Gyermekvállalás cukorbetegen

KérdésekGyermekvállalás cukorbetegen
Nanita kérdezte ennyi ideje: 12 év

Sárika megkért arra, hogy írjam le a terhességeim tapasztalatát.
Többen tudjátok, hogy 1-s típusú cukorbeteg vagyok, idén immár 30 éve.
Nagy fiamat 15 évvel ezelőtt szültem, cukorbetegen és asztmásan,reflux problémával.
Arra sajnos már nem emlékszem, hogy milyen inzulint kaptam, mert hát a 30 év alatt volt már jópár. 🙂
A 15 évvel ezelőtti és a 3,5 évvel ezelőtti terhességi állapotom volt a legszebb időszak az életem alatt és itt nemcsak a gyermekek jövetelére gondolok.
Mindkét terhességem alatt ( bár a második szülésnél már a fentebbi eü gondjaim mellé párosult szívbillenytű gond is) a cukrom olyan csodálatos volt,mint előtte és azóta sem, pedig a nagy időbeli eltérés miatt más és más inzulint kaptam. A terhesség alatti és nem terhességi evési szokásaim ugyanazok, semmi változás nincs benne. Az orvosok azt mondták, hogy állandóan terhesnek kellene lennem. 🙂 Az egészben a "kellemetlen" csak az volt, hogy nem volt elég a napi 4x-i vércukor mérés( bár mostanában a volt Apdira mizériám miatt sem 4x-i), hanem akár napi 8-10 mérés is volt és többször is kellett esetleg korrigálni. Egyik terhesség alatt sem híztam plusz kilót. Viszont a kislányom megszületése után a szoptatás alatt igen és az azóta is rajtam van. Ahogy elkezdtem szoptatni, pár másodpercen belül hypoztam. Ezért az egyik kezemben a pici, a másik kezembe pedig a férjem adogatta a szénhidrátot. Izgi volt. 🙂
A fiam idején még az volt a szokás, hogy kéthetente kellett menni a kezelőorvoshoz és a nőgyógyászhoz. Az utolsó másfél hónapra pedig be kellett feküdni, csak hétvégére volt eltávom. November 11.-én reggel megkaptam az indítót és 12.10- órára a fiam már kint is volt. Mindkét gyermeket nem császárral szültem.
Fiam nagyobb súllyal született, a régi inzulin hatásával indokolták: 4,2 kg. Én pedig vagyok 164 cm és 50 kg-val kezdtem mindkét terhességem. Akkor még rögtön az elején majdnem a végéig kaptuk az epidurális érzéstelenítőt.
Kislányommal már csak havonta kellett menni a kezelőorvoshoz és nőgyógyászhoz. Pénteken még itthon az irodában dolgoztam, hétfőn pedig megszületett. Nála már a súly is rendben volt ( Humalógot kaptam): 3,6 Kg. Itt viszont már nehezebb volt a szülés. Feltételezem a "korom" miatt is, meg hát ekkor már csak néha néha kérni epidet, megszenvedtem vele, kifáradtam a végére. Meg hát azért ezt a második szülést már nem csak cukorbetegen, asztmásan, reflux problémával, hanem mitralis regrulaticióval csináltam. Nehéz volt, De megcsináltam! Itt van két, szép, egészséges gyermek!!!

23 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

 Köszönjük Julcsi, hogy megosztottad velünk a gondolataidat és még Tirolból is gondolsz ránk!

Edina answered 12 év ago

Sziasztok!Kinek mennyi idő volt az "előkészület" a start jelzés elött?

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Szia Edina! Nekem nem volt "előkészület", nem gondoltam,hogy terhes lehetek, de még az orvosom sem hitte el. Az első gyermekemnél jelentkezett a terhességi diabetes,ami diétával tökéletesen karbantartható volt, (az éhgyomri vércukor mindig normál volt,csak a terheléses vizsg. volt nagyon magas) Szülés után kb. 1,5 évig "elcsitult", ezután kellett inzulint kezdeni. A cukorbetegséggel a pajzsmirigyem is felborult, ezért rendszertelen lett a menstruációm, szinte folyamatos volt, ezért nem is gondoltam a terhességre. A kezelés után kb. 1 évre terhes lettem, amit tényleg a nőgyógyászom sem akart elhinni. Csodálatos terhesség volt, a vércukrok rendben (anyit kérdeztek,hogy a terhességet megelőző 6 hétben milyenek voltak a cukraim) és született egy gyönyörű és szerencsére teljesen egészséges kislányom. Tervezett császármetszésnek indultunk, ezért a szülés előtt egy héttel befektettek a kórházba, ahol szintén volt orvos aki megkérdezte,hogy ennyi problémával tényleg szülni akarok-e? (nagyfokú rövidlátásom is van). A tervezett császár végül előre hoztt lett,mert a gyermekem nem akart mozogni, de minden simán ment, egy évig szoptattam.

Sára Biró answered 12 év ago

 Szia Edina! Én azt javasolnám,hogy mielőbb  keresd fel a Baranyi Éva tanárnőt (korábban említetted a nevét),mert már a terhesség  bekövetkezése előtt legalább fél évvel jó lenne  beszélni vele. Tudnod kell,hogy az Apidraval nincs tapasztalat és a terhesség alatt át szokták állítani a betegeket Humalog vagy Novorapidra.

Edina answered 12 év ago

Köszönöm!Igen Sára azt tudom,hogy Apidrával nem lehet.:-(

Nanita answered 12 év ago

Így van. Vagy tudom javasolni a Péterffy kórházban ( Edina Dunakeszin lakik, "útba esik") Thaissz Erzsébet doktornőt. Apidrát biztosan megvonják, vagy Humalog vagy Novorapid.

Sára Biró answered 12 év ago

 Melinda milyen súllyal született  a kislányod? Köszi,hogy leírtad:-)

Hné M Melinda answered 12 év ago

Szia Sári! 3800 grammal, nem volt kicsi, de azért nem is túl nagy ugye? A nagy 4200-vel született, ott volt még csak a terhességi diab. ott sokat is hiztam de a kislányomnál csak 8-9 kg. a szülés után az rögtön le is ment.

Sára Biró answered 12 év ago

 Melinda akkor az első gyerekedet amikor vártad,nem volt jó az anyagcseréd.

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Valószínű, bár az éhgyomri vércukrom mindig jó volt, vizelet cukor soha,de az étkezés utánival volt bizonyosan baj (a terheléses vizsgálatkor is nagyon kiugrott-ha jól emlékszem 12,7 volt). 28 kg-t híztam, nem tudom,hogy a magas vércukor miatt ettem,vagy a sok hízástól jött a diabetes. mi volt előbb a tyúk vagy a tojás?