Sárika ! Itt a kérdés !!!

KérdésekSárika ! Itt a kérdés !!!
Tri-Ton kérdezte ennyi ideje: 12 év

Ha az inzulin a cukorbetegek vércukor szinjének szabályozására való ( tudtommal ), akkor hogyan jön képbe az aránylag normális cukorszint mellett a triglicerid és a koleszterin szabályozása inzulinnal ???

7 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 12 év ago

 http://www.diabet.hu/hirek.aspx?&nid=21679&cid=32#21679
"Wittmann István azt mondta: a felfedezést az áttörési jelenség okainak vizsgálata közben tették. A jelenség lényege, hogy a cukorbetegség felfedezésekor a betegek mindössze egy-két hétig nagyon intenzív inzulinkezelést kapnak. Ennek köszönhetően olyan változás jön létre a szervezetükben, amelynek hatására utána akár évekig nem szorulnak inzulinkezelésre, "e nélkül is teljesen jó a cukruk". "Kerestük, mi az, amit két hetes intenzív kezeléssel így meg tudunk változtatni" – tette hozzá. 

Az,hogy mikor lesz a felfedezésből gyógyszer,az még rejtély!

Tóni amit most én írok  magánvélemény,nem tudományos:-)
Mostanában volt  3-4 olyan beteg akinek extrém magas vércukor értéke voltak (vizeletben ketontest is) intenzív inzulin kezelés után két beteg csak tablettát kap, egy másik beteg már minimális adag inzulint kap.
Más eset: egy betegnél már 1-2 éve nem lehetett HgbAlC-t nézni annyira "zsíros" volt  a vére,és nemrég egy másik bázis inzulinra tértünk át ,pontosabban méri a vércukor-értékeit,diétázik és sikerült HgbAlC-t nézni.Ő négyes kombinációban kapja a koleszterin és triglicerid szint csökkentőt!
Most regényt írtam..:-)

Sára Biró answered 12 év ago

Tóni a 2-es típusú cukorbetegség egy komplex anyagcsere zavar és az inzulin nemcsak egy vércukorszintet csökkentő hormon,hanem szerepe van a zsír anyagcserében is. Ha valakinél inzulin hatására javul a cukor anyagcsere akkor a triglicerid szint is csökkent,egyszóval az anyagcsere javul .  Majd erről még írok egy kicsit részletesen is,illetve linkelek majd valamit ,de most sietek dolgozni,de este leszek!

Nanita answered 12 év ago

Ez nagyon érdekes dolog amit írtok! Sára lehetne erről részletesebb infot is kapni:
-ez az intenzív inzulin kezelés mit jelent?
– kinél alkalmazható?
– milyen kórházban végzik ezt?
– kérhető-e ez a kezelés?

Sára Biró answered 12 év ago

 Anita az intenzív  inzulin kezelés az,amit Te jelenleg is kapsz.rövidítve ICT. De erről akkor beszélünk csak,ha a beteg baponta rendszeresen méri a vércukor értékét,CH-t stb és ennek megfelelően adja az inzulint. 
A leírt kutatás 2-es típusú cukorbetegekre vonatkozik,meg a mi betegeink is 2-es típ.voltak, És mint fenn írtam ez egyéni megfigyelés volt,és eszembe jutott amikor erről a kutatásról hallottam!

Nanita answered 12 év ago

Igen, igazad van, hogy a leírt kutatás a 2-s típusúakra vonatkozik. Fentebb írtátok is, csak én átsiklottam este azon a mondaton. Bocsánat.

Tri-Ton answered 12 év ago

Szia Sárika !    Köszönöm a választ, elgondolkodtató. Rövidesen találkozunk és az új eredmények függvényében megbeszéljük. 

Sára Biró answered 12 év ago

 Anita nem kell bocsánatot kérni a megbeszélés a lényeg. Meg szeretem a jó visszakérdéseket,illetve azt ha párbeszéd tud kialakulni !
Reggel amikor felkelek munkába indulás előtt mindig megnézem az oldalt,hogy esetleg van-e valami sürgős kérdés,amire szükség lenne válaszolni. Ilyenkor végigolvasva,nézem mennyi betűt mellé ütök.
Tóni nagyon várom,hogy milyen lesz az eredményed,de a trigliceridet az aktív mozgás jól csökkenti,úgy hogy adjál bele mindent 🙂