Ki,hogyan tudott megszabadulni a dohányzástól?

KérdésekKi,hogyan tudott megszabadulni a dohányzástól?
pityu72 kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Természetesen akit érint a kérdés! 
Én nagyon szenvedek,már próbáltam rágógumit,tapaszt használ,de nehezen megy.Addig eljutottam,hogy napi 5 szál cigarettát szívok,de nagyon szenvedek!Jó ötlete van esetleg valakinek?

5 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves pityu72!
Nem mindegy, mennyiről jutott el a napi 5 szálra, mert ha egy vagy két dobozról, akkor ez nagyon jó eredmény. A mostani szakmai vélemények szerint nagyobb mennyiségű cigaretta elszívása esetén kevesebb problémával jár, ha fokozatosan hagyják abba a dohányzást.
Én a tapaszt nem ajánlom, mert teljesen máshogy hat, mint a cigaretta, relatív nagy nikotinlöketek és fokozatos kiürülés helyett állandó, jelentősen alacsonyabb nikotinszintet biztosít. A munkámban én vagyok a "két lábon járó leszoktatóprogram". 🙂
Az első és legfontosabb, hogy elhatározza, hogy abba AKARJA hagyni. A "szeretném, jó lenne, tudom, hogy le kellene" jellegű hozzáállás nem jelent valódi elköteleződést, bár a csökkentés ebben az esetben is hatásos lehet. Én a betegeinknek a nikotin tartalmú cukorkát szoktam javasolni, ha már a napi 5 szálig eljutottak, és nem okoz nehézséget betartani, hogy "csak" 5 szál. A másik javaslatom, bár ez nagyon pénztárcafüggő, a Champix nevű gyógyszer, amit háziorvos ír fel, de így is elég drága. Ebből minimum a három hónapos kúra, javasolt a hat hónapos, a biztos hatás érdekében. Ez a gyógyszer nem tartalmaz nikotint, hanem az agyban blokkolja a cigaretta utáni vágyat. Nem csak tudományos cikkek miatt tartom hatásosnak, hanem több ismerősöm kipróbálta, és használt is.
De a legfontosabb ebben az esetben is az erős elhatározás.
Fontos még, hogy a környezetünkben is tudatosítsuk, hogy le akarunk szokni, a barátok vagy ne adj’ isten a párunk ne füstöljön az orrunk alá, ne kínáljanak meg minket cigivel. Aztán el kell tüntetni a környékről minden cigarettát és öngyújtót, hogy ne essünk kísértésbe. 🙂 Bár voltak olyan betegek, akik úgy tudtak leszokni, hogy mindig a zsebükben volt a pipatórium, mintegy biztonság esetére, de nem gyújtottak rá. Ők akkor voltak nagyon idegesek, ha nem volt náluk cigi.
Sok kitartást és akaraterőt kívánok, és ha bármilyen kérdése lenne, "állok szolgálatára". 🙂

Krisztina Kiss answered 13 év ago

 AZ ÉN PÁROM 14 ÉVIG DOHÁNYOS VOLT NAPI 1 DOBOZ AMI TUTI VOLT. DE ANYISZOR  TETEM MEG JEGYZÉST ÉRTE NEKI , HOGY A VÉGÉN AZT MONDTA  OKÉ TÖBBET NEM SZIVJA . ÉS MINDEN FÉLE SEGITSÉG NÉLKÜL LETETE. SE RÁGO SE TAPASZ… :)) LEHET NEKED IS ERRE LENNE SZÜKSÉGED.

Sára Biró answered 13 év ago

Jó lenne,ha sok dohányzó embernek ilyen párja lenne !:-)

pityu72 answered 13 év ago

 kedves Eszter! Köszönöm a kimerítő választ,az elhatározás kérdése  a legnagyobb ok,mert mindig eltolja az ember. De csökkentetettem és tovább próbálkozom.

Szabó Eszter answered 13 év ago

Gratulálok, és további kitartást kívánok! 🙂