Epehólyag gyulladás után milyen étrend fogyasztása javasolt?

KérdésekEpehólyag gyulladás után milyen étrend fogyasztása javasolt?
Lajos Máté kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Karácsonykor epehólyag gyulladásom volt,de most is még hányingerem,hasfájásom van,pedig annyi sóban főtt krumplit és teát ittam!

2 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

  Ételeit zsírszegényen készítse (sütőzacskó, tepsiben vagy teflonban párolás, levesek esetében kevésolajon pirítva a zöldséget, a rántás csak szárazon készüljön, zsiradék felhasználása nélkül). A tej éstejtermékek könnyen felszívódó zsírt tartalmaznak, fogyasztásuk ezért előnyös az állapotjavító-, ésfenntartó, pancreatitis utáni diétában. A kenyér és pékáruk felváltva lehetnek fehér és teljes kiőrlésűlisztből készültek (a könnyebb emészthetőség kedvéért enyhén pirítva) és kerülje az édes, zsírdúscukrászipari termékeket. Az aromás, esetleg csípős zöldségek, fűszerek helyett érdemes kezdetbengyengébb változataik alkalmazása pl. borsikafű, vasfű, majoránna, kapor, petrezselyemzöld éskonyhatechnológiai műveletek közül a főzést alkalmazni pl. vöröshagyma esetében az ételbe főzve,később enyhén kevés olajon piríthatjuk is.Egyéni toleranciától függő zöldségek: uborka, retek, káposztafélék, karfiol, karalábé, paradicsom,paprika – első főzőlé elöntésével, az apró magvas zöldségek, gyümölcsök – paprika, paradicsom,málna, ribizke, kivi. húsos gyümölcsök, mint narancs turmixolva vagy présnedve fogyasztható, szárazhüvelyesek szitán áttörve.Nagyon sok függ az egyéni tűrőképességtől ezért amennyiben nem okoznak panaszt az egyes kérdésesnyersanyagok, akkor zsírszegény módon elkészítve vagy előfőzve fogyaszthatók.A diétában törekedjünk a zsírszegénységre, a nyersanyagok közül a light-os termékeket pl. köményessajt, óvári, medve light, zsírszegény túró válogassa, az ételkészítéshez pedig csak kevés növényiolaj használható fel. A húsok, hústermékek közül szintén a száraz sertés, csirke, pulyka húsrészeitpárolással, bő zsírban sütés nélkül készítsük el.

Lajos Máté answered 13 év ago

 Átmenetileg jól voltam,eléggé sikerült betartani az általad javasolt dolgokat! De ismét érzem,hogy valami nincs rendben! Holnap elmegyek az orvoshoz kérek laborba beutalót!