Vegyipari édes élet? – csalások és ámítások

KérdésekVegyipari édes élet? – csalások és ámítások
Árvai István kérdezte ennyi ideje: 11 év

Lehet, az oldal gazdái törölni fogják a kérdést, mert olyan témát vetek fel, amelyet leginkább csak márkanévvel együtt van értelme leírni.

Elsőként egy elolvasásra érdemes cikk: http://index.hu/bloghu/homar/2013/08/08/szemermetlenul_hazudik_a_danone

3 Válasz
Árvai István answered 11 év ago

(Élelmiszeripart is írhattam volna, de ezek a gyárak gyakran túltesznek a „műanyag” gyártásában, mint a tényleges vegyi üzemek. Lásd pl. meszet tartalmazó kristálycukor, kukoricából készülő nyírfacukor, nem csak nátrium kloridból álló konyhasó.)

Árvai István answered 11 év ago

Bergland – Sweet and Light Mentol Mix

A cég honlapján található termékleírás:

C-vitamin tartalmú vegyes gyümölcs ízű töltetlen cukormentes keménycukorka

Termékjellemzők

Súly: 60g
Kiszerelés: 25 db tasak/ karton

EAN kód: 599 954 208 092 0

Összetevők: édesítőszerek: isomalt, maltitol, steviol-gliozidok (0,015%), mentol kristály, L-aszkorbinsav, aromák.
Jellemzők: Kizárólag természetes eredetű édesítőszert tartalmazó cukormentes keménycukorka!
Allergének:
A termék földimogyorót, tejszármazékot és szójaszármazékokat tartalmazhat. A termék fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet!
Jó tudni: A Dél-Amerikából származó Stevia levélnek köszönhetően a termék 40%-kal alacsonyabb kalóriatartalommal rendelkezik, mint más cukormentes termékek. A Steviát a Paraguay-i őslakosok évszázadok óta használják édesítésre és most Ön is élvezheti ennek a természet adta kincsnek az előnyeit!
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tárolandó!
Cukorka szem mérete: mini cukor

És akkor nézzük, mire jutottam az összetevőivel.

Izomalt

Nem másolom be a cikket, itt lehet róla olvasni: http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-953-izomalt
Ennyit kiemelek: „Körülbelül fele olyan édes, mint a kristálycukor (szaharóz), vele ellentétben azonban az izomalt hasznosításához az emberi anyagcserének nincs szüksége inzulinra. Kb. 2,4 kcal/g energiatartalma valamivel kisebb, mint a cukoré. A cukorhelyettesítő hő- és saválló, és jól harmonizál más cukorhelyettesítőkkel és édesítőszerekkel.”

Maltitol

Nem másolom be a cikket, itt lehet róla olvasni: http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-965-maltit
Összetétel szempontjából lényeges különbség van a maltitol és maltitol-szirup között. Ezzel szemben a maltit-szirup (E 965 ii) 50-77 %-os maltittartalma mellett glükózt és rövidláncú többszörös cukrot is tartalmaz, amelyek anyagcseréjéhez inzulinra van szükség. A E 965 ii) ezért diabetikus élelmiszerekben nem alkalmazható. Márpedig ez a cukorka az Aldiban a diabetikus termékek között van. Bízzunk benne, hogy az összetevők leírása pontos.

Sztevia

Korábban azt tartották róla, hogy májrákot okoz (a nyírfacukorról is). Egy ki tudja mennyire megalapozott határozat alapján nincs ilyen kockázat, s felhasználható az élelmiszeriparban.
Egy 2010-es cikkben ez áll: Újdonság az intenzív édesítőszerek körében a sztevia, amely kapcsán még számos kutatási vizsgálatra van szükség. Bár sem az EU-ban, se hazánkban még nem engedélyezték használatát, a dél-amerikai őslakosok által már évszázadok óta ismert az édes ízű növény (tudományos nevén Stevia rebaudiana Bertioni). Az ebből kivont hatóanyag hőstabil szteviolglükozidokat tartalmaz, és kb. 250-300-szor édesebb a kristálycukornál. A szteviával kapcsolatban ez idáig még kevés meggyőző tudományos adat gyűlt össze, ezért élelmiszer vagy étrend-kiegészítő összetevőjeként, valamint édesítőszerként egyelőre nem hozható forgalomba az Európai Unióban. (forrás: Patika Magazin)

Mentol-kristály

Ezzel kapcsolatban nem találtam olyan írást, ami a téma szempontjából érdekes lehet.

L-aszkorbinsav

Egy fórumban ezt írják róla, helytállóságának még majd utánajárok: Az L-aszkorbinsavnak csak a neve csúnya, de ő a legtermészetesebb az összes, a reklámokban és az ismeretterjesztésben C-vitamin névvel illetett vegyületek közül. Amikor ugyanis bármiféle magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöt vagy zöldséget eszel, akkor az a C-vitamin éppen az említett L-aszkorbinsav.
Kicsit közelebbről megnézve, nem létezik olyan konkrét vegyület, hogy aszkorbinsav, illetve ez egy gyűjtőfogalom. Ha nagyon leegyszerűsítem a dolgot, akkor szorosan véve két vegyület tartozik ebbe a csoportba, az L-aszkorbinsav és a D-aszkorbinsav. A kettő képlete azonos, ellenben a molekulaszerkezetük kicsit más. Ez az apró különbség azonban már elegendő a szervezetnek ahhoz, hogy a D-aszkorbinsavat ne tudja hasznosítani vitaminként, viszont terhelje a vesét és kis folyadékfogyasztás esetén akár vesehomokot, vesekövet is okozzon. Tekintettel arra, hogy a D-aszkorbinsav laboratóriumi előállítása igen költséghatékony, ezért sokszor ezt rakják étrend-kiegészítőkbe egy kevés L-aszkorbinsav társaságában, így ha külön nem jelzik másként, majdnem biztosak lehetünk benne, hogy ez a nem hatékony forma nagy mennyiségben van az adott termékben.

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves István köszönjük.Én ezt olvastam:
2011 novemberében egy új energiamentes édesítőszer alkalmazását engedélyezték az EU-ban ez a szteviol-glikolizidokból álló tisztított sztivia kivonat,melyet a jázminpakóca leveleiből készítenek (Stevia rebaudiana Bertoni)