Frissen diagnosztizált cukorbeteg

KérdésekFrissen diagnosztizált cukorbeteg
Nanita kérdezte ennyi ideje: 12 év

Mit tanácsolnátok, javasolnátok egy friss cukorbetegnek vagy közvetlen családjának mit tegyen ha kiderült, hogy diabeteses?

25 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

 A cukorbetegség kezelése nem képzelhető el a beteg aktív részvétele nélkül. Nagyon fontos,hogy a beteg megtanuljon a betegséggel együtt élni, ehhez az kell hogy elfogadjuk a betegséget.Ez néhány embernél könnyen megy,viszont elég sok cukorbeteg nem fogadja el a betegséget, nem vesz tudomást róla, beveszi a gyógyszert, néha" diétázik ", hát a mozgásról inkább ne is beszéljünk.:-( Pedig a cukorbetegség kezelése a rendszeres mozgás , a megfelelő étrend nélkül nem képzelhető el.És akkor még nem is beszéltünk a vércukor önkontrollról!! Annál a betegnél aki úgy csinál mintha mindent tudna,vagy azt mondja a beteg" én tudom a diétát és mit kell csinálni", na akkor tudom hogy halvány fogalma sincs az egészről. Itt sokkal nehezebb a beteg oktatása. Sokszor mondtam nem ártana,ha pszichológust is be lehetne vonni a cukorbetegek  edukációjába, aki elbeszélgetne a betegekkel, sokkal jobb eredményt lehetne elérni. Így meg kell próbálnunk nekünk egy kicsit jobban oda figyelni a betegre, a figyelmét felkelteni, hogy érdeklődő legyen, ilyenkor szoktam rákérdezni a családra, hogy ki tudna segíteni stb,de sokszor olyan kevés idő van,hogy feltétlen célirányos kérdéseket kell feltenni hogy valami információt át lehessen adni a betegnek.  
Anita nagyon jól leírta egy inzulinos cukorbeteg oktatását,az 1-es típusú cukorbeteg kezelése kórházban történik.
De mi van a" 2-kel"??
A szerencsés beteg egy jó háziorvoshoz kerül aki elmondja,hogy fontos a mozgás, az étrend megváltoztatása, súlycsökkentés(mert általánosságban szükséges), a labor vizsgálatra , a szemészeti kontrollra, ultrahang vizsgálatra.  EKG vizsgálat már ritkább esetben készül,pedig a szénhidrát anyagcser zavart gyakran kíséri, magas koleszterin,magas vérnyomás, magas húgysav színt és a szív érrendszeri betegség sem ritka. Sokszor már a szövődmény egy agyi infarktus,vagy szívinfarktus hívja fel a figyelmet a diabéteszre. Az ilyen tájékozott háziorvos már elküldi szakorvoshoz és tovább lehet a megkezdett oktatást folytatni. És örömmel írom,hogy a környékünkön már vannak ilyen háziorvosok!
Folytatás legközelebb,de elsősorban a ti véleményetekre vagyok kíváncsi:-)!

katalin answered 12 év ago

Igen ez mind igy van amit a Sári irt meg kell tanulni és egy életen át megtartani  ami talán még nehezebb de muszály.

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Szia Anita! Köszönöm az érdeklődést. Kicsit jobb a cukrom, de még nem az igazi 11 körül van a reggeli, az orvosom azt mondta,hogy este lefekvéskor 4-6 között nagyon alacsony volt, ezért voltak a magasak, 7-8 között kellene tartani,most igy a reggeli 11 körüli. Ez még mindig nem jó, viszont napközben többször lecsúszik 4 alá mióta megemeltük a Lantust jóval kevesebb novorapid kell. Remélem sikerül belőni, sikerül megúszni a pumpát, meg igy a lantussal 2 bökivel kevesebb van naponta. Jó lenne ha beállna. Dolgozunk rajta

Sára Biró answered 12 év ago

A frissen diagnosztizált kettes típusú cukorbetegek nagyon gyakran évekig csak a háziorvoshoz járnak.
Na ,de most már jogosítványt nem lehet hosszabbítani a diabetológus szakvéleménye nélkül. Ez többletmunka, viszont jó néhány cukorbeteg került így gondozásba. Sok olyan beteg van akit már legalább 10 éve kezelnek,rossz az anyagcseréjük szedik a gyógyszert,de"nem diétáznak".
Mi most a környéken épp a háziorvosi rendelőben dolgozó nővéreknek szeretnénk egy továbbképzést szervezni,épp azért hogy idejében tanácsot kaphassanak a betegek.
Megnézik a vércukor naplótokat a háziorvosi rendelőben amikor inzulint írattok? 

Marika answered 12 év ago

Még egyszer sem kérték , de elvittem megmutatni , hogy miért íratom fel a három doboz tesztcsíkot havonta .Előfordul , hogy még kell venni teljes áron és nagyon drága 2870 egységáron mindegyik .Amikor cukorbeteg lettem két évig csak a családorvoshoz jártam és rosszak voltak az eredményeim a gyógyszer mellett és magamtól mentem el a diabetológiára ezért azóta is neheztel rám az orvosom .Az inzulinnal gyorsan rendeződött , és az analóg inzulin használata óta (2000) összehasonlíthatatlanul jobb az életminőségem és a vércukor eredményeim is .

Édes szívem answered 12 év ago

Nem tudom saját blogot ér-e belinkelni, de mi is összeszedtük, amit fontosnak gondoltunk: http://edesszivem.wordpress.com/2012/05/25/jo-tanacsok-kezdo-cukorbetegeknek/

jaskó answered 12 év ago

Kedves Doktor nő! Magam és betegtársaim is örömmel fogadtuk a blog bejegyzését. Nagyon jól, nagyon szépen összegezve és főleg a betegek nyelvén, közérthetően ad választ a kérdést felvető társunknak, de a többieknek is. Kérem érezze jól magát közöttünk. Örülnénk, ha nagy szakmai tapasztalata birtokában továbbra is hasznos tanácsokkal látna el bennünket. Ha átböngészte az oldalt, a felvetett kérdéseket, az adott válaszokat, bizonyára látja és érti, milyen hiánypótló munkát végez ez a csapat Sárika irányításával.  Itt nagyon sok olyan gondolat merül fel, amit a rendelőben talán soha nincs idő alaposan megbeszélni. Kényes kérdések, egyéni problémák, gyakorlati tapasztalatok és tapasztalat hiány, félelmek, talán rettegések is valamitől, amit megélünk, megtapasztalunk, de igazából nehezen tudunk elfogadni. Előjönnek néha kemény, talán vad dolgok is. kecsegtetnek csodával egyesek, mások pedig várják a csodát. Az előbbieket óvatosan eltereljük innen, az utóbbiakat pedig megpróbáljuk a napi realitások felé irányítani. A cukorbetg élete a küzdés maga. küzdés a tudatlanságunk, a félelmeink ellen Ebben nagyon sokat segít ez a közösség, hiszen tanít, oktat, bátorít, biztat, időnként helyretesz , de főleg azt sugallja, hogy nem vagyunk egyedül! Kérem vállaljon részt ebben a nagyszerű munkában! segítsen, tanítson és bátorítson bennünket!
Üdvözlettel: Pintér József

Sára Biró answered 12 év ago

 Marika szomorúan tapasztalom,hogy a mi környékünkön is elég kevés háziorvosi rendelőben nézik meg a naplót, ezért is fogy kevesebb tesztcsík és sokszor úgy érkezik a beteg az inzulin javaslatért,hogy neki csak az éves javaslat kell:-( Egy év alatt sokan azt is elfelejtik,amit tudtak. Látszik Marika,hogy az édesanyád betegsége alatt sokat informálódtál,nem bírom hangsúlyozni hogy a folyamatos tanulás,érdeklődés sokat segíthet egy cukorbeteg életében.  Viszont mint írtam van jó néhány cukorbeteg akinél sikerült jó eredményt elérni:-)

Mária Miklós answered 12 év ago

Marika: a 2870-ft-os tesztcsíkot orvos írja fel Neked???  Csak az inzulinos betegeknek írják fel?

Most  úgyanígy vagyok, mint Te, hogy a háziorvosomhoz járok, látom rajta, hogy haragudna ha a gondozóba mennék, pedig én úgy érzem,  ott nekem sokkal jobb lenne.   Talán jobban odafigyelnének helyzetem alakulására………

Marika answered 12 év ago

Marika !! Ha úgy érzed jobb lenne ha a diabetológiára járnál akkor tedd azt és ne foglalkozz az orvos véleményével mert ez egy bonyolult betegség és a szakorvosok sokkal jobban ismerik ezt. A Te egészségedről van szó és jogod van hozzá , hogy vigyázzál rá amennyire csak lehet .Lehet , hogy sok beteg több információval rendelkezik , mint egy családorvos nem szeretnék megbántani ezzel senkit sem !! Az a teszt csík teljes ára felírva hatszáz ft körül van .