Vörösborfogyasztással kapcsolatos dilemmáim.

KérdésekVörösborfogyasztással kapcsolatos dilemmáim.
rgyorgy kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sohaéletemben nem szerettem a bort. Ennek ellenére, másfél éve, ajánlásra, napontaebéd után megiszom két deci száraz vörösbort. Ráadásul ízlik, olcsó, és mindigazonos a minősége a hazai borokhoz képest.Ahatásáról annyit tapasztaltam, egy idő után elálmosít, meg úgy tűnik, a cukromnem emelkedik meg tőle. Kíváncsi lennék arra, meglehet e állapítani azelfogyasztott bor hasznosságát, esetleg káros voltát? Tapasztalatok? Tanácsok?

14 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

Alkohol fogyasztása tilos májbetegség,hasnyálmirigy gyulladás,magas triglicerid szint esetén.Ha nincs kizáró ok akkor férfiak legfeljebb 2 dl, a nők 1 dl száraz bort,vagy pezsgőt fogyaszthatnak naponta,étkezést követően . Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a bornak nagy energiatartalma van. Tudni kell,hogy cukorbetegeknél főleg azoknál akik inzulint kapnak,vagy szulfanilurea (Diaprel, Glimepirid,Dialosa) készítményt szednek a vércukor meredek eséséhez vezethetnek,mert gátolják a máj cukorleadását! Ezért cukorbeteg csak étkezést követően fogyasszon 1-2 dl száraz vörös bort.  Mindenképpen minőségi vörösbor fogyasztása javasolt.:-)
Kedves György! Újabb kérdés a diabteológián:-) Javasolnám a cetlire felírni : mennyi  száraz vörös bort fogyaszthatok?- szaporodnak a kérdések,ugye?

Halász Gabriella answered 11 év ago

Míg nem tudtam, hogy cukros vagyok csak a minőségi édes vörösbort szerettem. Ugyan ettől függetlenül ritkán ittam. Most hogy tudom, hogy csak a szárazat ihatom, eszembe sem jut! 🙂 Igaz, karácsonykor jól jött volna, de nem akartam, hogy a férjem hozzám igazodjon. Ő is csak az édeset szereti. A nagyobbik fiamtól kaptam egy két decis száraz pezsgőt Szilveszterre! 🙂 Ittam belőle talán fél decit és el is aludtam rögtön! 🙂

Néha veszek magamnak Apenta DUO-t… azt tudom, hogy fogyaszthatom… persze némelyiknek borzalmas az íze! 🙁 Bevallom én inkább  a COLA Zérót iszom! 🙂… persze csak riktán és egy üveg elég egy hétre.

rgyorgy answered 11 év ago

Köszönöm Sárika. Beírtam kérdésnek, de valójában szégyellem, hogy rengeteg beteg várakozik az orvosra, és én ilyen apróságnak tűnő kérdéssel húzzam az időt. Hogy mi a minőségi bor, nem tudom. Már ittam nagyon drága termelői bort, amit ha ingyen adnának, akkor se innám meg.Vettem Egri termelőtől drága bort, ami pár hét után megecetesedett, ki kellett önteni.
Gabriella, koccintsunk egyet… egészségedre.Apropó… az üvegképeidből szeretnék többet is megnézni, igazán tetszik amit láttam.

Halász Gabriella answered 11 év ago

Kedves György!

A mai ebédhez tényleg jól jött volna egy deci borocska… pirított máj volt, savanyúsággal! 🙂 Köszi a koccintást! 🙂

A a kedvedért, meg Zsuzsának is ígértem, hogy kirakok képeket a Facebookon.. hát megtettem! 🙂

rgyorgy answered 11 év ago

 Finom ebéd volt nálatok.Kínai ebéd utáni pihenő megvolt, no akkor irány a képtár.

Halász Gabriella answered 11 év ago

A májat tegnapra kérték a fiúk, de amikor meglátták az én ebédemet (grill csirkét) így Ők is azt ették! :-)… a máj meg maradt mára! 🙂

na megnézted a képeket?? Egyáltalán hogyan tudod…?

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

Kedves Gabriella minden csodálatos ,hát  ilyen gyönyörű Alkotásokat még nem láttam!!!!Ez valami fantasztikus!!!Többszörösen gratulálok!!!!!!!!!!

rgyorgy answered 11 év ago

Csatlakozom Zsuzsanna véleményéhez, én is gratulálok."hogyan tudom?", egy klikk ide, egy oda…

Halász Gabriella answered 11 év ago

Kedves György!  Elfelejtettem, hogy ha nem "ismerős" az ember a másiknak a Facebookon, akkor is láthat dolgokat. Csak max. nem véleményezheti! 🙂 Te regisztrálva vagy a Facebookon??
Köszönöm az elismerést! 🙂

rgyorgy answered 11 év ago

Regisztrálva vagyok, de nem találom túl hasznosnak az oldalt.