Vízfogyasztás és a vércukorszint összefüggése. Tapasztaltatok e hasonló jelenséget?

KérdésekVízfogyasztás és a vércukorszint összefüggése. Tapasztaltatok e hasonló jelenséget?
jaskó kérdezte ennyi ideje: 12 év

Van egy érdekes tapasztalatom, ami évek óta rendszeresen előfordul, de eddig nem fordítottam rá kellő figyelmet. Szeretném tudni, hogy a KEVA csapatból volt e valakinek hasonló tapasztalata?

15 Válasz
Best Answer
Tri-Ton answered 12 év ago

Egy kis ,,hangos" gondolkodás a lehetséges okról.  Ha belegondolunk, hogy egy kanál cukorra, vagy sóra cseppentünk egy csepp vizet attól még az az marad ami volt. Viszont, ha ugyanazt egy liter vízbe tesszük, teljesen feloldódik. A kettő között meg változik a sűrűség. A szervezetünk nyirok és vér keringési rendszerében is lehet ilyen, hogy a relatív folyadékhiány miatt elkezd sűrűsödni és képtelen több anyagot felvenni és szállítani. ( lehet az akár az inzulin is, amit szállítani kellene ) Majd, ha ismét pótoljuk a folyadékot, akkor újra lesz ,,szállításra" képes folyadék és helyre állhat a rend. Ez ugyan csak ilyen Tóni féle műszaki emberes megközelítés, de lehet, hogy van köze az igazsághoz.

jaskó answered 12 év ago

Kedden Szegeden voltam egy kontroll vizsgálaton. Érdekes jelenségre lettem figyelmes, amely hasonló esetekben máskor is előfordult. Sokat gondolkodtam és úgy vélem, hogy vbvalami összefüggés lehet a kevés folyadékfogyasztás és vércukorszint emelkedése között. reggel normális értékkel indultam, megreggeliztem és elindultam Induláskor ittam kb 2 dl vizet, majd egész úzton Szegedig (kb 2,5 óra) semmit. A klinikán délelőtt összesen 1 dl vizet és egy kávét. majd hazafelé ismét semmit. Ennek oka az, hogy ha WC-re kellene mennem közben, a buszon ugye nincs rá mód, a vonaton pedig olyan szerencsétlen módon van megoldva a toalet, hogy nem szívesen megyek be. Ezért óvatosságból ittam keveset. A cukrom pedig annak ellenére, hogy a normál adag inzulinom adtam és nem ettem mellé mégis tartósan 10 fölött volt egész úton, pedig egyszer még adtam rá plusz adagot Egyszerűen nem tudtam 10 alá vinni a szintet. (Igaz, hogy mozgás hiány is volt, sokat ültem) Hazatérésem után ittam, mint egy sivatagi vándor és ezt követően viszonylag rövid időn belül rendeződött a vércukor szintem. Létezne, hogy a vese visszatartja a folyadékot és valahol itt a megoldás kulcsa? A vese abnormális működése és a folyadék hiánykövetkeztében valamilyen kóros folyamat hatására cukorszint emelkedés következik be, amit plusz inzulin beadásával sem lehet igazán rendezni. Megfigyeltem, hogy ez hasonló körülmények között szinte minden alkalommal előfordul. Viszont, ha bármilyen hosszú távon gépkocsival utazom, akár én vezetek, akár utas vagyok, akkor ez soha nem következik be. Igaz olyankor a megállásom biztosított és a folyadékbevitelem is meg van oldva. Az előbb kutakodtam a neten és állítólag van ilyen jellegű összefüggés. Ti Tapasztaltatok ilyet? ha igen akkor kézenfekvő a megoldás is.

Nanita answered 12 év ago

Szia Jaskó.
A megfigyelésed helyes. Ha kevés folyadékot fogyaszt a cukorbeteg ( természetesen ha más befolyásoló körülmény nincs: front, betegség, idegállapot, menses..), akkor magasabbak az értékek. Nekem annak idején azt tanították, hogy 10 körüli cukornál nem minden esetben kell korrigálni, hanem meg kell inni egy nagyobb mennyiségű vizet és az segít. És tényleg így van.
Ha zűrösebb napom van, olyankor kevesebbet iszok és nekem is magasabbak olyankor az értékeim.

Julcsi answered 12 év ago

 Terhesség alatt lettem cukorbeteg 28 évvel ezelőtt. A győri kórház terhespatológiáján voltam akkor 4 hónapot, ahol dolgozott egy tapasztalt idős nővér, drága Mária néni.Nagyon jóba voltunk és mindig azt mondta nekem, hogy sok vízet igyak mert azzal mosatom a véremet és nem lesz magas a cukrom. Biztosan van benne igazság mert mindig sokat ittam és hál isten nem is volt gondom/akkor/. Ma is jó "ívó" vagyok, de a cukrom ujabban nem "honorálja".

Sára Biró answered 12 év ago

Valóban,ha valaki kevés folyadékot , vizet  fogyaszt akkor koncentrálódik a vér,ezáltal emelkedik a vércukor szint is,valahogy egyszerűen így fogalmazható meg.
Tapasztaltat? 

Marika answered 12 év ago

Ez így igaz , ha kevés a folyadékbevitel lassúbb lesz a keringés és mindennek magasabb a koncentrációja . Mivel a szervezetünk 70-75 % a víz folyamatosan pótolni kell . Magamon is tapasztaltam én is .

jaskó answered 12 év ago

Mindenki jól közelítette meg a megoldást. Szerintem is így van, talán ez a link is megerősíti egy kicsit a hozzászólók véleményét. A lényeg: mindig igyunk megfelelő mennyiségű vizet!
http://www.macosz.hu/a-keves-viz-hatasa.html

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Az én tapasztalatomnál az ok-okoziti összefüggés felcserélődik. Ha magas a cukrom, sokkal több folyadékot fogyasztok. Ez már a környezetemnek is feltűnik. Viszont ettől sajnos nem megy le a vércukor értéke. 🙁

jaskó answered 12 év ago

Ha akkor nem innál többb bfolyadékot, még rosszabbak lennének az eredményeid. Tedd, amit a természet parancsol, de azért szerencsésebb a rossz eredmény elkerülése.

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

Ha nem iszom megfelelő mennyiségű vizet az nálam sok  mindenen észrevehető!!PL vércukor ingadozás, fejfájás kicsi rosszullét!Ha sokat iszom pedig azt kell ,akkor meg puffad a hasam !!