Félelem, szorongás, depresszió, hipoglikémia……

KérdésekFélelem, szorongás, depresszió, hipoglikémia……
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 9 év

Ti akik évek óta cukorbetegek vagytok, mit tapasztaltatok, ha túl sok hypótok van erősödik a szorongás, vagy akár depressziós tünetek?
Szívesen olvasnék erről, szerintem tanulságos lenne.

16 Válasz
Sára Biró answered 9 év ago

 Anna Hortobágyi  írta a keva fb-on  "Nekem egyetlen hasonló esetem volt eddig. Reggel 9 körül kezdett kitisztulni a világ. Azt sem tudtam, hogy milyen nap van, és hol vagyok. Később kiderült, hogy szegény Anyukám már órák óta küzd velem, de állítólag nem voltam hajlandó sem cukros vizet inni, sem cukrot mérni, semmire. Végül néhány evőkanál nutellát sikerült belém tukmálni, aztán lassan magamhoz tértem. A hypo alatt Tesómmal négyszer beszéltem telefonon, Apuval is egyszer, de a mai napig nem emlékszem. Sajnos a nutella ízére sem… "

Hné M Melinda answered 9 év ago

 Sziasztok! A gyakori hypok miatt nálam kialakult a szorongás és a félelem, sajnos bármennyire is nem akajuk ez jön. Most, hogy "stabilabb" a cukrom már jobb a helyzet. Nde egyik este gondolkoztam el ezen, nem mindegy milyen helyzetben jön a hypo, pl. ha aktiv vagyok jövés-menés akkor már a 4 körüli értéknél vannak tüneteim, de este fekvéskor pl. 2,5-2 kezd okozni valami "furcsát". Már többször észrevettem, hogy van mikor csak 2 körülinél vannak tüneteim és nem túl erősek, de 2 nappal ezelőtt rájöttem, hogy ez mindig fekvő helyzetben este vagy hétvégén  du. pihenéskor van lefekvés után van igy. Napközben, munka közben már 4 körül is panaszom van és néha sokkal erősebbek a tünetek. A félelem és a stress pedig ezekek nálam egyyenes velejárója, és azt gondolom, hogy aki azt mondja, hogy ettől nem kell félni nem is élt át igazi hypot.

Sára Biró answered 9 év ago

 Köszi Melinda,hogy írtál e kérdéssel kapcsolatosan, nagyon érdekes amit leírtál a jövés-menés alkalmával már 4 körül érzed, és amikor  fekvő állapotban vagy csak 2,5 körül. Ilyent még nem is hallottam. Olyant viszont gyakran szerencse , hogy nem érzem :-((( No :-(((
Szóval a labilis anyagcsere fokozza a szorongást, vagy fordítva? lehet ez a tojás és a tyúk esete? 
Szerintetek??

Szabó Eszter answered 9 év ago

 Kedves nálam sokkal tapasztaltabb Kevások!

Sári kérdésére nem is olyan egyszerű a válasz.
Alapesetben (nem cukorbeteg embernél) a stressz egyenesági következménye a vércukorszint megváltozása, hiszen a régi "üss vagy fuss"- reakció miatt az izmoknak szükségük van a glükózra. Többek között ezért is veszélyes a krónikus stressz.
Azonban ez nálatok, úgy gondolom, máshogy működik, mivel a szervezet saját rendszere nem dolgozik megfelelően.
Két esetet is elképzelhetőnek tartok, mindenki döntse el, melyik igaz rá.

1. Eleve stresszel terhelt, ami megváltoztatja az anyagcserét (itt nem csak a hypo-tól való félelemre gondolok)
2. Jön  a hypo, ami stresszessé teheti az illetőt – már persze ha megérzi – ami az amúgy is labilissá vált rendszer állapotán tovább ront.

Én ezt a két típust mindenképpen külön választanám, de az eredmény sajnos ugyanaz: rosszullét, majd a lehetséges újabb rosszulléttől való félelem – az esetek döntő többségében.
Fontos ilyenkor azt tudatosítani, hogy a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat rosszullét, és ha tudjátok, hogy mindent úgy csináltatok, ahogy kell, akkor ne kezdjétek el magatokat hibáztatni, mert ez csak újabb stresszt szül. Hiszem, hogy mindannyian profik vagytok saját magatok kezelésében (legalábbis ezt látom az oldalon), és nem féltek segítséget sem kérni, ha arra van szükség. 🙂

Agnes Kovacs answered 7 év ago

Jó kérdés amit Sárika feltett. Szerintem sem lehet erre egyértelmű választ adni, mert egyrészt személyiség függő a szorongás és a depresszió, aminek nem sok köze van a hypoglikémiához. A Hypoglikémiában az a zavaró tényező h az ember öntudata és cselekvései kezdenek kicsúszni az akarata ellenére és koordinálatlanok lesznek , emiatt kiszolgáltatott állapotba kerül a cukorbeteg . Ez a tehetetlenség tud stresszt okozni és a gyakori hypoglikémia nagyon kimeriti a testet, mint egy marathoni futás. A kimerültség meg alapvetően pszichés folyamatokat indit el. Tehát a hypoglikémia épp olyan, mnt a túlhajszoltság, kialavatlanság egy fajta stressz helyzet, amiben mindig ott a veszély h nem tudjuk időben megoldani. De ez önmagában nem okoz félelmet a hypoglikémiától, sem depressziót, aki depressziós, szorongó alkatú az bármi mástól még a boldogságtól is az tud lenni. Én nem félek a hypoglikémiától, attól a kiszolgáltatott akadályozó helyzettől félek amit a külvilág okoz számomra és sokszor önmaguk fel sem fogják , nem tudják h gátolnak h megoldjam a hypoglikémiámat.

Nanita answered 7 év ago

Ha valami miatt feszültek vagyunk, szorongunk akár munkahely, akár család miatt, akkor bizony a vércukor borul, labilis lesz. Viszont az is tény, hogy maga a labilis cukor igen kemény szorongást okoz, idéz elő. Gondoljunk Jaskóra aki nem érzi meg a hipot az idegkárosodása miatt, én ezért elhiszem neki, hogy szorong, pánikol. Így én Ági hozzászólását sajnos itt sem tudom teljes egészében elfogadni.
Sára kérdésére: előbb van a tyúk vagy a tojás? Is-is a helyzettől függ.