Az idegeskedés és stresz,hogyan hat a cukorbetegre?

KérdésekAz idegeskedés és stresz,hogyan hat a cukorbetegre?
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 13 év
3 Válasz
Szabó Eszter answered 13 év ago

A stresszre a szervezet ún. "alarm-reakcióval" válaszol, aminek hatására megnő a szervezetben az adrenalin szintje. Mivel ebben a helyzetben az agy a következő parancsnak engedelmeskedik: "harcolj vagy fuss", mindenképpen felszabadul cukor, és a véráramba kerül, ahonnan az izmokba, amelyeknek a fenti két reakció esetén tápanyagra van szükségük a működésükhöz. Ez nagyon jól működött a mamutok, de még talán az első világháború idején is.
Mostanra azonban a stressz nem a túlélés miatti küzdelem következtében alakul ki, hanem a "hülye főnök", az "agresszív férj", stb. miatt. Ezek olyan helyzetek, ahol nem működik a "harcolj vagy fuss"-elv, de sajnos a vérbe ugyanúgy áramlik a glükóz, miközben felhasználódni nem tud. Természetesen a szervezet nem csak ezzel reagál, hiszen ilyenkor megemelkedik a vérnyomás, nő a pulzus, ugyanakkor az immunrendszer működése csökken.
A fentiek miatt a cukorbetegeknél stressz hatására megnő a vér cukorszintje, ami csak nehezen kerül el a megfelelő helyekre, a májba és az izmokba.

Lajos Máté answered 13 év ago

Igen stresszre,vagy ha nem alszik az ember megemelkedik a vércukor. Tartós idegesség esetén napokig magas vércukraim vannak és nehezen áll vissza.

stewes answered 13 év ago

Eszti, a megoldás egyszerű! Hülye főnököt le kell birkózni! Cukor felhasználásra kerül, kollégák tapsolnak. Agresszív férj esetében a döntésfa két ágra oszlik, de hogy felvázolása tizennyolcas karikát igényelne.