ago

Én igazábol ugy veszem észre nem minden orvos erölteti.A lányom 27 éves és még nem volt vérvétele pedig kérte.Megmondom öszintén az emlöszürést én is elblicceltem.De az az igazság az ember a munkahelyröl is csak akkor kérezkedik ha muszály aki dolgozik azért tudja miröl beszélek.

Marika answered 11 év ago

Nagyon fontosnak tartom a szűrővizsgálatokat , mert ha időben észrevesszük a betegséget sokkal könnyebb a gyógyítás !!Jobb megelőzni a bajt , az a tapasztalatom , hogy a háziorvosok nem igazán " szorgalmazzák " a szűrővizsgálatokat .Nálunk most lesz emlőszűrés a Székesfehérvári MAMMA ALBA szűrőbusza jön ide és így nem kell utazni a vizsgálatra .           Csontritkulás vizsgálatra is szokott kocsi Tatabányáról a termál fürdő előtt parkol és reklámozzák is .Helyünkbe jön a lehetőség a vizsgálathoz , csak élni kell a lehetőséggel !!!

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

 Elengedhetetlenek a szűrővizsgálatok!!!Mielöbb felfedeznek egy betegséget annál jobb  ,és talán még van gyógyulás is!!!! Igy van ez a daganatos betegségeknél is ,fontos hogy időben megtalálják !!!

Marika answered 11 év ago

Nagyon kiakadtam !!! A szűrő vizsgálatra 65 éves korig küldenek " behívót" , el lehet menni a vizsgálatra anélkül is 5000 ft -ot kell érte fizetni . Aki már elmúlt 65 éves az már nem ember ??? A családorvos írhat beutalót ha panasz van , ha nincsen és nem akar írni akkor fizethetek , hány bőrt akarnak még lehúzni rólunk ???

Sára Biró answered 11 év ago

Utazás során a vonatban egy Amerikában élő kolozsvári egészségügyi dolgozóval beszélgettem és ő elmesélte,hogy Amerikában évente a háziorvos megvizsgálja a páciensét  és mindenféle szűrővizsgálatra elküldi. Na ez mikor lesz nálunk?