Tárkony
Az erdélyi konyha kedvenc fűszere, de a francia konyhának is egyik alapfűszere.
Erős aromájú, de nagyon kellemes ízű. Én gyakran használom.
Húsokhoz vad-, szárnyas, sertés, bárányhúshoz használom , de levesekbe, savanyúságokba is finom.
Jól tárolható télire. Én üvegekbe rakom: a leveleket leszedem ,sózom, és ecettel felengedem. Szorosan belenyomkodom az üvegbe. Évekig eláll. Vigyázat ne tegyünk rá fém kukapaot. Fagyasztva is lehet tárolni, illetve szárítani is lehet ( szárítva veszít az aromájából, érdemes használat előtt ecetben áztatni a szárított tárkonyt).
A lestyán a másik nagy kedvencem. A zöld lestyánlevél kiváló ízt ad a leveseknek, salátáknak, lestyán nélkül nem lehet csorbát készíteni, de a húslevesbe és a zöldséglevesbe is mindig teszek.
Legjobban a zöld lestyánt kedvelem, de a fagyasztóban is jól tárolható, sőt szárítva is finom. Érdekes, hogy teljesen más ízt kölcsönöz az ételnek a friss lestyánlevél, mint a szárított. Sós -ecetes lében is tartósítható, akárcsak a tárkony. Kedvezően hat az emésztésre.