Lefogyott 2-es típ. cukorbeteg. Hallottatok erről ?

KérdésekLefogyott 2-es típ. cukorbeteg. Hallottatok erről ?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

 Mi a véleményetek,ha egy 2-es típusú cukorbeteg lefogy és nem kell gyógyszert szednie akkor még cukorbeteg a paciens?

38 Válasz
Best Answer
katalin answered 12 év ago

Szerintem igen.Mivel velem is majdnem igy volt.34kg fogyás után ugy kihordtam a terhességem hogy csak a végén kellett nagyon kevés inzulin.És egy darabig jo is volt most már megint keményen szurom magam.

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

 Szia kedves Mária!! Megértelek!!Én 32  éves korom óta küzködök Pazsmirigybetegséggel,akkor fedezték fel,aztán évek múltán operáltak vele (2005 ben)attól fogva szedem a napi 1 szem  L-Thyroxint 100 asat!!3 havonta azóta is vérvétel ellenőrzés,annyit mondhatok hogy az eredményeim rendben de,amivel én azóta sem tudok se fizikálisan se lelkiekben megbirkózni az a hizás amit rám "rakott" valami!!Küzdök harcolok,ennyi amit tehetek de a gyógyszert életem végéig kell szednem!!(amikor operáltak teles irtást végeztek a tartományban)!!A lehető legrosszabb hogy vannak még betegségeim (nem kevés) nem könnyü,ami az örömöm nincs rákos betegségem!!!A változókor is megtáncoltatott úgy 3  éve,a régebbi irásaimba minden levan irva,bevallom ellensége voltam a POZITIV GONDOLKODÁSNAK de nyáróta sok mindenen átsegitett ez a gondolkodás,aminek nagyon örülök!!Anyit még hadirak ide ,háát igen orvosaim , körzeti orvosom ,volt belgyógyász orvosom (,,,,,,,,,,,,,,,,,( és    Sárika nagyon sokat segitettek nekem ,köszönettel tartozom nekik!!!Nem beszélve erről a Keva oldalról ahol szinte egymástól tanultunk ,tanulunk ))!!Kedves Mária ó egészséget kivánok neked és légy még sokáig ilyen kitartó !  Üdv,,Zsuzsanna!!  Biztos észrevettétek hogy melyik betüim nem müködnek )

Nagy Mária answered 11 év ago

Kedves Zsuzsa! Köszi a válaszodat. Remélem érzed, hogy én nem vitatkozni akarok, csak mivel annyi sok mindenen átmentem /én sem vagyok már csitri, bár a betegség nem korhoz kötött/, gondoltam megosztom a tapasztalataimat olyanokkal, akik hasonló problémákkal küzdenek. 7 éve egy télen felkaptam 20 lg-t, s akkor még ez senkinek nem tűnt fel. Akkor eléggé nehéz helyzetben voltam, ráfogtam, hogy biztos depressziós vagyok. Azóta persze ezt is másképpen látom.
Tavasszal lesz négy éve, hogy fény derült a PM problémámra, majd 2010-ben volt egy csípő protézis műtétem, ahhoz viszont eléggé fiatal voltam még, de hát ez van. Tehát a diabetes, a menopausa, a protézis, mind azt kívánta, hogy fogyjak, de hát ez nem megy olyan egyszerűen. Hiszen, hiába állítják be a megfelelő PM hormont, attól a kilók még ragaszkodnak az emberhez.
Én alapból gyógyszer- és orvos ellenes vagyok /bár tisztelet a kivételnek, találkoztam már csodás orvosokkal/, bár ez az én egyéni véleményem. Mint említettem dolgoztam egészségügyben, mindig is érdekelt az emberi test működése, hiszen ez valami csodálatos dolog.
Az életem úgy alakult, hogy most már megtehetem, hogy azzal foglalkozom, ami érdekel, s így két, de talán már három éve megvettem Szendi Gábor Paleolit táplálkozás című könyvét, el is olvastam, de valamiért nem kezdtem el ezt az életmódot. Tehát egy hónapja úgy hozta az élet, hogy elérkezett az idő, s neki láttam a ketogén részének. Sokat olvastam ezzel kapcsolatban, s rendkívül jó hatásúnak találom. Ezt akár két évig is lehet csinálni, mindenféle károsodás nélkül. Annyit engedtem, hogy hetente egyszer eszem egy almát, bár soha nem voltam nagy gyümölcsevő. Szerencsére a zöldségeket szeretem, most a sárgarépát mellőzöm, a CH miatt. Csak kókuszzsírral készítem a kajákat, tehát az étkezésemből kikerült mindenféle gabona, rizs, burgonya, az összes transzzsír, illetve a cukor. Mindent lehet helyettesíteni, sokan azzal támadják, hogy drága. Most már az egy hónap alatt vannak tapasztalataim, heti 4.000.- Ft-ból meg van a kajám, jól érzem magamat. Remélem a fogyás megy tovább, sajnos lenne még mit leadnom. Az elmúlt egy hónapban többet mentem, mint az elmúlt két évben összesen, s ez nem túlzás. Tele vagyok energiával.
Ismétlem, senkit nem akarok rábeszélni semmire, de ha már az insulin adag mennyiségét lehet csökkenteni, már azzal is sokat teszünk az egészségünkért. Ami engem mindig foglalkoztatott, hogy ha egyszer a szervezetemnek a CH-val van gondja, miért egyek én naponta ennyit, amit előírnak.
Én mindig is renitens diabeteses voltam, sok mindennel nem értettem egyet. Már az első terhességem alatt kiderült, de akkor még nem igen kezelték a terhes diabeteseseket, s így szültem is egy nagy babát, hiszen csak a 7. hónapban vették észre a bajt. A második gyerek születésekor már kezeltek, igaz, akkor még Pestre kellett járnom, de hát a gyerekért mindent. Nem is volt semmi baj, időre, normál súlyú babát szültem. Majd azt mondták, hogy több gyereket ne vállaljak. 18. évig nem is volt baj, majd egyszer egy rutin vizsgálat során /akkor még nem volt itthon cukormérő/ volt egy 24 értékem, amire kaptam gyógyszert, majd rá 3 évre állították át insulinra. Röviden ennyi, a többi nyűgömet nem részletezem, szerencsére egyáltalán nincs betegség tudatom. Ez sok mindenen átsegített.
Hát ennyi. Még nem találtak semmiféle szövődményt, aminek nagyon örülök, bár általában 8,5 fölé nem mentek az értékek, ezt is csak ritkán értem el. Nagyon odafigyeltem mindenre, de most teljesen megváltozott az életem.
Abban igaza van Sárikának, hogy egy lázas állapot, egy fertőzés előtérbe hozhatja ismét ezt a dolgot, hiszen 2000-ben is egy ismeretlen eredetű, 5 hétig tartó lázas állapot után kaptam insulint.
Szerencsére még életemben nem kaptam meg semmiféle influenza járványt, ezt a 2000-ben történt dolgot leszámítva, nem szoktam beteg lenni, de hát nem lehet tudni mit hoz az élet.
Az biztos, hogy ezt az életmódot már nem változtatom meg, nekem nagyon bevált.
További szép napot.

Nagy Mária answered 11 év ago

Még annyit az előzőekhez, hogy a hüvelyesek is kikerültek az étrendemből.

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

 Szia Mária! Köszönöm hogy szinte beavattál az életedbe,és egyik mondatod ami a legnagyobb problémám nekem is" Hiszen, hiába állítják be a megfelelő PM hormont, attól a kilók még ragaszkodnak az emberhez."ez  szivenütött,és higgye már el egy nem Pazsmirigybeteg is hogy ez igy igaz!!!!Főorvosok is nyilatkozták a TV ben attól függetlenül ha  ók is a Pazsmirigy eredmények attól még lehet hizás!!Akik nem érzik át a betegségek súlyát azok nem is tudák mik ezek a dolgok,egy harc ami vagy elmúlik vagy nem!!!

Nagy Mária answered 11 év ago

Zsuzsa! Most jöttem meg a délutáni kutya sétáltatásból, s benéztem ide.

Hát igen a fogyás! Elmegy az ember orvoshoz, meg sem kérdik mi a problémája, végig mérik és
közlik, hogy fogyjon le. Ez azért undorító!!!!!!!! Bár engem sem alantas ember, sem alantas
dolog nem alázhat meg, de akkor is kikérem magamnak!!! Honnan tudja az a doki ismeretlenül, hogy milyen élet áll a hátam mögött, milyen problémákkal kellett megküzdenem, s biztos abban, hogy azért
van túlsúlya az embernek, mert zabál? Sajnos ma a nyugati orvoslás nem az egész embert látja, pedig a magyar nyelv nagyon szépen megfogalmazza, hogy "egészség", nem csak a részleteket kellene látni.
Annyira szétszabdalták ezt az egészet, különböző területekre, hogy a kardiológus csak a szívet nézi, a szemész csak a szemet és így tovább, de mögötte elveszik az ember.

Az előbbiekben hibásan írtam le, hogy mit hagytam ki a kajálásból, hiszen ez a paleolit életmód alapja.

Ami nincs: semmiféle gabona, a teljes kiőrlésű sem, rizs, burgonya, hüvelyesek, s a tej és tejtermékek.
Olykor kompromisszum gyanánt egy kevés kemény sajt. Köles, bulgur, meg hasonlók sincsenek.Nincs étolaj, margarin, semmi, amit hidrogéneztek, ezt a fajta olajat esetleg nyersen.

Van viszont: disznó zsír, kacsa-, libazsír, vaj, de azt is spercálisan elkészítve ghínek, kókuszzsír, sok – sok hús, tojás, zöldségféle. Akinek PM problémája van, s még van remény a visszafordítására, annak nem ajánlott a paradicsom, padlizsán, káposzta. Amennyiben már nem működik, akkor ezeket is lehet enni.
Lehet nagyon jó kenyereket is sütni maglisztekből, kókusz-, mák-, mandula-, stb. lisztek.
Van nagyon jó cukor helyettesítő dolog, pl. Xilit, én a Zéró cukrot használom, mert a xilit meghajt,
viszont a Xukor, az eritrilt tartalmaz, ami nem kerül a vastagbélbe, mert előtte felszívóik, s így nem okoz kellemetlen tüneteket. Lehet használni kakaót, sütőport, élesztőt nem! Olykor egy kis mézet, bár én ezt nem szeretem, meg magas a CH tartalma. Lehet enni 85 % kakaó tartalmú csokit, tehát nem kell éhezni. A neten millió recept van. Én a ketogén részét csinálom, a kajám 60%-a zsír, 30% fehérje /tehát hús, bármiféle lehet/ és zöldségek, ezek adják a 10% CH-t. S mivel a szervezet nem kap CH-t, amiből a felesleges elraktározza, így kénytelen a saját zsírkészletéhez nyúlni, s ezért lehet vele gyorsan és hatékonyan fogyni. Ha valaki éhes, akkor kicsit emelnie kell a zsír mennyiségén.
Ez mind – mind le van írva Szendi Gábor tények-tévhitek oldalán, millió kutatási eredménnyel alátámasztva.

A másik a D3 vitamin kérdése. Eddig mindig riogattak, hogy milyen veszélyes ennek a túladagolása.
Hát most kiderült, hogy sok – sok betegség, de főként a II. típusú diabetes melegágya a D3 vitamin hiánya. Megkérdezte Tőled, tőlem egyetlen orvos is, hogy mennyit szedek, esetleg szedek-e egyáltalán?
S mint kiderült, ez nem is vitamin, hanem egy hormon.

Bocsi, hogy ilyen hosszúra sikeredett, de érdemes kutakodni, mert ami jó volt 30 éve, az nem biztos, hogy ma is megállja a helyét. A világ ettől szép, hogy nem vagyunk egyformák, s állandó a változás. A baj az, hogy az új dolgokat nehezen fogadják el egyesek. Azért, mert egy orvos elvégezte az egyetemet, nem kellene abba hagynia a tanulást, hiszen nekik állandóan topon kellene lenniük, s haladni az új felfedezésekkel. Most lehet mondani, hogy milyen helyzetbe van az eü., de ez csak hozzáállás kérdése az egyének részéről.

Na, most már befejezem. További szép napot.

Sára Biró answered 11 év ago

  Kedves Mária ! A sok zsíros ételnek a liba , disznózsír  stb..később meglesz a böjtje. Ma már a zsírban fehérjében szegény   és szénhidrátban gazdag étrend javasolt a cukorbeteg részére. A szénhidrátot zöldség,gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonatermékből készült ételek biztosítják.

Nagy Mária answered 11 év ago

Kedves Sára! Hittem és tartottam eddig ezt én is, csak hát ez a fajta ételpiramis most megdőlni látszik.
Ezért kell figyelni az új kutatásokat. Nyilván Te szívvel – lélekkel sokat teszel a diabeteses emberekért, de már egyre több kollégád is elfogadja ezt az új táplálkozási piramist.
Sőt, már orvosok is ajánlják a betegeiknek, főként diabetes esetén, mert mint kiderült rengeteg ember nem bírja a gabonát, tejet, s évek óta tartó problémájára itt a megoldás, ha ezeket elhagyja.
Ezt nyilván majd az élet fogja bebizonyítani. Én csak megosztottam a tapasztalataimat.
Ja, és az így táplálkozó embereknek nagyon jó a Triglicerid szintjük, a koleszterinnel sincs bajuk, de ennek is érdemes utána olvasni, "koleszterin mítosz" címmel. Bebizonyították, hogy a szív- és érrendszeri betegségeknek semmi köze a koleszterinhez, hiszen ezt a szervezet ott és akkor termeli, mikor erre szüksége van. A sok gabona és a transzzsír a felelős ezekért a betegségekért.
Továbbra is azt mondom, hogy senkit nem akarok meggyőzni, egészségügyist meg egyébként is nagyon nehéz, de majd a betegek kikényszerítik a változást a maguk példájával.
Szép estét.

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves Marika Én tudom,hogy van olyan orvos aki elfogadja,meg néhány betegnél be is vált a paleolit táplálkozás. Évtizedekkel ezelőtt is húst,hússal javasoltak a cukorbetegeknek,aztán rájöttek,hogy a sok fehérje nem egészséges Az biztos,hogy a transzzsírsavak károsak az  egészségre,meg ha valakinek laktóz érzékenysége van nem javasolt a tej fogyasztás stb.
 Megköszönném,ha leírnád egy-két napi étkezésedet:-)

Nagy Mária answered 11 év ago

Kedves Sára! Te magad is azt mondod, hogy van olyan, akinél ez bevált. Nos, tejet nem csak annak nem ajánlatos inni, aki laktóz érzékeny, s a gabonát is ne csak az hagyja el, aki glutén érzékeny.
tudtad azt, hogy több olyan esetben, ahol egy sima lisztérzékenységi vizsgálat negatív volt, később mégis került a rejtett glutén érzékenység?
Az étkezés! téves azt gondolni, hogy aki paleolit szerint táplálkozik, az kanállal eszi a zsírt, s kiló szám a húst.
Ez nem igaz. Rengeteg finom ételt lehet készíteni, sőt még paleo-sütiket is, csak nem lisztből, hanem maglisztekből.
Igen, állati eredetű zsírokat, vagy kókuszzsírt használunk, rengeteg az étkezésünkben a tojás. Tudom, most megint lesz ellenvetés, pedig már nagyon régen úgymond "rehabilitálták" a tojást.
Fontos a sok folyadék, de ez más étkezési szokás esetén is fontos.
Az én étkezéseim: általában 2x eszem egy nap, – tudom ez ismét támadási felület -, de mivel említettem már, hogy én renitens voltam világ életemben, amíg insulint adtam, akkor sem igen ettem többször.
A reggeli számomra elképzelhetetlen.
Tehát úgy kb. 11 óra körül eszem: vagy egy vékony szelet sonkát, vagy szalonnát, nyersen – sütve, mikor hogy. Amennyiben sütöm, akkor ütök rá két tojást, vagy főzök mellé lágy tojást.
Mindig eszem mellé uborkát, hagymást, retket, ami van. paradicsomot, bár nagyon szeretem, de a magas lektin tartama miatt nem eszem, bár már a PM teljesen elhalt. PM probléma esetén egyetlen keresztvirágú sem engedélyezett, de nekem már nem fog beindulni, tehát én eszem káposztát, karfiolt, padlizsánt is.
Gyakran eszem az első étkezéskor töpörtyűt. Persze, ez max. 10 deka zöldséggel.
Kb. fél 5 – 5. óra magasságában van a második étkezés, nem is vagyok addig éhes. Amennyiben nincs kedvem főzni, hasonlót eszem, mint reggel, de ilyenkor soha nem eszem már tojást, az nekem este már nem passzol.
Ha van kedvem főzni, akkor valami zöldséges kaját készítek.
Tegnap megfőztem egy kb. 20 dkg-s brokkoli, amiben volt egy kevés pirított szalonna, majd ezt fűszereztem, felöltöttem kevés vízzel, amikor elkészült, kétharmadát turmixoltam, s ezzel sűrítettem vissza a többit.

Esetleg sütök grillben két vékony szelet pulyka- csirke mellet, s csinálok mellé párolt káposztát.

Sütőtökből nagyon jó "hasáb burgonyát" lehet készíteni, persze csak a régi, hagyományos szürke színű, kör alakú tökből, mert a hosszúkásban sok a CH. Ugyanebből lehet "paprikás krumplit" készíteni, nagyon finom, csak nem kell rá sok víz, mert nem szívja fel.

Sorolhatnám órákig az ételeket, de a paleolitozók blogján rengeteg receptet lehet olvasni.

Egyetlen kérdésem lenne, amire még egy orvos sem tudott válaszolni, pedig elég sokkal találkoztam már, mégpedig az, hogy miért egyek én nagy mennyiségű CH-t, ha ahhoz nagy adag insulin szükséges?
Én szeretem mindennek a tudományos magyarázatát. Ezért is ésszerű számomra a paleolit táplálkozás, hiszen hatalmas mennyiségű cikk jelent meg a témában, rengeteg tudományos kísérlettel alátámasztva.

Egyébként a tasakos leves témánál, Te is említetted, hogy egy volt beteged, letette az inzulint. Akkor most miről beszélünk.

Ismét azt mondom, hogy a világ attól szép, érdekes és színes, hogy nem vagyunk egyformák, az úgy túl unalmas is lenne. Úgy gondolom a Jóisten azért adott szabad akaratot, gondolkodási képességet, hogy ezt használjuk is, s ha olykor szükséges, felülbírálhassuk a döntéseinket, a megrögzött szokásainkat.

Ennyi év alatt egyetlen orvos nem tudott a betegségemen javítani, pedig bizonyára sokat tanult, ezért más alternatívát kerestem.

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves Marika! Pontosítok,csak nehogy félre értse bárki,aki erre téved:

  • van olyan orvos aki (még egyet tudok) aki bizonyos betegségekben egyetért a paleolit diétával
  • azzal,hogy naponta 2x eszel egyáltalán nem értek egyet
  • a tasakos leves fogyasztása előtt hagyta el a beteg az inzulint orvosi UTASÍTÁSRA, azért  mert a testsúly felére csökkent
  • a nagy mennyiségű fehérje,zsír fogyasztás a későbbiek során a későbbiek során megbosszulja magát, megjelenik a vizeletben a fehérje,károsodnak a vese erei.
  • az ,hogy aktuálisan jó a vércukor,nem jelenti azt , hogy jön pl.egy gyulladás és nem borítja fel az anyagcserét

Röviden csak ennyit írok most. Remélem néhány év múlva is ilyen jó állapotban leszel,mert akkor lehet igazán véleményt mondani. Természetesen vannak olyan paleolit receptek amik hasznosak.