Egészséges életmód gyerekeknél

KérdésekEgészséges életmód gyerekeknél
Nanita kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sziasztok.
Szeretném kérdezni, hogy ti mennyire tartjátok fontosnak már gyerekkorban az egészséges életmód kialakítását ( chips, hamburger és minden ilyen finomság kerülését)?
Mit tesztek meg ennek érdekében?

12 Válasz
jaskó answered 11 év ago

Mielőtt a fiam megszületett, már cukorbeteg voltam. Ezért nagyon fontos volt az ő helyes életvitelének kialakítása. Megszokta és nem is követelőzött, hogy nálunk alig kerül az asztalra édesség, megszokta pontos időponthoz kötött étkezéseket és megszokta az egészséges ételeket. megszerette és most is szereti a főzelékeket, salátákat. Eddig semmi baja. remélem, mivel ezt az életmódot folytatja most is (36 éve) megússza a nagyobb bajt és nem lesz cukorbeteg. ha viszont mégis, akkor már nem lesz neki újdonság.

Nanita answered 11 év ago

Az egészséges életmódra, táplálkozásra való nevelést én is fontosnak tartom már gyerekkorban.
Bár időnként nem lehet elkerülni egy-egy hambit, chipset…., de minél kevesebbszer, annál jobb.

Sára Biró answered 11 év ago

Nagyon fontos lenne a felvilágosító program a szülőknek, nagyszülőknek. Én ha elmegyek előadást tartani, ahol inkább nagymamák vannak, mindig  valamilyen formában kitérek arra, hogy fontos oda figyelni  , hogy mit  főznek, sütnek az unokáknak. Nagyon haragszom amikor 1-2 éves gyereket  ( aki már túlsúlyos !!) pl hamburgerrel, chipessel etetnek. Biztos az a kis gyerek nem magától kóstolta meg. Ha már felnő akkor eldöntheti, hogy mit eszik. Egy kis gyereket könnyebb jó irányba terelni.

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Fontos! Tényleg a nagymamáknál kell kezdeni. A fiam 10-12 éves korában hajlamos volt a hizásra, szeretett enni, de mikor szóltam, hogy ez sok lesz, akkor mindig ügyesen sikerült megfogni. este csak joghurt, gyümölcs volt, de a nagyi folyton sajnálta, mindenkinek elmesélte, hogy éheztetem a gyereket. Aztán 12 évesen elkezdett nőni, azóta nincs is probléma. Természetesen mindkét gyermekem naponta sportol (sőt hetente 4x naponta 2x), emellett a bevitt kalória is megvan természetesen de igyekszem nekik egészséges ételeket adni. Nem mondom, hogy időnként nincs péksütemény, sőt még néha fornetti is, de hamburger csak évenet 1x bizonyitványosztás után. De az édesség és a fincsi de egészségtelen dolgok csak edzések után vannak, amikor itthoni "szieszta" van nincs ilyen. Sajnos  gyerekeknek nagy része túlsúlyos, aki normál súlyban van, az már jön a rendelőbe panaszkodni, hogy sovány- pedig csak a társaihoz képest. Szerintem, ha már kiskorban a gyermekünk hozzá van szoktatva a zöldségekhez, barna kenyérhez, akkor semmi probléma nem lesz abból sem, ha alkalmakkor (szülinap, névnap) chips és édesség kerül az asztalra. 

Sára Biró answered 11 év ago

 Természetesen alkalmanként belefér, meg is kívánjuk az édességet, a rendszeres fogyasztás nem javasolt. Melinda úgy tudom Te gyerek rendelőben dolgozol, mennyi elhízott gyerek fordul meg nálatok? Beszéltek a gyerekeknek a rendszeres mozgásról, vagy általában a betegség kezelésére szorítkoztok ? 

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Szia Sára! Nagyon sok elhízott gyerekünk van, szerintem a 10% gondozás alatt áll, ami már komoly súlyprobléma, de a 90 %-ból is van túlsúlyos bőven. Sajnos már 2-3 éves korban vannak súlyproblémával küzdő "inkább nem küzdő" gyerekek. Itt csakis a szülő a felelős. Rendszeresen kevés részük sportol, még jó ha nem autóval mennek iskolába, hanem gyalog vagy kerékpárral. Kifogás az van bőven, hogy miért nem…. és tele vannak panasszal, rossz közérzet, fejfájás stb. Az iskolákban is szabályozták egy időben a büfé termékeit, de szerintem már ugyanúgy visszaszivárgott a régi árú. Teljesen igazad van, hogy kiskorban kell elkezdeni, mer amit elrontanak, azt nehéz visszaszorítani. Lehet, hogy aranyos egy kisgyerek mikor husi, de időben kell megfogni, a gyerekek még nőnek, elnőhetik, időben kellene vigyázni. Nálunk a doktornő mindig beszél a mozgásról, étkezésről, szoktuk őket visszarendelni, kontrollálni, de amig a szülő nem áll mellettük addig baj van. 

Sára Biró answered 11 év ago

 Melinda ez nagyon sok 🙁 Szóval  ahogy jövök dolgozni én is látom, hogy autóval hozzák a gyerekeket iskolába, lehet messziről jönnek és a szülőknek is kell dolgozni, de utána sem mozognak a gyerekek. A mi időnkben kint voltunk télen-nyáron. A héten láttam egy tizenéves fiút a rendelőben ,hát volt legalább 100 kg,de ette a chipset  Igen mindenképpen gyerekkorban kell úgy nevelni, hogy a gyümölcs legyen a természetes, ne a finomított árú. Az a baj, hogy sokan azt hiszik, hogy csak a cukorban van CH.
Jó ideje mindig úgy kérem a betegeket hogy írjanak le 2 -3 napot, hogy mit esznek. Sokan mondják, hogy ők tudják,de így hatékonyabb gyorsan átfutható. Szomorúan tapasztalom, hogy napokon keresztül csak kenyér, rizs, hús, felvágott szerepel az étrendben. Nyáron azért valamivel jobb a helyzet, és ha innen indulunk ki , akkor azt eszik a gyerek, az unoka,nem??

Sára Biró answered 11 év ago

 Melinda 2-es típ. diabéteszes gyereketek van?

Judit Kraseczki answered 11 év ago

Sok mindenben igazatok van, de………….. sajnos a családok többsége egyre nehezebben teremti elő a mindennapi ennivalót, sokuknak a legkisebb gondjuk jelen pillanatban az, hogy amit az asztalra tesznek az egészséges is legyen. Ez egy tragédia, de sajnos attól még igaz!!  :((

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Sára! II-es tipusu cukorbetegünk nincs, szerencsére I-es tipusu is csak kettő van az 1300-as praxisban, de ezek a 100-150 kg-s tinikből pár év mulva biztosan lesz. Volt olyan gyermekünk (már kinőtt tőlünk) akit nem tudtunk egy mérlegen mérni, a vérnyomásmérő mandzsetta nem érte át a karját. Judit! Abban valóban igazad van, hogy nem könnyű ez anyagilag sem, én is tudom, míg a barna kenyerem 400 gr. 450 Ft, addig a fél kg. fehér kenyér 230. Ez igaz, de azért sajnos az elhízottak többsége inkább a jóvilágtól hizik. A cukros üditőtől, chipstől és pizzás kiflitől, amiből reggelire 3 db, kakaós csiga stb.- ezek sem olcsó dolgok. Akinél nem kerül az asztalra- sajnos egyre többen vagyunk igy- ők nem lesznek elhízottak.