Hajnali jelenség terhesség alatt

KérdésekHajnali jelenség terhesség alatt
Noémi kérdezte ennyi ideje: 11 év

Üdv mindenkinek!
Hogyan tudnám kivédeni a hajnali jelenséget?
Lassan egy hónapja küzdök,már próbáltam emelni,csökkenteni az inzulin adagomat,eddig a legjobb eredményem 9,3 volt,rendszeresen 12-13as cukrokat mérek ébredéskor,éjjel is 2* mérek és korrigálok.Ellenőrzésre csak a jövő héten mehetek.
A terápiám NovoRapid(9+9+b E),Insulatard napi 2*(12+0+8 E).
29. hetes kismama vagyok,aggódok hogy nehogy baj legyen a kisbabámmal ez miatt.
Szívesen várom  a tapasztalatokat,tanácsokat!
Köszönöm!
Szép napot!

129 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

Üdv.az oldalon Noémi. Linkeltem egy kérdést.

 https://egeszseg.keva.hu/kerdes/2144/

Jó lenne kiszűrni,hogy Somogyi,vagy hajnali jelenségről van szó. Írj egy vércukor profilt akkor okosabbak leszünk, illetve,hogy mikor mennyi CH-t eszel. Kíváncsi lennék mennyivel korrigálsz és mikor mérsz vissza?!

Egy dolgot nem értek, miért csak a jövő héten mehetsz kontrollra? Mi azt szoktuk mondani panasz esetén korábban. Nem hinném,hogy elküldenének.

Noémi answered 11 év ago

Edina,nem vagy velük megelégedve?

Itt,bár is Szabadkán vadnyugati módon mennek a dolgok.:(
Beteg oktatás nincs,annyit segítenek hogy esetleg kapsz egy kis irodalmat hogy kb tudd miről is van szó,kezedbe nyomják a penedet,meg a terápiát és mehetsz isten hírével.Dietetikus is csak akkor lát.Közli veled hogy mától az édességet,cukrot,fehér lisztet kerüld,esetleg közli veled hogy a tészta,rizs,krumpli kombináció nem epp nyerő.De hogy egy mintaétrendet állítana össze a pontos CH igénnyel amit a doki javasolt,az már luxus.Nekem is az itteni cukorbeteg egyesületében segítettek nagyon sokat,amiért hálával tartozom nekik,az ő segítségükkel jutottam el Magyarországra edukációra is,szal én még jól edukált betegnek számítok :(.Elvileg Újvidéken szervezettebben dolgoznak,de oda csak akkor küldenek ha pumpára akarnak állítani,vagy ha nagyon nagy a baj.
Adós maradtam még egy válasszal 2200kcal,275g CHt javasolt a doki,még 8 évvel ezelőtt,mikor megbetegedtem,azóta nem változtatott,mert nem hízok,pedig nagyon szeretné :).

Méricskélek szorgosan 🙂

Nagyon örülök hogy rátaláltam erre az oldalra!

Edina answered 11 év ago

 igazából csak kezdek belefáradni,hogy 1 éve küzdök a hypoimmal,nem jutok egyről a kettőre bármennyire is igyekszem,töröm magam….

Sára Biró answered 11 év ago

 Edina eszembe jutott,hogy alapítványtól is lehet támogatást kérni a pumpához,de a havi költséget a betegnek kell állni. Havi 20-30 ezer körül van ? Remélem valaki majd pontosít.

Sára Biró answered 11 év ago

 Köszi kedves Noémi,hogy leírtad ezeket. Nincs túl sok tapasztalatom,hogy a határon túl hogyan működik a beteg oktatás. Sokszor olvasom itt az oldalon,hogy Magyarországon is mennyire hiányos. Sajnos sokszor az idő hiány is nagy úr,de mindenki próbálkozik azért az ismeretek átadásához.
Nagyon örülök,hogy hasznosnak látod az oldalt 🙂

Noémi answered 11 év ago

Elvileg a saját orvosod vagy,hisz te magad ismered a legjobban az állapotodat,az orvossal jóformán konzultálsz :).
Én tényleg a legtöbbet a tapasztaltabb betegtársaimtól tanultam.

Edina,nálunk a nagyon labilis anyagcserések kaphatnak pumpát,meg akik terhességet terveznek.Terhesség tervezésére ha hivatkoznál nem tudnád beszerezni?Nem ismerem az ottani szabályokat,hátha v
lenne valami megoldás.

Kicsit elszomorodtam a reggeli mérésnél.A ma éjszakai cukraimat írom:22h-7,8   1h-8,9    3h-9,2   6h-15!
8 E Insulatard 22 órakor,semmi korrekció az éjszaka folyamán.

Sára Biró answered 11 év ago

Noémi emelj az esti Insulatardon 1 E. Ha nem javul lehet szükség lesz éjjel is rövid hatású inzulint adni ( előfordul ilyen főleg a terhesség idején). Mérj gyakran! A mai nap,hogy alakult?

Nanita answered 11 év ago

Szia Noémi.
Sajnos nem tudtam előbb belépni, nem engedett reggel óta.
Sárát megkértem, ha tud, akkor válaszoljon neked. 🙂
Én is úgy látom, hogy az esti hosszúd nem tart ki, kevés a bázis inzulinod éjszakára, ez egyértelmű, mert a cukrod vacsora után szép lassan felfele halad.
Emelni kellene az éjszakain, először én csak 1E-t emelnék és mérj ugyanígy mint előző nap.

Sára Biró answered 11 év ago

 Remélem Noémi minden rendben?

Angela Romanu answered 11 év ago

 Sziasztok,kedveseim,megragadom az alkalmat,hogy a hataron tuli cukorbetegseg gondozasrol irjak nektek,nevezetesen Erdelybol.Katasztrofalis helyzetek uralkodnak,nem is letezik olyasmi,hogy cukorbeteggondozas.A latogatas a diabetologian abban all,hogy 40-50 ember odatomorul az orvos ajtaja ele,az asszisztensno orankent kijon,osszeszedi a papirokat es 2-3 ora varakozas utan kiossza a recepteket.

Angela Romanu answered 11 év ago

 kotelezo minden betegnek az elozo napi 3 orankenti cukormerest leirni es beadni,persze minden beteg azt ir be,amit akar es ez igy mukodik Brassoban,Kolozsvaron es Nagybanyan,ezert gondolom,hogy mas nagyvarosokban sincs maskepp.Erdekes,hogy par evvel ezelott volt egy olyan modszeruk,hogy lemertek egy gyorstessztel a vercukrot,aztan a beteget lekuldtek a bufebe,hogy egyen egy kiflit,majd ra 2 orara ismet ehy gyorsteszt kovetkezett,ennek alapjan irta fel az orvos a kezelest.De mara mar ezt megszuntettek es csak arra hagyatkoznak,amit a beteg leir.