Zöld fűszernövények. Melyiket ismered, használod,hogyan tárolod..?

KérdésekZöld fűszernövények. Melyiket ismered, használod,hogyan tárolod..?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 8 év
3 Válasz
Sára Biró answered 8 év ago

 Tárkony
Az erdélyi konyha kedvenc fűszere, de a francia konyhának is egyik  alapfűszere.
Erős aromájú, de nagyon kellemes ízű. Én gyakran használom.
Húsokhoz vad-, szárnyas, sertés, bárányhúshoz használom , de  levesekbe, savanyúságokba is finom.
Jól tárolható télire. Én üvegekbe rakom: a leveleket leszedem ,sózom, és ecettel felengedem. Szorosan belenyomkodom az üvegbe. Évekig eláll. Vigyázat ne tegyünk rá fém kukapaot. Fagyasztva is lehet tárolni, illetve szárítani is lehet ( szárítva veszít az aromájából, érdemes használat előtt ecetben áztatni a szárított tárkonyt).

Sára Biró answered 8 év ago

A lestyán a másik nagy kedvencem.  A zöld lestyánlevél kiváló ízt ad a leveseknek, salátáknak, lestyán nélkül nem  lehet csorbát készíteni, de a húslevesbe és a zöldséglevesbe is mindig teszek.
Legjobban a zöld lestyánt kedvelem, de  a fagyasztóban is jól tárolható, sőt szárítva is finom. Érdekes, hogy teljesen más ízt kölcsönöz az ételnek a friss lestyánlevél, mint a  szárított. Sós -ecetes lében is tartósítható, akárcsak a tárkony. Kedvezően hat az  emésztésre.

Sára Biró answered 8 év ago

 https://egeszseg.keva.hu/kerdes/2610/