Vese érintettség

KérdésekVese érintettség
jaskó kérdezte ennyi ideje: 12 év

Régóta figyelem a KEVA bejegyzéseket. A vese érintettségével még senki sem foglalkozott. Pedig a cukorbetegség nagyon komoly vese problémákat tud okozni. Van e közületek valakinek ilyen jellegű szövődménye? A tapasztalatokra lennék kíváncsi.

22 Válasz
Zsuzsanna Német answered 12 év ago

 Nekem ilyenem van,-a bal vese felső pólusában egy 1,5cm-es corticalis cysta van!!(hasi ultrahang volt)!!

Sára Biró answered 12 év ago

Valóban a vese érintettséggel keveset foglalkoztunk,pedig nagyon gyakori szövődmény, megfigyeltem,hogy mostanában elég sok  betegnél van beszűkült vesefunkció! A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet felszaporodik és gátolja a hajszálerek tevékenységét, első jele a fehérjevizelés.
 A cukorbetegnek legalább évente egy alkalommal elengedhetetlen a  részletes labor vizsgálat,ha megjelenik a fehérje vese érintettségre utal, valamint megemelkedik a vérnyomás.
Tudjátok,hogy az inzulinnal kezelt betegekben ha kialakul a nephropathia és a vesefunkció kezd beszűkülni, akkor csökken az inzulinigény, így az adagokat mérsékelni kell.  Fontos erre figyelni,mert nagyon gyakran a betegek örülnek,hogy megjavultak a vércukor értékei és közben az életmódjában semmit nem változtatott,na ilyenkor a háttérben mindig valami van!!
  

Sára Biró answered 12 év ago

 Senkinek nincs nepropathiája,azaz vese szövődménye?

Sára Biró answered 12 év ago

 Mindenkinek jó a vese funkció értéke,nincs fehérje ürítése?

Krisztina Kiss answered 12 év ago

Ha valakinél fehérje üritést észlelnek mire vigyázon milyen gondok lehetnek még a magas vérnyomáson kivül? Mert ugy látom senkinek nincs tényleg problémája vagy nem foglalkoztok vele , mert hogy nem fáj?

Sára Biró answered 12 év ago

 A mai napon is volt két beteg akit nephrológiára irányítottunk,mostanában mintha több nő lenne.  

Sára Biró answered 12 év ago

 Milyen gyakran jártok  teljes körű labor vizsgálatra,melyben van vese funkció,vizelet vizsgálat fehérje ürítés is?

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Szerencsére a vesémmel eddig még nem volt gond. Gyorsan le is kopogom. A korábbi kezelőorvosom mindig azt mondta, hogy előbb a veseszövődmény jelentkezik, ezért nem akarja elhinni, hogy a szememen kezdődik. A szokásos 3 havi laboroknál nálam mindig van vesefunkció, és vizelet vizsg. is.

jaskó answered 11 év ago

Örülök a válaszodnak Melinda! Már elég régen feltettem ezt a kérdést. Azért is érdekel, mert az egyik legtöbb szenvedéssel járó szövődményt okozza a veseérintettség. Nekem, kb egy évtizede voltak gondjaim, de szerencsére egy véletlenszerűen, más célból alkalmazott (ezek szerint időben) fokhagyma kúra megoldotta a gondjaim és azóta nincs problémám. Mindig jók az eredményeim. De nagyon vigyázok magamra. Igazából a sok szövődmény közül talán ettől tartok legjobban. Néhány ismerősöm nagyon keserves utat járt be amíg "véglegesen" megoldódtak a gondjaik. Ha nincs a labor kérő lapon a vesefunkció vizsgálatát kérő jeézés, akkor feltétlenül kérjétek meg a kezelőorvosotokat. Nagyon fontos!!!! Azt pedig bizonyára tudjátok, hogy a veseküszöb (kb. 15 cukorérték) túllépése nagyon károsíthatja a vese hajszálereit, de nagyon oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására is!!!   Egyébként nekem is a retinopathia jelentkezett előbb (25 évvel ezelőtt)

rgyorgy answered 11 év ago

Jelentkezem. Két éve voltam a nefrológián, mert 164 volt a kreatinin. A lábambizes, dagadt volt, és túl sok vízhajtót szedtem. Azóta a kreatinin referencia értéken belül van.Most voltam laborban, a karbamid ami nagasabb 8,4. A bokáim ugyanúgy dagadtak estére, pedig kevés vizet iszom.