Depresszió és a cukorbetegség

KérdésekDepresszió és a cukorbetegség
Zsuzsanna Német kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Depressziós cukorbetegeknél megduplázódik a demencia veszélye! Ha a cukorbetegek állapotuk mellett még depresszióval is küzdenek, akkor jelentősen megemelkedik náluk a demencia, szellemi leépülés kockázata is – derül ki egy friss tanulmányból ! Ijeszt!ő

5 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

Zsuzsika ez valós. Tudósok azt tapasztalták,hogy a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és más szív- és érrendszeri kockázati tényezők kezelése segíthet az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésében azokban, akikben már mutatkoznak a szellemi hanyatlás jelei és a memória romlása. A szív- és érrendszeri betegségek kordában tartása lassítja a szellemi hanyatlást.Már az inzulin rezisztencia is fokozza az emlékezet zavar romlását.
Az inzulin rezisztencia hogy csökkenthető? sok  mozgás, egészséges étrend,fogyás és ha szükség akkor gyógyszer. Mindig a bűvös körhöz érünk.
Azok az időd emberek akik sokat mozognak aktívan sportolnak,keresztrejtvényt fejtenek sokkal 
fiatalosabbak , ritkábban depressziósak, lassabban jelennek meg a demencia jelei. Gondolom ezt majd az Esztern kiegészíti.

katalin answered 13 év ago

Hát rossz hir mert én depis is vagyok meg feledékeny is.

Szabó Eszter answered 13 év ago

Azért vigyázzunk azzal a bizonyos "feledékenységgel"!

Valóban van kapcsolat, de nem egyértelműen ok-okozati, hanem hajlamosTó. És a kettő között az a lényeges különbség, hogy nem biztos, hogy az Alzheimer-kór valóban ki is alakul cukorbetegeknél.

A feledékenysége egy érdekes példa. Biztos ti is jártatok úgy, hogy vasárnapi ebéd főzése közben elindultatok a kamrába valamiért, majd mire odaértetek, elfelejtettétek,mit is akartatok. Aztán irány vissza a "kályhához", és eszetekbe jutott.

Na ez az, ami nem feltétlenül memóriaprobléma, hanem inkább figyelmi. Elindulsz a kamrába, és már azon jár az agyad, hogy mit is kell még megcsinálnod. Így a figyelmed elterelődik arról, amiért indultál. És amikor ismét koncentrálsz az adott feladatra, simán eszedbe jut. Ez a helyzet a kulcsokkal is, amiket nem tudunk, hova tettünk le. Ilyenkor gondold végig, merre jártál, mióta letetted a kulcsot/szemüveget/telefont/stb., és eszedbe fog jutni, hol is hagytad. És ez nem memóriaprobléma hanem figyelem terelődés!

Ennek oka a felgyorsult világ, ahol információdömpingben élünk. Ezért érdemes néha megállni, kirándulni, lelassítani.

Farkasinszkiné Kati answered 13 év ago

Mióta rokkantnyugdíjas lettem és több időm is van, azóta rendszeresen fejtek rejtvényt, az mozgatja
meg a memóriát igazán. Amikor a piszhiáteremmel beszélgettem a szellemi leépülésről elég ijesztő
volt hallani, ő is azt javasolta, hogy a rejtvényfejtést ne hagyjam abba, mert az nagyon jót tesz, és
késlelteti az Alzheimr kór kialakulását.

Marika answered 13 év ago

A rejtvényfejtés nagyon jó "agytorna"én is tapasztalom és az írás , megfogalmazni a mondanivalónkat . Anyósom azt szokta mondani , hogy agyfényesítés !!!!Az én anyukámnak Parkinson Kórja volt és én nagyon félek ettől a betegségtől . Remélem ok nélkül , csak nem öröklök minden rosszat !!!!!