Visszaállítottak a régi inzulinra kérdésem lenne.Főleg Sárikához!!

KérdésekVisszaállítottak a régi inzulinra kérdésem lenne.Főleg Sárikához!!
Zsóka kérdezte ennyi ideje: 12 év

 A helyettesítő orvos azt mondta, hogy a mostani inzulint adjam be aztán kezdjem amit felírt.
Actrapidot írt fel estére pedig Insulatardot. most olyan gondom van, hogy a régi inzulinom nem egyforma mennyiségbe van.Eddig pár hónapja NovoRapidot adtam napközbe Levemirt este.Az a gondom, hogy a Levemirből több van mint a NovoRapidból.Adhatom e a Actrapid mellé este a Levemirt ??Tud valaki segíteni??

29 Válasz
Best Answer
Nanita answered 12 év ago

Zsóka, igaz nem Sára vagyok( pár napig nem lesz) , de tudom a választ, ha elfogadod a segítséget. Nyugodtan adhatod az Actrapid mellett a Levemirt. Sokan vannak, akik vegyesen használják az analóg és humán inzulint. Én pl. kaptam régebben úgy is, hogy analóg rövid: Apidra és humán hosszú: Humulin N. Biztos mondta az orvosod, de az első hetekben sűrűbben mérd a cukrod, mint ahogy egyébként szoktad, tízórairól és uzsonnáról ne feledkezz el. Ingadozás várható. A humán inzulinokat beadás előtt mindig fel kell rázni, mert különben a hatása nem lesz jó.

rgyorgy answered 12 év ago

Engem is nemrég állítottak át Actrapidra. Háromszor adom naponta, éjszakára pedig a régi Humulin N -t adom.
Június 15-töl táblázatot vezetek amiben jól látható milyen inzulin adagokat adok. Hogy alakul a cukrom étkezések előtt és után.A kánikulában jóval több inzulint adtam, mégis sokkal magasabb volt a vc-m a megszokottnál. Átállás után kb. két hétig stabilan jó volt a vc, majd felborult.Mostanra sikerült stabilizálni. AVc értékek azért nem russzak. 06.05-től összesen öt olyan nap volt, amikor a napi átlag 6mml/l felett volt, de ebből is a legmagasabb egyszer 6,6.
Levemirt nem ismerem. Milyen adagokat írt fel az orvos, reggel, délbe, és este?

Zsóka answered 12 év ago

Nagyon köszönöm a segítséget. Sajnos ez a helyettesítő professzor úr meg sem hallgatott, keresztbe tett lábakkal olyan lekezelően bánt velem, hogy elkeserítő.

rgyorgy answered 12 év ago

Felénk is így működnek a dolgok.Nem egy kórházba járunk?

Zsóka answered 12 év ago

Én a Kispesti Rendelőbe járok.Még soha nem voltam kórházba a cukorral kapcsolatba. Soha nem küldtek még 15-ös cukorral sem, hogy beállítsák a cukromat.

rgyorgy answered 12 év ago

Sajnos Zuglóban is hasonló ma már a helyzet. Nálam mikor kiderült a diab 19,5mml/l volt a cukrom. Több mint egy hétig voltam kórházban, ott állították be az inzulint. Most miikor átállítottak actrapidra, reggel Pl 7 E-t írt a doki, de párnapig 13 E-is adtam, úgy tudtam a napi átlagot 5,2-n tartani.Ma 4,8-al indultam 10 E actrapid után
4,8 -at mértem ebéd előtt 5,1, inzulint 8 E-t adtam, ebéd után pedig5,5-öt mértem.
Milyen cukor értékeid vannak?

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Zsóka! Ahogy Anita írta nyugodtan kombináld a kétfajta inzulint, nálam is szó volt az analóg és human használatáról. A vércukrodat meg magadnak kell beállítani, nem nagyon kapunk hozzá segítséget- kivéve a Sárit-mert Ő nagyon sokat segített nekem.Magad fogod megtapasztalni a szükséges mennyiséget.

Nanita answered 12 év ago

Melinda, ha jól emlékszem nem rég állítottak vissza humánra. Túl vagy az átállítási nehézségeken? Sikerült beállítanod? Sajnos az nem rémlik, hogy melyiket kapod most az új módi miatt.

jaskó answered 12 év ago

Egy másik kérdésre adott válaszomat másoltam át ide, mert szerintem itt is hasznos lehet.
Van két könyv Fövényitől, ami szintén alapműnek számít. Az egyik a humán inzulinosoknak nagy segítség. Ez egy régebbi kiadás: Inzulinnal kezelt cukorbetegek könyve, a Másik a Springer kiadó könyve Howorka-Fövényi Funkcionális inzulinterápia A neten biztosan belehet még szerezni. Ez pedig az analóg inzulinnal kezelt betegek számára nyújt hatalmas segítséget!

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Szia Anita+Kb. 2 hétig használtam a humant, de borzasztó vércukraim lettek naponta 3-4 alkalommal 1,8-2 körüli hypok, aztán 20-25, ezért visszatértünk, szinte egész nap ettem, sikerült a 2 hét alatt 4-5 kilót magamra kapni. Most Lantus van a Levemir helyett meg Novorapid, de nem jó, az enyém is ingázik mint a tiéd. Az újabb variáció a diétahiba, orvost váltottam,és most ő azt mondja,hogy az étkezésekben van a probléma,biztosan nem jók az étkezéskor bevitt CH mennyiségek, ezért nincs összefüggés a vércukraim között. Szerinte fontos lenne,hogy folyamatosan mérjek, úgyhogy ismét elkezdtem, meglátjuk mi lesz.