Váratlan, a megszokottnál indokolatlanul magasabb vércukor érték lehetséges okai. Saját tapasztalat alapján.

KérdésekVáratlan, a megszokottnál indokolatlanul magasabb vércukor érték lehetséges okai. Saját tapasztalat alapján.
rgyörgy kérdezte ennyi ideje: 11 év

Mintmindennek, az ingadozó vércukor értékeknek is oka/i. vannak. Az okokatkeresgélve számtalan nyilvántartást vezetek, figyelem a többi beteg tapasztalatait.Érdekes, és hasznos megfigyelése volt nanitának. Mikor „borul” a vc szint, azoka rossz adatok azokon a napokon mindig azonos napszakban fordulnak elő. Az én„naplómban” színessé válnak a cellák, mikor alacsony, vagy magas értéket írokbe. Az adat alá cellajegyzetben mindig beírom részletesen a lehetséges kiváltóokokat. Ilyenkor ősszel már tapasztalom, hogy az esti magas vc értékeimkezdenek megszaporodni. Azt hiszem megtaláltam az okát, amit a fényviszonyok,megváltozása idézhet elő. A fény élettani hatása ismert. Ennek köszönhető azis, hogy egyáltalán tojást ehetünk télen. Timit tapasztaltok? A nappalok hosszának rövidülése, és a fény intenzitásánakcsökkenése milyen hatással van a vércukorszintetekre?

16 Válasz
Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves György! Érdekes megfigyelés, tudjuk hogy az évszakok váltakozásával,illetve hideg-meleg váltakozására változik az inzulin igény. Ebben a megvilágításban még nem hallottam erről. ezután figyelni fogom:-) 
Többiek mit tapasztaltatok?

rgyörgy answered 11 év ago

Én abban a megfigyelésben hiszek, amit meglehet ismételni, és mindig ugyanaz lesz az eredmény.
A madarak nem azért szaporodnak tavasszal, mert melegszik az idő, hanem hosszabbodnak a nappalok, több fényt kapnak ami beindítja a peteérést. Télen csak akkor tojnak, ha működik náluk egy világítási program ami szabályozza a peteérést. Esetemben azt tapasztalom, hogy ilyenkor emelni kell az inzulin adagom, de ez se garancia a jó vc értékhez. Mint tapasztaltam a plusz inzulin ellenére felugrott estére a vc-m. Visszagondolva, aznap borús volt az idő és a rövidebb világos idő fényereje is csökkent a felhők miatt. Az adatokat feldolgozom, de jó lenne, ha lehetne kapni olyan fénymérőt /elfogadható áron/ ami kimutatná mennyi volt a napi fény intenzitás a környezetemben. Ha lenne ilyen"kütyű", pontosítani lehetne milyen mértékben kell megemelni az inzulin adagom.

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves György! Majd egyszer egy vércukor profilt leírhatnál, olyankor amikor úgy ítéled meg,hogy magas.

rgyorgy answered 11 év ago

Sárika, Szeptember 6. -aii vc:
re 4,6 ru 4 8 : ee 4,7 eu 5,4 : ve 6,2 vu 12, napi átlag: 6,3 mmol/l.
A vacsora utáni 12-öt tartom nagyon magasnak, mert ilyen még sosem volt.Kevesebb ch-t vacsoráztam, mert számítottam a magasabb vc-re, de ennyire magasra nem. Reggelre már helyre állt a cukrom, a megszokott volt.

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves György! Ezek nem magas értékek, ha egyszer vacsora után felmegy 12-re akkor meg kell figyelni,mit ettél, legközelebb tudod,de semmi esetre sem szabad ezért az inzulint megemelni.
Étkezés előtt egy inzulinos cukorbetegnek 5-6, étkezés után 7-8 mmol/ l érték az abszolút ideális. Ennél élesebbre inzulinnal kezelt betegnél nem szabad. ( most nem is írom azt,hogy idősebb korban ennél  magasabb is megengedhető)

rgyorgy answered 11 év ago

Kedves Sárika! Pontosan tudom, hogy mennyi ch-t vacsoráztam, ezt beírtam cellajegyzetben. Azt is beírtam, hogy az esti inzulint emelnem kell, mert itt az ősz. Másnap reggel már megszokott volt a cukrom.
A következő napok egész napi vc értékeim már jók voltak. Ami érdekes, a reggeli inzulinom  két egységgel csökkentettem, így jók a vc értékeim. Egyre inkább tapasztalom, hogy a rövidülő nappalok, és a felhős-napsütötte idő okozta fényviszonyok hatással lehetnek a vércukrom alakulására.

rgyorgy answered 11 év ago

Le vagyok döbbenve. Táblázatkezelő vércukor naplómban ma elkészültem a mért vc adatok kördiagramban való megjelenitésével. A mindig jó hba1c ellenére a mért cukraim 22%-a magas, 37%-a enyhén magas, 10%-a alacsony, de nem hipó közeli, és csak 31 %-a jó érték.

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves György nem tudom milyen program , és ki állította össze,ami alapján értékelted, viszont arra emlékszem,hogy túlságosan alacsony mind a HbA1c értéked, mind a korábbi vércukor értékek nagy része. No lehet ezért szeretem, szeretjük a vércukornaplót ?

rgyorgy answered 11 év ago

?????, :-((((((( !

Sára Biró answered 11 év ago

 Nem igazán értem ezeket a jeleket!