Váratlan, a megszokottnál indokolatlanul magasabb vércukor érték lehetséges okai. Saját tapasztalat alapján.

KérdésekVáratlan, a megszokottnál indokolatlanul magasabb vércukor érték lehetséges okai. Saját tapasztalat alapján.
rgyörgy kérdezte ennyi ideje: 9 év

Mintmindennek, az ingadozó vércukor értékeknek is oka/i. vannak. Az okokatkeresgélve számtalan nyilvántartást vezetek, figyelem a többi beteg tapasztalatait.Érdekes, és hasznos megfigyelése volt nanitának. Mikor „borul” a vc szint, azoka rossz adatok azokon a napokon mindig azonos napszakban fordulnak elő. Az én„naplómban” színessé válnak a cellák, mikor alacsony, vagy magas értéket írokbe. Az adat alá cellajegyzetben mindig beírom részletesen a lehetséges kiváltóokokat. Ilyenkor ősszel már tapasztalom, hogy az esti magas vc értékeimkezdenek megszaporodni. Azt hiszem megtaláltam az okát, amit a fényviszonyok,megváltozása idézhet elő. A fény élettani hatása ismert. Ennek köszönhető azis, hogy egyáltalán tojást ehetünk télen. Timit tapasztaltok? A nappalok hosszának rövidülése, és a fény intenzitásánakcsökkenése milyen hatással van a vércukorszintetekre?

16 Válasz
Sára Biró answered 9 év ago

 Kedves György! Érdekes megfigyelés, tudjuk hogy az évszakok váltakozásával,illetve hideg-meleg váltakozására változik az inzulin igény. Ebben a megvilágításban még nem hallottam erről. ezután figyelni fogom:-) 
Többiek mit tapasztaltatok?

rgyörgy answered 9 év ago

Én abban a megfigyelésben hiszek, amit meglehet ismételni, és mindig ugyanaz lesz az eredmény.
A madarak nem azért szaporodnak tavasszal, mert melegszik az idő, hanem hosszabbodnak a nappalok, több fényt kapnak ami beindítja a peteérést. Télen csak akkor tojnak, ha működik náluk egy világítási program ami szabályozza a peteérést. Esetemben azt tapasztalom, hogy ilyenkor emelni kell az inzulin adagom, de ez se garancia a jó vc értékhez. Mint tapasztaltam a plusz inzulin ellenére felugrott estére a vc-m. Visszagondolva, aznap borús volt az idő és a rövidebb világos idő fényereje is csökkent a felhők miatt. Az adatokat feldolgozom, de jó lenne, ha lehetne kapni olyan fénymérőt /elfogadható áron/ ami kimutatná mennyi volt a napi fény intenzitás a környezetemben. Ha lenne ilyen"kütyű", pontosítani lehetne milyen mértékben kell megemelni az inzulin adagom.

Sára Biró answered 9 év ago

 Kedves György! Majd egyszer egy vércukor profilt leírhatnál, olyankor amikor úgy ítéled meg,hogy magas.

rgyorgy answered 9 év ago

Sárika, Szeptember 6. -aii vc:
re 4,6 ru 4 8 : ee 4,7 eu 5,4 : ve 6,2 vu 12, napi átlag: 6,3 mmol/l.
A vacsora utáni 12-öt tartom nagyon magasnak, mert ilyen még sosem volt.Kevesebb ch-t vacsoráztam, mert számítottam a magasabb vc-re, de ennyire magasra nem. Reggelre már helyre állt a cukrom, a megszokott volt.

Sára Biró answered 9 év ago

 Kedves György! Ezek nem magas értékek, ha egyszer vacsora után felmegy 12-re akkor meg kell figyelni,mit ettél, legközelebb tudod,de semmi esetre sem szabad ezért az inzulint megemelni.
Étkezés előtt egy inzulinos cukorbetegnek 5-6, étkezés után 7-8 mmol/ l érték az abszolút ideális. Ennél élesebbre inzulinnal kezelt betegnél nem szabad. ( most nem is írom azt,hogy idősebb korban ennél  magasabb is megengedhető)

rgyorgy answered 9 év ago

Kedves Sárika! Pontosan tudom, hogy mennyi ch-t vacsoráztam, ezt beírtam cellajegyzetben. Azt is beírtam, hogy az esti inzulint emelnem kell, mert itt az ősz. Másnap reggel már megszokott volt a cukrom.
A következő napok egész napi vc értékeim már jók voltak. Ami érdekes, a reggeli inzulinom  két egységgel csökkentettem, így jók a vc értékeim. Egyre inkább tapasztalom, hogy a rövidülő nappalok, és a felhős-napsütötte idő okozta fényviszonyok hatással lehetnek a vércukrom alakulására.

rgyorgy answered 9 év ago

Le vagyok döbbenve. Táblázatkezelő vércukor naplómban ma elkészültem a mért vc adatok kördiagramban való megjelenitésével. A mindig jó hba1c ellenére a mért cukraim 22%-a magas, 37%-a enyhén magas, 10%-a alacsony, de nem hipó közeli, és csak 31 %-a jó érték.

Sára Biró answered 9 év ago

 Kedves György nem tudom milyen program , és ki állította össze,ami alapján értékelted, viszont arra emlékszem,hogy túlságosan alacsony mind a HbA1c értéked, mind a korábbi vércukor értékek nagy része. No lehet ezért szeretem, szeretjük a vércukornaplót ?

rgyorgy answered 9 év ago

?????, :-((((((( !

Sára Biró answered 9 év ago

 Nem igazán értem ezeket a jeleket!